Læsetid: 2 min.

K'NYT

5. januar 1999

Alex Steens malerdebut
*I en alder af 70 år debuterer Ekstra Bladets førende kunstkritiker gennem 38 år, journalisten Alex Steen, som kunstner. I sin selvskrevne pressemeddelelse, der bærer overskriften 'Kald mig bare fiduskunstner' noterer han, at han ikke vil kalde sig kunstner, men snarere en "glad amatør, der i årenes løb er blevet smittet af det, jeg har set og oplevet på de mange udstillinger." Han erkender, at det er letsindigt sådan at bevæge sig over på den anden side af kunstscenen, men han har haft det "skidegodt" med sig selv, mens billederne blev til. Steen udstiller i "sin gamle ven" Kai Langs galleri, 'Varmegalleriet', Kastrupvej 97, Kastrup på lørdag den 9. januar kl. 13-17. Udstillingen markerer Steens 70 års fødselsdag.

'Nattevagten' publikums favorit
*Danskerne vil tilsyneladende gyse, når de sætter sig i biografens mørke. I al fald har de valgt Ole Bornedals thriller Nattevagten som deres favoritfilm blandt 150 danske film, skriver De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten, der har stået bag en internet-afstemningen. 1550 personer deltog i afstemningen, der løb over hele december. Nattevagten blev med 924 stemmer kåret som den bedste. Nummer to blev Festen, som måtte nøjes med 714 stemmer. Ole Bornedal erklærer sig glad for at have vundet, men siger, at skulle han selv kåre den bedste danske film, så var det blevet Festen. I en sideløbende konkurrence har den danske filmverden givet deres bud på Danmark bedste film. Her vandt Lars von Triers Breaking the Waves.

Bibliotek i børnehaven
*Børn får læst mere højt af børnebøger, hvis deres travle forældre kan låne bøgerne direkte i børnehaven fremfor at skulle på biblioteket. Det viser et forsøg i Esbjerg, hvor to daginstitutioner har haft deres egen biblioteksfilial med en bibliotekar, der kom en gang om ugen. "Forsøget viser, at forældrene fik lyst til at låne flere bøger, når de kunne gøre det i institutionen, hvor de kommer med barnet. Så børnene får læst mere højt derhjemme, og personalet i institutitonerne læser også meget mere for børnene, når der er en biblioteksfilial i institutionen," siger leder af børneudlånet på Centralbiblioteket i Esbjerg, Lene Guld, til DR-Radio Syd. I Esbjerg undersøger centralbiblioteket nu, om det er muligt at tilbyde en biblioteksfilial til flere institutioner.

Dansk film i London
*Biografen Lux Cinema i London er i weekenden 15. - 17. januar hjemsted for en dansk kortfilm-festival. Den danske ambassade i London er medarrangør af festivalen, som primært retter søgelyset mod nogle af de instruktører, der lige nu bidrager til dansk films stærke position, også på det internationale marked. Thomas Vinterbergs succes, Festen, får engelsk premiere i marts, og instruktøren er repræsenteret på festivalen med kortfilmene Sidste omgang og Drengen, der gik baglæns. Desuden omfatter festivalen bl.a. en serie med Oscar-nominerede kortfilm samt Lotte Svendsens højt roste og præmierede Royal Blues.

Kunst på Buckingham
*Dronning Elizabeth II vil for første gang give den brede offentlighed adgang til det britiske kongehus' spektakulære kunstsamling i Buckingham Palace i London. Dronningen vil nemlig bygge et nyt galleri, der ifølge avisen Sunday Times skal åbnes i forbindelse med hendes 50 års-regeringsjubilæum i februar 2002. Samlingen er 500 år gammel, og den rummer omkring 9000 malerier og 30.000 tegninger og skitser af de største mestre - bl.a Michelangelo, Rembrandt og Vermeer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her