Læsetid: 4 min.

Mindelund vækker harme

5. januar 1999

Noget svineri, kalder dramaturg brugen af Kaj Munk-citat på sten i den netop indviede abortmindelund i Vedersø

"Forfatteren og dramatikeren Kaj Munks navn og hele autoritet misbruges til dokumentarisk plat."
Sådan siger dramaturgen, ph.d. Arne Katholm, Aarhus Universitet, efter indvielsen i går mandag af en abortmindelund tæt ved Vedersø Kirke, hvor Kaj Munk var præst. Digterpræsten blev dræbt af tyskerne i 1944.
"Jeg vil ikke tøve med at kalde det noget svineri," siger Arne Katholm om den kendsgerning, at sognepræst Orla Villekjær, Sdr. Felding, og hans folk i abortmodstanderforeningen Retten til Liv, herunder Kaj Munks søn, Arne Munk, har opført en granitsten med et Kaj Munk-citat i mindelunden.
Abortmindelunden er etableret på et stykke jord, der ejes af Arne Munk. Jorden ligger klods op af Vedersø kirke, og kritiske beboere i Vedersø er nu i fuld gang med at undersøge, om anlægget er lovligt i henhold til bestemmelserne om kirkefredet jord.
"Viser mindelunden sig at være lovlig, etablerer vi en forening med det ene formål at få nedlagt abortmindelunden," siger en beboer, Connie Paulsen, til Information.
Lokalpolitikeren Holger Gravholt (V) bekræfter, at Teknisk Udvalg i den vestjyske kommune ikke har set nogen ansøgning fra foreningen Retten til Liv.
"Orla Villekjær synes at være i gang med at skaffe sig et Speakers Corner her i Vedersø. Det vil beboerne ikke finde sig i. Min fornemmelse er, at alle selv de gamle, der ellers ikke siger så meget, er arrige over at blive taget som gidsler af Villekjær og hans folk. Folk vendte da også demonstrativt ryggen til højtideligheden i eftermiddag," siger Connie Paulsen.
På stenen i abortmindelunden står en replik fra skuespillet Selvtægt fra 1936: "Hvad har de gjort os?" Bag på stenen står: "Til minde om de over 500.000 ufødte som det danske folkestyre har berøvet livet fra 1973-1998."

Højst kritisabelt
"Det er et alvorligt og højst kritisabelt fejlgreb at tage citater fra et skuespil til indtægt for, hvad en dramatiker mener. De holdninger, der udtrykkes i et skuespil, repræsenterer de karakterer, der optræder i stykket. For at få det dramatiske til at fungere, er forfatteren nødt til også at formulere synspunkter, han måske selv er uenig i," siger Arne Katholm, der havde fundet det mere etisk at bruge et citat fra en af Kaj Munks taler.
Det mener han i øvrigt ville være vanskeligt at finde, eftersom Kaj Munk ikke forholdt sig til emnet fri abort. Uden at kende skuespillet Selvtægt siger dramaturgen, at han ikke kan genkende holdningen i Kaj Munks øvrige produktion.
"Jeg kan ikke se andet, end at der er tale om at misbruge forfatteren til et politisk formål, der ikke er dækning for," siger Arne Katholm.

Politik og skuespil
Kaj Munks søn, lektor ved Institut for Bibelsk Eksegese ved Københavns Universitet, Arne Munk, afviser kategorisk at have optrådt uetisk i forhold til sin far.
Han siger til Information, at citatet, der udtrykkes af kirkeministeren i stykket referer til, at man ikke slår mennesker ihjel med mindre, de har begået en frygtelig forbrydelse.
"Stykket fortæller, hvordan justitsminister K. K. Steincke har nedsat en svangerskabskommission, der lemper abortpolitikken. Min far viser, hvordan Staunings regering for at bevare magten skal have De Radikales støtte og således indgår en studehandel. Min far er rystet over, at det ufødte barn på den måde bliver en politisk handelsvare," siger Arne Munk
- Er det ikke misbrug at bruge Kaj Munks skuespilreplikker i jeres personlige abortmodstandskamp så mange år efter?
"Auschwitz er Auschwitz uanset årstal. Læs Kaj Munks skuespil, så er du ikke i tvivl om, hvad han mener."
- Du kan ikke forestille dig, at din far kunne have andre opfattelser i dag?
"At han skulle have den tarvelige livsindstilling, at man skulle have lov at slå hinanden ihjel? Nej, det er for langt ude. Hans holdning var, at ethvert menneskes oprindelse begynder ved fostertilstanden."
- Tvivler du aldrig selv? Hvis en kvinde ikke magter et barn, psykisk eller socialt, hvad er det så for et liv, dette barn får?
"Jeg har også en meget gammel, syg mor. Det var måske mest hensigtsmæssigt, at jeg fik hende lempet ud af døren. Men sådan tænker jeg ikke. Der skal meget stærke grunde til at berøve et andet menneske livet."
"Jeg synes, det ville være mere fair at lade barnet leve, til det er en fem-seks år. Hvis det så erklærer sig utilfreds med livet, kan man give det en pille. Så har det i hvert fald selv fået lov at træffe bestemmelsen," siger Arne Munk.

Oprør i Vedersø
Befolkningen i Vedersø føler sig i vid udstrækning misbrugt af abortmodstanderne.
"Vedersø er bare en lille søvnig landsby, som engang har haft en præst, der hedder Kaj Munk, og som nu bliver misbrugt i denne 'hellige' krig mod abort. Vedersøboerne vil ikke slåes i hartkorn med Orla Villekær og hans fundamentalistiske holdninger, som de færreste deler," siger en beboer, Connie Paulsen til Information.
Beboerne er blevet opfordret til at holde sig væk under højtideligheden, men forud har man muntret sig med at udvikle adskillige forslag til aktioner under højtideligheden.
Det er blevet foreslået at sabortere arrangementet ved at køre frem og tilbage med traktorer, ligesom det er blevet foreslået at smide et læs kolort over stenen.
Hverken biskop Niels Holm, Ribe amt, eller den lokale præst, Kurt L. Nielsen, bakker abortmindelunden op. Biskoppen har udtalt, at han mener, mindelunden er udtryk for dårlig smag. Men Arne Munk tager den manglende folkekirkelige opbakning let.
"Det er et spørgsmål, om Folkekirken er en kirke overhovedet."
- Hvad mener du med det?
"Om den har sit bekendelsesgrundlag i orden. Om den er tro. Vores holdning har været kirkens officielle holdning i over 2.000 år. De omsving, Folkekirken har taget, er alle sket indenfor de sidste 50 år. Vi er tilfredse med at have Paven og den katolske kirke i ryggen," siger Arne Munk.
Foreningen Retten til Liv venter, at de op til 80.000 turister, der hvert år besøger Kaj Munks grav, vil udvide besøget med et ophold og "sorgbearbejdelse" i abortmindelunden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her