Læsetid: 1 min.

Læger ved for lidt om kvinder

6. januar 1999

Praktiserende læger kender ikke nok til de forskelle, der kan være på, hvordan sygdomme udvikler sig hos mænd og kvinder

Der kan være forskel på, hvordan en bestemt sygdom udvikler sig hos en kvinde i forhold til, hvordan den samme sygdom udvikler sig hos en mand.
Men de praktiserende læger ved ikke nok om disse forskelle.
Derfor er der behov for, at man fra centralt hold udarbejder langt flere retningslinjer for, hvordan de praktiserende læger skal behandle sygdomme.
Det konkluderer en undersøgelse, som netop er offentliggjort i Ugeskrift for Læger.
"De praktiserende læger har en meget generaliseret viden om sygdomme, og den viden bør blive mere kønsdifferentieret. Man kan ikke være sikker på, at blot fordi man har dokumentation for, at en sygdom udvikler sig på en bestemt måde hos en mand, så udvikler den sig på samme måde hos en kvinde," siger dr. odont. Ulla Hølund, som er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen og medforfatter til undersøgelsen.

Ikke nok
Jørgen Lassen, som er formand for de praktiserende lægers organisation, PLO, er enig med Ulla Hølund i, at det kan være en god idé med mere håndfaste vejlledninger for, hvordan man behandler sygdomme.
"Som generalister kan vi jo ikke bebrejdes, at vores viden er for generel, men det er klart, at det vil være en god idé med vejledninger," siger han.
Dansk Medicinsk Selskab er gået i gang med at udforme kliniske vejledninger for, hvordan de praktiserende læger skal håndtere i første omgang de store folkesygdomme som åreforkalkninger og forhøjet kolesterol.
Men det er ikke nok, mener Ulla Hølund.
"Det er selvfølgelig godt, at de udformer vejledninger, men de kan jo kun blive udformet på den eksisterende forskning, og den er netop karakteriseret ved, at man ikke fokuserer nok på hverken kvinders særlige sygdomsrisiko eller de forskelle, som kan være mellem sygdomsforløbene hos de to køn," slutter hun.

Side 4: Læger har ondt i ligestillingen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her