Læsetid: 3 min.

Kommuner skal købe økologisk

8. januar 1999

Kommunernes Landsforening opfordrer sine medlemmer til at købe økologisk, men endnu er det økologiske marked ikke gearet til at levere til storkøkkener, viser erfaringerne

Hver tiende dansker spiser sig mæt i et måltid fra et offentligt køkken.
Økologien kunne derfor få et stort løft, hvis det offentlige købte fødevarer med Ø-mærket.
Det mener Kommunernes Landsforening (KL), der i 1998 i to omgange opfordrede landets kommuner til at indføre en grøn indkøbspolitik. Og til foråret planlægger landsforeningen sammen med Amtsrådsforeningen et større projekt, der skal fremme økologisk køkkendrift på landets sygehuse, plejehjem og øvrige institutioner.
"KL har den holdning, at det offentlige har en pligt til at gå foran og vise det gode eksempel, fordi vi jo samtidig slås med sprøjtegifte i drikkevandet og andre miljøproblemer, som grønne indkøb kan forebygge," siger fuldmægtig Hanne Lylov Nielsen fra KL's kontor for teknik og miljø.

For små portioner
Flere kommuner har allerede indført en grøn indkøbspolitik, men i praksis har det vist sig svært for især stor-køkkener, at skifte til økologiske menuer. Fredericia Kommune har siden 1994 haft et mål om, at halvdelen af madvarerne fra kommunens køkkener skal være økologiske, men indtil nu er mængden kun kommet op på 26 procent.
"Der har vist sig en lang række barrierer, når de gode intentioner skal føres ud i praksis," siger Bent Oxbøll, der er kommunens leder af det økologiske projekt.
En ting er økonomien. Økologiske varer er dyrere, men Bent Oxbøll peger på, at er personalet indstillet på at gå den økologiske vej, så kan det ofte lade sig gøre indenfor de eksisterende budgetter.
Langt sværere er det at få varerne i en form, der passer til storkøkkener.
To grønne pebere i hver foliebakke og fløde i 1/4 liters kartoner er svært at håndtere for et plejehjemskøkken, der flere gange dagligt skal lave mad til mange mennesker. Og der findes meget få økologiske halvfabrikata, som stor-køkkener er vant til at få leveret.
"Leverandørerne bliver bedre, men det er endnu ikke godt nok til at kunne overbevise de mere skeptiske køkkenledere," siger Bent Oxbøll, der har fået de fleste daginstitutioner med på den økologiske vogn.
Men det har ikke hjulpet på viljen, at områdets stor-leverandør af økologiske varer til institutioner, Trelde Mølle, netop er gået konkurs.

Kræver flere penge
Fredericias problemer med at føre den grønne politik ud i storkøkkener er generel for bestræbelserne andre steder i landet. Det har de to forskere fra Danmarks Tekniske Universitet, Thorkild Nielsen og Niels Heine Kristensen konkluderet i en undersøgelse for Økonomaforeningen.
De påpeger problemerne med at kunne få varerne i en form, der passer til storkøkkener, men også at der en modvilje blandt en del af personalet.
"Skift til økologisk drift er ikke bare et skift at råvarer men også et skift i arbejdsrutiner og sammensætning af menuer. Det er med til at gøre det uoverkueligt for nogle køkkenledere at kaste sig ud i det," siger Thorkild Nielsen.
Han mener, at kommunerne og amter samtidig må erkende, at de ikke kan vedtage en økologisk madpolitik uden at sætte flere penge af til det.
"Økologiske varer er dyrere af gode grunde, og derfor må der flere penge til, hvis der skal batte," mener han, og han er sikker på, at leverandørerne vil tilpasse pakningen af varerne til stor-køkkener i takt med en øget efterspørgsel. Men der er et dilemma i at køkkenerne samtidig venter på bedre leverancer, erkender han.
For at hver kommune ikke skal løbe ind i de samme begyndervanskeligheder, planlægger KL og Amtsrådsforeningen et projekt, der skal vejlede de enkelte kommuner og institutioner i økologisk storkøkkendrift.
"Vi har planer om at tilbyde kurser for de ansatte, en konference og udforme noget erfaringsmateriale for at sætte skub i udviklingen," siger Hanne Lylov Nielsen fra KL, der pointerer, at satsningen fra KL's side afhænger af den eksterne finansiering der kan hentes til projektet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her