Læsetid: 3 min.

Kunstudstillinger kort...

9. januar 1999

Det engelske kunstmagasin The Art Newspaper har en af de bedste oversigter over udstillinger overalt i verden - værd at vide, når årets rejseaktivitet skal planlægges

KUNST
Det billigste, mest usnobbede og bedst all-round orienterede kunstmagasin er det engelske The Art Newspaper. Uvurderligt for nyheder om kunst, museer og arkæologi, og ofte med mod og mandshjerte når der sker overgreb mod kulturværdier. Samtidig har denne kunstavis en af de bedste oversigter over udstillinger overalt i verden. Sidste nummer er et forsøg på at fange det vigtigste af kunstlivet i 1999, listet måned for måned inden for de enkelte lande, på 55 sprængfyldte sider.
Det er værd at stifte bekendtskab med for dem, der planlægger årets rejseaktivitet efter kunstudstillingerne. Det kan blive et meget travlt år, selvom man blot ønsker at se de absolutte højdepunkter.

Ældre kunst i London
Er man til ældre kunst, viser National Gallery i London fra den 27. januar til den 25. april Ingres portraits - Image of an Epoch. Udstillingen går siden til Metropolitan Museum, New York, hvor den vises 27. september til 2. januar 2000. Sideløbende kan man i London se Monet på Royal Academy (21. januar til 18. april), allerede en af årets mest forudbestilte udstillinger. Den store menneskeskildrer Watteau kommer også til New York på Watteau and his world i den noble samling, der blev grundlagt af den brutale Frick (18. oktober til 9. januar 2000).

Fokus på Rembrandt
For den der, bevares, tager sin hat af for Van Dyck, er der en sjælden lejlighed til at se en større kollektion af hans billeder på Musée Royal des Beaux Arts i Antwerpen - byen, der modbeviser alt det kedelige, vi ved om Belgien. Fra 15. maj til 15. august, og derefter på Royal Academy i London (16. september til 15. december). Også Rembrandt er der fokuseret på i år: Hans selvportrætter danner temaet for en udstilling på National Gallery i London fra 9. juni til 5. september, der flyttes til det ædle Mauritshuis i Haag (25. september til 9. januar 2000). Det er altid spændende at se, hvilke rembrandter, eksperterne vender tommelen op og ned for i disse dage.

Billigfly til Belgien
En udstilling, der absolut burde have været vist i Danmark, er Adriaen de Vries: 1556-1626. Kejserlig billedhugger. Han var mesteren for den vidunderlige fontæne, som Christian IV lod udføre til Frederiksborg Slot, og som svenskerne slæbte af med til Drottningholm. Nu ses denne hofkunstner hos den kunstelskende kejser Rudolf II i fuld figur på Rijksmuseum i Amsterdam indtil 14. marts, hvorefter udstillingen vises på Nationalmuseum i Stockholm fra 15. april til 29. august. Også Getty-museet i Los Angeles lægger gerne rum til (12. oktober til 9. januar 2000).
En belgier af en helt anden støbning er James Ensor, særling og visionær, der levede fra 1860 til 1949. Han mindes med en udstilling i 50-året for hans død, der kan ses på Musée Royaux des Beaux Arts i Bruxelles. Godt, der går billigfly til Belgien i disse tider!

Fransk provins
Kan man ikke undvære Paris, er årets store satsning stilleben-mesteren Chardin, hvis stilfærdige kunst passer til tidsåndens søgen efter de tyste, selvudslettende mystikere som Vermeer og, i dansk målestok, Hammershøi. Lige nu byder et af Frankrigs bedste provinsmuseer, Palais des Beaux Arts i Lille på en udstilling af 50 lærreder af Goya, der vises i dette jernbaneknudepunkt mellem London og Paris til den 14. marts.

Det moderne
Søger man det moderne kan man forlyste sig med Kandinskys akvareller på Royal Academy i London (14. april til 4. juli), eller Mark Rothkos abstrakte meditationer i farve i Musée d'Art Moderne i Paris (er åbnet; til 18. april). Det flotte Guggenheim Museum i Bilbao viser indtil den 7. marts en præsentation af Robert Rauschenberg, mens de yngre kvinder Rosemarie Trockel og Pipilotti Rist kan ses på henholdvis Whitechapel Gallery i London (til 7. februar) og Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (1. april til 30. juni).

Jubelår i Rom
Italien tager til gengæld tilløb til jubelåret med genåbninger af spektakulære restaureringer i Rom og nyinstallationer af kunst og arkæologi. Enkelte af det hellige års udstillinger springer ud allerede i 1999: Mest lokkende måske Francesco Borromini: Architetto til 400-året for denne geniale arkitekts fødsel. Palazzo delle Esposizioni fra 15. december til 15. februar 2000. Kulturarrangementerne i forbindelse med jubelåret kan indforskrives fra The Jubilee and Culture, Piazza Adriana, 12, I-00193 Rom. Telefon 39-06681671. Internet: www.romagiubileo.it. E-mail: agenzia snabela romagiubileo.it.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her