Læsetid: 2 min.

K'NYT

9. januar 1999

Øvlisen, Kaiser og Det kongelige
*Kulturministerens udnævnelse af Novo Nordisk-direktør Mads Øvlisen til formand for bestyrelsen for Det kgl. Teater fra årsskiftet modtages stort set positivt i hvert fald i hovedstadsaviserne. Her i bladet foreslog teateranmelder Anne Middelboe Christensen i går, at man benyttede lejligheden til også at få udskiftet teaterchefen. Politiken forlanger i en leder, at den nuværende bestyrelsesformand Niels-Jørgen Kaiser straks viger sædet til fordel for Øvlisen: "Kaiser, der som bestyrelsesformand har haft god tid til at manifestere handlekraft og troværdighed udadtil og indadtil, uden at det er lykkedes, tilhører gruppen af kulturelle magthavere fra monopolfjernsynets tidsalder. Alene hans selvtilstrækkelighed stiller sig i vejen for alt det, som må og skal ske på Kongens Nytorv." Til Berlingske udtaler professor Jørn Langsted: "Beslutningstakten er ude af trit. Og det virker meget klodset at udnævne ny formand blot et par uger før et afgørende stormøde om Det kgl. Teaters fremtid. (...) Den tidlige udnævnelse af den næste formand kunne ses som tegn på, at kunstarterne skal forblive sammen. Ellers er det jo højst uklart, hvad Mads Øvlisen bliver formand for til årsskiftet"

Sællerter og gengangere
*Bestsellerne bliver ved med at være bestsellere. Jyllands-Posten har offentliggjort listen over de mest solgte bøger i uge 1 - og den er næsten identisk med listen fra de hysteriske sidste dage før juleaften. Inden for skønlitteraturen handler det om: 1) Benny Andersen: Samlede digte, 2) Jane Aamund: Colorado drømme, 3) Leif Davidsen: Lime's billede. Første udenlandske forfatter er nummer seks - Milan Kundera: Identiteten. Inden for kategorien erindringer og biografier ser topplaceringerne således ud: 1) Jane Aamund: Den grønne port, 2) Jan Cortzen: Herman Salling, 3) Le Klint: Erindringstråde. Og faglitteratur: 1) Mads Christensen: Den store blærerøv; 2) Leif Davidsen: Danske Øjeblikke, 3) Claus Bundgård Christensen: Under Hagekors og Dannebrog. Nr. fem på denne liste er vores egen Morten Piils store Filmguide.

Goodwill-ambassadør
*Den verdenskendte nigerianske forfatter Chinua Achebe er blevet udpeget til goodwill-ambassadør for UNFPA (FN's befolkningsfond), som arbejder med forskellige former for befolkningsplanlægning. Achebe opfattes almindeligvis som én af det postkoloniale Afrikas store nye fortællere. Hans Alt falder fra hinanden (1958, da. 1969) og Trives ej længere her (1960, da. 1969) er hovedværker inden for den moderne romanlitteratur.

Til Oldsagskommissionen:
*"Paa Veien fra Gjentofte til Jægersborg, et par Bøsseskud fra førstnævnte Sted, paa venstre Haand umiddelbar tet ved Veien, ligger paa et hoiere Sted en Gravhoi, noget aflang og havende et Stykke op ad den en Indfatning af store Stene, som
staae noget fra hinanden." Det er ikke Blicher, men et citat fra en indberetning, som Gentofte-præsten Abrahamson den 27. juni 1808 skrev til en Oldsagskommission, der havde opfordret landets præster til at indsende oplysninger om fortidsminderne i deres sogne. Disse indberetninger udgives nu i fem bind af forlaget Wormianum, som det populærhistoriske tidsskrift Skalk står bag. To historikere, Christian Adamsen og Vivi Jensen, redigerer bindene. Med større eller mindre engagement fortæller præsterne, hvad der findes i deres sogne af bemærkelsesværdige levn fra fortiden. I mange tilfælde er indberetningerne ledsaget af tegninger, som gengives i bogudgaven, der i sin saglige nøgternhed hedder: "Danske Præsters Indberetninger til Oldsagskommissionen af 1807".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her