Læsetid: 2 min.

K'nyt

7. januar 1999

Tegner udenfor museet
*Rudolph Tegner (1873-1950) rykker uden for sit museum i Nordsjælland. Ifølge Jyllands-Posten er filminstruktøren Lars Brydesen sammen med forfatteren Mette Winge og kunsthistorikeren Anne Hald gået i gang med en dokumentarfilm om Tegner. Brydesen fortæller: "Med filmen, der får en spilletid på en times tid, fortæller vi et dramatisk forløb om mennesket bag kunstneren, om hans kunst, om kunstlivet omkring ham, men også om den voldsomme brydningstid, Danmark var inde i omkring århundredeskiftet." Filmen forventes at få premiere til efteråret.

Lørdagspigen Birthe Buch død
*Sangerinden Birthe Buch Honoré er død, 70 år, skriver Politiken. Som medlem af sangtrioen Lørdagspigerne blev Birthe Buch national ejendom i 50'erne. Søndag efter søndag blev de spillet i Giro 413 med numre som "Jeg Plukker Fløjsgræs" og "Sov Min Unge". Da trioen opløstes fortsatte Birthe Buch nogle år som solist.

Krimitime på den hemmelige kanal
*Under fællestitlen Krimitimen, vil DR 2 hver torsdag gennem hele 1999 præsentere litterært baserede engelske krimiserier af bedste skuffe. Denne og de følgende torsdage er helliget P.D. James' poetiske Scotland Yard-detektiv Adam Dalgliesh, der i aften - i den første tv-dramatisering af James' bøger om ham - vil opklare Mord på laboratoriet.

Maleren Ib Geertsen bliver 80
*Billedkunstneren Ib Geertsen fylder 80 år i dag. Ib Geertsen har gennem mere end 50 år sat sit præg på dansk kunst, og han er stadig den dag i dag særdeles aktiv. Ib Geertsen arbejder med den konkrete kunst, med linjen, farven og bevægelsen som det væsentlige, og har skabt en særegen farvepoetisk kunst. Hans særkende er dråbeformen. Han har som en af de få kunstnere herhjemme arbejdet med den bevægelige skulptur, mobilen, i lighed med amerikaneren Alexander Calder. En af hans mobiler kan ses fra Østre Anlæg i den ny tilbygning til Statens Museum for Kunst. Desuden kan man se værker med særlig vægt på hans produktive år i halvtredserne i Vestsjællands Kunstmuseum i Sorø. Der er åben ti.-sø. 12-16 og omvisning ved museumsinspektør Charlotte Sabroe på søndag kl. 15. Gratis adgang.

Kehnet N. årets Gentofte-kunstner
*Billedkunstneren Kehnet Nielsen har haft vind i sejlene i de senere år. I 1996 fik han Søndergaard legatet, Danmarks største malerlegat. Med store og veldisponerede udstillinger i bl.a. Galleri Susanne Ottesen og i Glyptoteket - samt uden for landets grænser, sidst i Dublin - har han markeret sig som en af de få samtidskunstnere, som insisterer på maleriet som et meditativt anliggende. Nu er han blevet udnævnt til Gentofte Kunstner for 1999. Gentofte har hermed for sjette gang udnævnt en kunstner for at skærpe opmærksomheden omkring kulturen i kommunen.

Bossa Nova i lufthavnen
*Brasilien omdøbte tirsdag den internationale lufthavn i Rio de Janeiro efter komponisten Antonio Carlos Jobim, skaberen af bossa nova-musikken. Brasiliens præsident, Henrique Cardoso, udstedte et dekret om navneændringen af lufthavnen som en hyldest til Jobim. Jobim kom ind på musikscenen i de tidlige 60'ere med en blanding af jazz og brasiliansk samba. Uden for landet er han nok mest kendt for The Girl from Ipanema, som han skrev sammen med Vinicus de Moraes. Antonio Carlos Jobim døde i 1994 i en alder af 67 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her