Læsetid: 1 min.

Deres mand i Habana

19. januar 1999

Colombias præsident sætter deres lid til, at Castro kan gøre fredshåbet til virkelighed

LA PAZ - Ingen ved helt hvordan, men alle håber, at Cubas aldrende leder, Fidel Castro, er den nøgle, der kan sikre, at næsten et halvt århundredes væbnede stridigheder i Colombia kan bringes til ophør.
I weekenden blev den colombianske præsident Andrés Pastrana modtaget som officiel gæst af Fidel Castro, og ingen lagde skjul på, at der skulle tales fred.
Som for at dokumentere viljen til utraditionel tænkning fik den kommunistiske leder og hans konservative gæst selskab af den nyvalgte venstrepopulistiske venezuelanske præsident og tidligere kupmager, Hugo Chávez, der har en klar interesse i fred på den anden side af sit lands grænser.
Men 'spotlight' er på Castro, og for ham må det være en kærkommen lejlighed til igen at spille en konkret rolle på den politiske scene. Det cubanske revolutionsikon er måske stadig et populært symbol for mange, hvor han møder frem i internationale forsamlinger, men når beslutningerne skal tages, er det nu om dage yderst sjældent plads til det olivengrønne battle-dress.

USA's ven i nøden
Colombianerne derimod har brug for den cubanske leder, der hvor det sker. Som Latinamerikas fornemste forsvarer af de socialistiske idealer, har Castros ord altid haft stor vægt blandt Colombias mange venstreorienterede guerillagrupper. For næsten 20 år siden var Castro med til at forhandle en løsning på gidselaktionen, da guerillagruppen M-19 tog 60 internationale diplomater som gidsler på den dominikanske ambassade.
Men hvis Castro nu kan formidle en reel fred for colombianerne, er der virkelig politiske point at hente. Eksempelvis har USA's myndigheder længe haft fred i Colombia og især en stopper for den relaterede narkohandel højt på ønskesedlen, men trods millioner af dollar og militærhjælp er man stort set ikke kommet nogen vegne.
Hvis "den onde selv" nu leverer varen, kan han vel ikke være så slem endda?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her