Læsetid: 2 min.

Kommuner afviser edb-kaos

4. januar 1999

Edb-eksperter spår kaos i især de små kommuner, når år 2000 oprinder - kommunerne afviser blankt: Vi er forberedt, siger de

Landets kommuner over-svømmes af henvendelser fra private edb-firmaer, der tilbyder assistance til omstilling af kommunernes edb-udstyr op til år 2000.
"Kaos i mange kommuner år 2000" melder DR's TV-Avisen på årets anden dag. Årsskiftet 1998-99 var vendepunktet. Nu kan man ikke længere nå at omstille sit edb-udstyr til fremtidssikret år 2000 elektronik, advarer edb-eksperterne. Ifølge Finn Morsing, chefredaktør på Computerworld, er især mange små kommuner ude af stand til at følge med, de besvarer end ikke spørgsmål vedrørende deres problemer.
Men de små kommuner er helt uenige. De reagerer blot ikke på henvendelserne fra konsulent-firmaerne, fordi de ikke har brug for hjælp, viser en rundspørge, Information har foretaget.
"Vi bliver oversvømmet med alverdens ting, så jeg har sagt til de ansatte i kommunen, at de selv må vurdere, om der skal reageres," siger borgmester Edna Jessen, Blåvandshuk. Og Blåvandshuk har ikke brug for konsulentbistand, fastslår hun.
Samme melding lyder fra Marstal, Bogense, Nørager, Møn, Tommerup, Ravnsborg, Augustenborg, Møldrup og Them. Samtlige adspurgte kommuner har senest ved udgangen af 1997 iværksat en kulegravning af de kommunale institutionernes edb-styring, og de fleste har afsluttet kortlægningen af eventuelle problemer.
"Vi er helt parate, siger borgmester Finn Brunse i Tommerup, Fyns Amt.
"Ved begyndelsen af 1998 iværksatte vi en undersøgelse af hver eneste institution i kommunen. Vores IT-koordinator har nu samlet, hvilke problemer der er, og vi har meldt tilbage til de relevante myndigheder den 15. december. Varmestyringen på Tommerup skole er endnu ikke parat, men det er en investering på 25.000 kroner, som vil blive foretaget i 1999."
"Det meste af vort edb er så nyt, at det er fremtidssikret," melder borgmester Bent Braüer i Them kommune, Århus Amt.
"Vi har lavet et problemkatalog, nedsat en gruppe på rådhuset, og den er nu færdig med arbejdet, der er blevet forelagt byrådet", lyder det fra Augustenborg i Sønderjyllands Amt.

Måske to printere
Borgmester Birgitte Steen Jørgensen, Møn Kommune afviser, at private konsulentfirmaer overhovedet kan vide, om der er problemer.
"Jeg kan da ikke sige, om vi har brugt tid på at svare bestemte firmaer, hvis assistance, vi ikke har brug for. De kan altså ikke vide, om kommunerne har fat om problemet", siger hun.
Borgmester Ejnar Rod, Ravnsborg Kommune på Lolland mener, at netop de små kommuner er meget godt med hvad angår informationsteknologien, fordi detaljerne her er overskuelige. I Ravnsborg har man allerede arbejdet med omstillingen mellem ét og to år.
"Måske har vi to printere på en skole, hvor vi afventer og ser, om de kan køre", siger borgmester Erik Schmidt, Augustenborg. "Og kan de ikke det, er det også lige meget."
Den kommunale administration styres i de adspurgte kommuner via Kommunedata. Der, hvor problemerne kunne opstå, er primært i samarbejdet med de private institutioner, især de mange private vandværker samt på private plejehjem, der dog har et nødberedskab. Men også de private institutioner er inddraget i planlægningen, forlyder det samstemmende fra kommunerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her