Læsetid: 3 min.

Koch-Nielsen godkendte falsk garanti

29. januar 1999

Thorsen-partner til afhøring hos politiet efter nye afsløringer i PFA-skandalen

Robert Koch-Nielsens rolle i PFA-falsknerierne er større, end han selv indrømmer.
Den kendte skatteadvokat har hidtil nægtet, at han har begået fejl i Thorsen-sagen. Men ifølge Informations oplysninger godkendte han et falsk PFA-dokument uden at sikre sig, at underskrifterne på papiret var ægte. Dokumentet blev senere brugt til at sikre Kurt Thorsen et lån på 120 millioner kroner i en spansk bank.
Koch-Nielsens problem er, at han godkendte dokumentet som vitterlighedsvidne uden at kontrollere, om de to underskrifter på papiret kom fra de rigtige personer.
Det gjorde de ikke. Den ene af underskrifterne skulle angiveligt tilhøre PFA-topchefen André Lublin. Men Lublin så aldrig dokumentet, oplyser Koch-Nielsens tidligere partner i advokatfirmaet Plesner & Grønborg, Peter-Ulrik Plesner, til Information.
"Vi må konstatere, at Robert Koch-Nielsen har fået skrevet til vitterlighed for en falsk underskrift. Og det er givet, at han ikke har overværet, at André Lublin skrev under, da det var et falsk dokument," konstaterer Peter-Ulrik Plesner.
Det falske dokumentet blev brugt af Kurt Thorsen og direktøren for PFA Byg, Rasmus Trads, da de skulle sikre sig et lån på omkring 120 millioner kroner i den spanske bank Banco Exterior de España. Pengene skulle være brugt til Kurt Thorsens byggeri af en spansk ferieby med 700 ferielejligheder, som PFA Byg ville overtage.

Afhøring
Indtil videre er det kun den fængslede Rasmus Trads, der har erklæret sig skyldig i falsknerier, og det fremgår ikke, om Robert Koch-Nielsen kendte til dem.
Alligevel vil politiets bedrageriafdeling nu indkalde Robert Koch-Nielsen til afhøring om hans godkendelse, oplyser afdelingens chef, kriminalinspektør Bent Hansen, til Information.
"Vi skal afhøre Koch-Nielsen, og det væsentligste i afhøringen er spørgsmålet om vitterlighedserklæringen. Den omstændighed, at det er Koch-Nielsen, der bekræfter attestationerne, at han optræder som vitterlighedsvidne for både Lublin og Trads, får nogle konsekvenser på en eller anden måde," siger Bent Hansen.
Ifølge professor i erhvervsret, lic. jur. Bent Iversen fra Odense Universitet er Robert Koch-Nielsens vitterlighedserklæring meget uheldig.
"Den, hvis identitet bliver bekræftet, skal være til stede. Så Koch-Nielsens godkendelse er helt klart ikke i orden rent civilretligt. Lublin og Trads skulle være til stede, da deres underskrift blev bekræftet," fastslår Iversen.
Alligevel tror han ikke, at Koch-Nielsen bliver straffet. Han vurderer, at der højst kan blive tale om, at den spanske bank vil afkræve advokaten en erstatning.

Fejl
Men sandsynligvis reddes Koch-Nielsen fra en erstatning, da Kurt Thorsen og Rasmus Trads ikke nåede at bruge pengene fra Banco Exterior de España. Det gør dog ikke Koch-Nielsens fejltagelse mindre, understreger Peter-Ulrik Plesner.
"Der er tale om en fejl. Andet kan jeg ikke sige. Men Koch-Nielsen har selvfølgelig forudsat, at Lublin ville skrive under," vurderer Peter-Ulrik Plesner, som tidligere har sagt til Information, at Robert Koch-Nielsen ikke gjorde noget forkert i Thorsen-sagen.
- Men kunne du acceptere en partner, der lavede sådan en fejl?
"Det har jeg ikke sagt, at jeg kan. Men jeg har sagt, at jeg konstaterer, at Robert Koch-Nielsen har begået en fejl, og jeg respekterer hans beslutning om at forlade firmaet."
Exit
Robert Koch-Nielsen besluttede tirsdag at trække sig som seniorpartner i Plesner & Grønborg samt fra formandskaberne i selskaberne Sophus Berendsen og Ratin. Skatteadvokaten begrundede sin beslutning med den kritiske presseomtale og afviste, at han havde begået ansvarspådragende handlinger.
Det viser sig nu, at være forkert. Samtidig siger flere erhvervsadvokater til Information, at det med dagens afsløringer er blevet endnu sværere at tro på, at Robert Koch-Nielsen ikke anede uråd om de falske PFA-garantier. Ifølge PFA er der indtil nu afsløret i alt syv falske garantier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her