Læsetid: 3 min.

NGO: Brems EU-dumping af oksekød

23. januar 1999

Folkekirkens Nødhjælp og MS mener ikke EU's landbrugsministre tager hensynet til
u-lande alvorligt. Derfor skal Henrik Dam Kristensen nu tage sagen op i med sine kolleger - Nye dumpingsager måske på vej

Folkekirkens Nødhjælp beder fødevareminister Henrik Dam Kristensen om at råbe kollegerne i EU op for at gøre noget ved det paradoks, at EU med den ene hånd med billigt eksportstøttet oksekød dumper fattige sorte kvægproducenter fra Namibia ud af Sydafrika, fro så med den anden hånd at støtte dem med bistand til opbygning af kvægfarme.
At henvende sig til udviklingsministre hjælper nemlig ikke. De bliver ikke taget seriøst af de 'tungere' landbrugsministre, som har ansvaret for de meget lukrative eksportstøtteordninger:
"Alt, vi har prøvet, har været i udviklingsministerregi. Og for nu at sige det, som det er: Det virker ikke som om, rådet af landbrugsministre tager det her seriøst. Så vi vil meget snart opfordre Dam Kristensen til i landbrugsministerrådet, at arbejde for, dels at det erkendes, der er et problem. Og dels at der gøres noget ved det. EU har længe betjent sig alene af brandslukning i de her sager: Der opstår en krise i Vest- eller Sydafrika, NGO'erne råber op og så gør EU noget. Men det forhindrer ikke, det sker igen," siger Peter With, u-landspolitisk medarbejder i Folkekirkens Nødhjælp, til Information.

Først den ene hånd...
EU's dumping af oksekød er ikke det eneste eksempel på, at EU's ene hånd ikke ved, hvad den anden gør, mener Mellemfolkeligt Samvirkes generalsekretær, Bjørn Førde.
Han fortæller, at de europæiske udviklingsorganisationer i øjeblikket undersøger andre sager: Eksport af tørmælk til Tanzania og Indien og Tomater til Ghana:
"Men vi er ikke færdige med at undersøge sagerne endnu" forklarer han og understreger, at det vigtige ved sagerne er at anskueliggøre, at der et grundlæggende problem med manglende sammenhæng mellem bl.a. EU's landbrugspolitik på den ene side og EU's udviklingspolitik på den anden.
"Et problem, der skal løses på europæisk niveau", tilføjer Førde som også er formand for den Bruxellesbaserede europæiske paraplyorganisation Eurostep:

Strukturelt problem
"Der er ingen tvivl om, at de europæiske udviklingsorganisationer vil give den en spand kul på det her område. Det afgørende for os er, at de eksempler, vi kommer med, ikke bliver stående som isolerede eksempler. Der kommer ikke noget gennembrud, før vi har tilstrækkeligt mange af dem til at gøre det lysende klart, at vi ikke løser problemerne med manglende sammenhæng mellem EU's politikker ved at kaste al vores energi ind i oksekødsagen. Politikerne må simpelthen forstå, at det her er et strukturelt problem, fordi vi har skruet vores landbrugspolitik sammen som vi har," siger Bjørn Førde.
Problemet med manglende sammenhæng mellem, hvad EU gør med den ene og den anden hånd, bliver en sag for det tyske formandskab, som formentlig vil bede Europa-Kommissionen om - med stor forsinkelse - at aflevere en længe ønsket rapport, hvor Kommissionen redegør for sagen.

Bøfbjergene bugner
Den ublu konkurrence på bøffer fra EU's side toppede i 1996, hvor EU-oksekød kunne købes for helt ned til tre kroner kiloet på markedet i Sydafrika. Siden har EU af budgetmæssige årsager været nødt til at skære ned på eksportstøtten.
Det er imidlertid en situation, der hurtigt kan vende. EU ligger i øjeblikket inde med rekordstore lagre af oksekød. For samtidig med et fald i den udbetalte eksportstøtte er der indtruffet en dramatisk stigning i støtten til oplagring af oksekød. Fra 1996 til 1997 steg det udbetalte beløb med 111 procent til 1,3 milliarder euro. Lagrene bugner på grund af det kollaps i forbrugertilliden til oksekød, der efterfulgte BSE skandalerne i Storbritannien.
Udviklingsminister Poul Nielson har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her