Læsetid: 2 min.

Koch beholder sit bord

28. januar 1999

Advokaterne Plesner & Grønborg forsvarer Koch-Nielsen. Han gjorde ikke noget forkert i Thorsen-sagen

Den kendte skatteadvokat Robert Koch-Nielsen beholder sit bord i advokatfirmaet Plesner & Grønborg. Det fastslår direktionsformand Peter-Ulrik Plesner over for Information efter firmaets usædvanlige offentliggørelse af enkelthederne om dets rolle i Thorsen-sagen.
Selvom Robert Koch-Nielsen er under hård beskydning for at have tiet om sit kendskab til PFA-garantier for to milliarder kroner og tirsdag gik som partner i firmaet, fastholder Peter-Ulrik Plesner, at Koch-Nielsen ikke gjorde noget forkert.
"Robert Koch-Nielsen måtte tage det som en selvfølge, at garantierne var ægte og kunne ikke forestille sig, at et ejendomsselskab som PFA Byg ikke havde orden i tingene. Og kunne vel slet ikke forestille sig, at dets direktør ikke havde opbakning i ledelsen til at udstede disse garantier," siger Peter-Ulrik Plesner.
Han mener derfor ikke, at Robert Koch-Nielsen burde have ladet alarmklokkerne ringe, da han 29. oktober sidste år skrev til LGT Bank i Liechtenstein og forklarede, at PFA Byg kunne udstede garantier for Kurt Thorsens lån i banken.
Ifølge Finanstilsynet kan PFA Byg slet ikke udstede den slags garantier, og det vækker derfor stor undren i advokatkredse, at Koch-Nielsen ikke satte spørgsmålstegn ved garantierne fra PFA Bygs direktør, Rasmus Trads.
"Men det er jo vanskeligt at kritisere den administrerende direktør for et stort foretagende som PFA Byg, hvis han mener, at han kan udstede disse garantier," siger Peter Ulrik-Plesner.

Sen udmelding
Allerede 4. januar oplyste Robert Koch-Nielsen overfor sine partnere, at der var PFA-garantier med i Kurt Thorsens spil. Overraskelsen var derfor stor, da Kurt Thorsen 6. januar afviste, at der var danske interesser involveret.
Det fik Plesner & Grønborg til at kræve, at Kurt Thorsen 8. januar udsendte en udtalelse, hvor han offentliggjorde PFA-garantierne. Thorsen afviste, og Robert Koch-Nielsen afbrød samarbejdet med ham.
Når der alligevel skulle gå otte dage, før Plesner & Grønborg henvendte sig til Fondsbørsen og oplyste om PFA-garantier, skyldtes det kvaler med advokatfirmaets tavshedspligt.
"Vi havde en tavshedspligt. Så kunne vi ikke køre andet. Tavshedspligten blev særligt indskærpet overfor Koch-Nielsen," siger Peter-Ulrik Plesner.
- Hvorfor kunne I så pludselig bryde med tavshedspligten?
"Vi regnede med, at når vi udtrådte, ville det i sig selv betyde, at folk gik ud fra, at der var noget galt. Vi havde også regnet med, at de rigtige oplysninger ville komme frem på Gefions generalformsaling den 14. januar. Da der ikke sker noget, så mener Jørgen Grønborg, at der står væsentlige samfundsmæssige interesser på spil, hvorefter han kontakter fondsbørsen."

Schlüter skånes
Selv om kritikken vælter ned over den tidligere statsminister Poul Schlüter for hans rolle i Thorsen-selskabet CVI, får han lov til at beholde sine bestyrelsesposter i andre selskaber.
Det er meldingen fra de store pensionsselskaber, der er hovedaktionærer i selskaberne ISS og Martin Gruppen, hvor Schlüter beklæder bestyrelsesposter. Pensiosnselskaberne mener ikke, at Thorsen-sagen belaster den tidligere statsminister så meget, at han bør gå.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her