Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

26. januar 1999

Den tunge ende
"Wie schön ist die Prinzessin Salome heute nacht!" Sådan begynder den første skæring på en cd Richard Strauss opera Salome. Musikken er udformet i et senromantisk sprog, hvilket her betyder et stort orkesterapparat med sangere, der har lært at synge. Absolut musik fra den helt tunge ende.
Strauss' musik bliver i dette tilfælde fortolket af det danske Radiosymfoniorkester, der efterhånden har adskillige fremragende ting at diske op med. Med denne udgivelse er der endnu en grund til at fremhæve orkestrets positive udvikling.
Inga Nielsen synger Salome så bedårende smukt, at man må knuselske hende. Nielsen er formodentlig på sit livs højde, hvilket sætter hende i stand til at frisætte sensualitet, og formidle følelser og musik som kun en meget erfaren kunstner kan det.
Det Radiosymfoniorkestret blandt andet kan, er at engagere solister, som næsten kalder på at blive hyret til opgaven. Sådan var det med Maskarade, og sådan er det med Salome.
Micahel Schönwandt kan partituret til Salome, han har interessante bud på formidlingen af den komplekse musik, der bør finde vej til klassiske musikelskeres cd-afspillere.
*Richard Strauss: Salome. Herodes: Reiner Goldberg; Herodias: Anja Silja; Salome: Inga Nielsen; Jochanaan (Johannes Døberen): Robert Hale. Plus flere. Radiosymfoniorkestret under Michael Schønwandt. Chandos CHAN 9611(2)

Den lette ende
"Jeg var bare tretten år, da jeg blev homofil." Sådan begynder den første skæring på en vokal-cd med SchwanzenSängerKnaben. Musikken er udformet som en slags fuga, hvilket vil sige, at temaet præsenteres, hvorefter nye stemmer kommer til, som står i et harmonisk forhold til den første stemme.
Det er en udgivelse præget af velgørende humor på det tekstlige plan - forfatterne Sven Omann og Bent Jacobsen fortjener at komme på tryk. Kor-arrangementerne af Robert B. Hofstetter er artige og kommer rundt i forskellige stilarter, dog uden at være larmende originale. Satserne indskriver i den uforpligtende del af barber shop-afdelingens repertoire.
Sangerne - Bent Jacobsen, Brian Grønbæk Jensen, Ole H. Christensen og Christian Mikaelsen, gør et fint stykke arbejde og synger næsten hele tiden rent, fremstillet i en lydoptagelse, der ikke ville blive accepteret af et professionelt plademærke.
Et anderledes og forfriskende indslag af musikalske bøsser, der ikke lover mere end sjove og halvfrække tekster om bl.a. skabsbøsser, læderfyre, børnelokkere, marinebøsser og skabede sladretanter.
*SchwanzenSängerKnaben. 18 satser for a capella kvartet. CDCn SSK006. Bestilling: telefon 35 37 70 66.

Hede rytmer
Cellisten Yo Yo Ma er flittig og dygtig - spillede Bachs solo-cellosuiter som 4-årig hedder det (hvordan det ellers skal kunne være muligt). Flere nye cd'er er for nylig kommet med denne alle tiders fremragende kunstner. En af dem hedder Soul of the Tango. Musikken er af Astor Piazzolla. Lyden er pragtfuld på denne cd med klassikere af den argentinske komponist. Ækvilibrister er alle disse musikere, der samles om den så atmosfære-skabende musik. Flere klassiske musikere har taget stilarten op. Yo Yo Ma kommer her i selskab med f.eks. Barenboim og Kremer. På den aktuelle cd har jeg lyst til - ud over Yo Yo Ma - at fremhæve guitaristerne Sergio og Odair Assad, pianisten Kathryn Stott og violinisten Antonio Agri. De er lige så meget solister, som den kendte cellist er det, og de gør det forbandet godt.
Ikke helt så vellykket er en anden udgivelse fra Sony med tangoer af Piazzolla, spillet af Los Tangueros (Emanuel Ax og Pablo Ziegler). Det lyder lidt for skolastisk sobert, når disse to pianister gengiver de hede rytmer af to klaverer. Det er simpelthen instrumentationen, som er kikset i forhold til musikken. Hvilket ikke betyder at musikerne er dårlige, slet ikke, men det er, som om stilen kalder på andre instrumenter. Og så savner man slet og ret bandoneon-lyden.
*Yo Yo Ma. Soul of tango. Værker af Piazzolla. Sony
Classical SK 63122
*Los Tangueros (Emanuel Ax og Pablo Ziegler. Sony
Classical SK 62728

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her