Læsetid: 1 min.

Mild euro-fori

5. januar 1999

Den første dag med den fælleseuropæiske valuta gik godt, selv om visse aktieejere fik sig et chok i går morges

BERLIN - Den hollandske finansminister fik en lagkage tværet rundt i ansigtet af euro-modstandere. I Paris var der glade optog i gaderne. På børsen i Frankfurt startede dagen med Europa-hymne og lysshow.
I går var den første dag i en ny tid, den fælleseuropæiske valuta, euroens tidsalder.
På valutamarkedet var tiltroen til euroen større end forudset, da kursen blev lagt fast ved årsskiftet. Og dermed steg prisen for en euro betalt med dollar.
Blandt de tyske banker, der siden nytårsaften har arbejdet i døgndrift for at omstille elektronikken, foregik indførelsen af den ny valuta forbløffende smertefrit.
"Det foregår så normalt, at man undrer sig," sagde en talsmand for landets største pengeinstitut, Deutsche Bank.
Men for en del tyske aktieejere startede dagen med et chok. Alle aktiekurserne, der bl.a. ruller over skærmen på nyhedskanalen n-tv, var med ét slag halvt så høje, som da børsen lukkede før nytårsaften. Forklaringen var, at kurserne ikke mere skrives i D-mark men i den dobbelt så dyre euro. Og da det gik op for markedet, kom der gang i handlen.
Dagen igennem transmitterede tysk tv direkte fra børsen i Frankfurt, hvor kursudvikingen tegnede sig som en optimistisk opadstræbende streg på tavlen. Børsanalytikerne talte om "en mild eufori," mens det tyske aktieindeks, DAX, steg med fem pct.
Også på gaden blandt de euro-skeptiske tyskere, der om tre år mister den stærke D-mark, er følelserne overfor euroen blevet varmere. I en netop offentliggjort meningsmåling fra Emnid-instituttet siger 51 pct. af de adspurgte, at de går ind for den fælles europæiske valuta, mens 42 pct. stadig er imod.
Men i et interview med nyhedsmagasinet Der Spiegel advarede kansler Gerhard Schröder mod alt for voldsomme forventninger til en hurtig beskæftigelsesmæssig effekt:
"Euroen vil ikke foreløbig reducere arbejdsløsheden i Tyskland. Først på længere sigt vil den fælles valuta hjælpe," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her