Læsetid: 0 min.

Katastrofe-stemning og glæde i Frankrig

19. januar 1999

Frankrig kræver erstatning, hvis Tyskland standser forsendelserne af brugt atombrændstof til fransk værk

PARIS - Den tyske regerings 'farvel til atomkraft' har fremkaldt vidt forskellige reaktioner i Frankrig - fra katastrofestemning i atomlobbyen til åbenlys glæde hos den grønne miljøminister Dominique Voynet. Det betyder, at stemningen er splittet i selve regeringen.
Den tyske miljøminister Jürgen Trittin orienterede den franske regering om formerne for den tyske nedtrapning af atomkraften under et besøg i Paris i fredags, og han holdt en pressekonference sammen med sin franske kollega. Denne lagde ikke skjul på sin glæde over den franske beslutning.
"Hvis jeg sagde, at jeg var chokeret og forarget over den tyske holdning, ville De ikke tro mig," sagde Dominique Voynet.
Dette kunne opfattes som en hentydning til andre ministre som økonomi- og finansminister Dominique Strauss-Kahn og industriminister Christian Pierret, der er dybt bekymrede over den tyske politik. Industriministeren har erklæret sig "skuffet over konsekvenserne i Frankrig af den beslutning, som Tyskland har truffet suverænt."
I centrum for problemerne er den franske industri for oparbejdning af brugt atombrændstof til genbrug, der ifølge franske regeringskilder står over for et tab på 35 mia. kr. og flere tusinde arbejdspladser ved bortfaldet af de tyske atomkraftværker som kunder.

En eufemisme
Mens de tyske atomkraftværker først bliver standset gradvist i takt med, at de når forældelsesgrænsen, ophører forsendelserne af brugt atombrændstof fra Tyskland til det statslige franske selskab Cogemas omstridte oparbejdningsfabrik i La Hague i nærheden af Cherbourg fra 1. januar 2000.
"Oparbejdning er en eufemisme - La Hague er en fabrik, der producerer plutonium," sagde den tyske miljøminister på pressekonferencen. Han betegnede dette stof som "det giftigste, der nogensinde er produceret af mennesker."
Hans franske kollega nikkede samtykkende. Hun var tilsyneladende godt tilfreds med at få en slags revanche efter at have lidt nederlag i den franske regering i spørgsmålet om nedgravning af radioaktive stoffer. Den 9. december besluttede regeringen mod hendes vilje at oprette de første underjordiske laboratorier med henblik på den fremtidige teknologi omkring nedgravning af radioaktive stoffer. Denne beslutning har til formål at sikre atomkraftens fremtid i Frankrig, men udviklingen i Tyskland bringer fra nu af atomkraftens forsvarere - i og uden for regeringen - i defensiven.

Trittin afviser erstatning
Præsident Chirac har tidligere krævet fransk-tyske rådslagninger om den nye tyske atompolitik "i det omfang denne skader franske interesser", og på topmødet i Potsdam i sidste måned blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe om spørgsmålet, der skal høre direkte under de to regeringschefer, Gerhard Schröder og Lionel Jospin.
De to regeringer er tilsyneladende dybt uenige om vilkårene for opsigelse af de tyske kontrakter med Cogema om oparbejdning til genbrug. Fra fransk side har man betragtet det som en selvfølge, at tyskerne skal betale erstatning, men miljøminister Trittin fastholder, at der ikke er erstatningspligt i tilfælde af "force majeure", og at "det tyske folks suveræne afgørelse" må betragtes som et sådant tilfælde. I modsat fald ville erstatningerne ifølge de tal, der opgives fra tysk side, beløbe sig til ca. seks mia. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her