Læsetid: 3 min.

Mad

16. januar 1999

Nu hvor TV 2's morgenstudie har fået installeret et fast kamera i loftet, så man kan se komfur, pande og gryder (uden låg! for Guds skyld uden låg!) ovenfra, er der kun en sidste grænse, der skal overskrides før madprogrammerne næsten ikke kan udvikles yderligere.
Vi mangler den tilsvarende direkte live transmission fra ovnen. Vi mangler det lille øje i hjørnet, som kan vise os dejens dæmoniske hævninger, sprængninger, brændinger, mens bollerne og brødene tager form. Og vi mangler indoperering (indbagning?) af sendechips i stegen eller kalkunen, som vil kunne skildre farveskift voldsommere end efterårsskovens, når den økologiske engelskbøf overskrider grænsen mellem medium og well done. Og scannere - Fødevarestyrelsens bittesmå spionpinde - som kan indkredse salmonellaen og dokumentere dens dramatiske, tryghedsskabende død.

Virkeligheden er ved at indhente hyggezapperens mareridt: Samme program på samtlige kanaler.
En overgang - det er bare et par år tilbage - var vi lige ved at være der: Quiz-quiz-quiz. Ok, formatet var ikke 100 pct. identisk hele vejen rundt. Der var varianter. Man kunne se Jeopardy på norsk og tysk, Lykkehjulet på svensk og tysk, men der var og er fortsat plads til en langsom og hyggelig dansk husmandsvariant som Hvornår var det nu det var, hvor man ikke vinder sponsorerede milliongaver, men glæder sig over glæden ved at tage del.
Det virker, som om quizprogrammerne er en smule i aftagende. Måske er der helt enkelt grænser for, hvor megen ny paratviden man kan vride ud af debuterende popsangere, premiereVIPgæster og overfriske overlærere.
Til gengæld er der på bestemte tider af døgnet madprogrammer på samtlige kanaler. Der er ikke den restauratør, ikke den hotelejer, ikke den grillvært i Europa, der ikke er gået over til at investere i medieafslappede madlavere der kan sendes på banen i forventning om kostbar reklameeffekt til stadig mere specialiserede og stadig mere eksotiske spisesteder. Kokkene skal ikke nødvendigvis kunne lave mad - de skal kunne pludre, mens de panerer, smile, mens de spatierer og le overbevisende, når studieværten stikker snudeskaftet i sovsen.

Den svenske komiker Sven Melander havde en overgang en fast sketch i et underholdningsprogram med en dansk kok, der fumlede rundt og lagde lag på lag på smørrebrødet og belønnede sig selv med en lille én mellem hvert lag, mens han gjorde sig frygtelig klog på alt. Virkeligheden har dementeret parodien: En morgen stod en klog mand og forklarede hele det måbende hold af køkkenelever, at man altså ikke blander øl og vin.
Da maden ser utålelig ens ud fra program til program, er man begyndt at klippe kokkene forskelligt - eller farve deres hår, så det matcher indholdet i gryderne.
Andre variationsmuligheder: Kendte mennesker, der tydeligvis ikke kender forskel på en nål og en nøddeknækker triller marcipannisser, bager bussemænd, griller grønne whoppere i scenograferede haver, mens de pludrer uhæmmet om deres næste, sidste, forrige statistrolle og ryster ved tanken om, at den kønne værtinde skal finde på at spørge dem om, hvordan deres p.t. kæreste foretrækker sit mågeæg.
I jagten på orignale vinkler stiller man kogeplader op på stranden, på hustage, fodboldbaner, jernbanespor, midt ude i gaden. En engelsk kok der går igen på samtlige zapperstationer med genudsendelser og greatest hits, kombinerer en noget jonglerende madlavning med en anden tv-trend: rejseprogrammer. Han stiller simpelthen sit mobile køkken op i et nyt landskab for hvert nyt program og smider under madlavningen om sig med små stumper Jørgen-Leth-i-Tour-de-France-agtige oplysninger om slørede slotte og berusende bjerge i baggrunden. Kokken er klart i forgrunden.
Ved nærmere eftertanke: Der er som med pornografien altid yderligere en grænse, der kan overskrides. Vi mangler synet af levende mennesker, der faktisk spiser noget af tv-maden og ser ud som om, de kan lide det.
Det store eksistentielt-journalistiske spørgsmål: Kan det spises? Bør det spises? Vil der være overlevende efter en prøvespisning?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her