Læsetid: 3 min.

Ny film rokker ved myten om Jacqueline du Prés

23. januar 1999

Den talentfulde britiske cellist Jacqueline du Pré døde ung, og hendes tragiske historie sikrede hende nærmest helgenstatus. Filmen 'Hilary and Jackie' kritiseres for at smudse hendes minde til

FILM
LONDON - Elskere af klassisk musik, film- og boganmeldere og offentligheden i al almindelighed er i syv sind. Hvad skal de synes om den nye film om den elektrificerende britiske cellist, Jacqueline du Pré?
Nogen er ikke i tvivl. Seks giganter i det klassiske establishment skrev i onsdags i The Times, at filmen Hilary and Jackie, som netop har fået britisk premiere, overhovedet ikke tegner et billede af den Jacqueline du Pré, de kendte.
Folk som Julian Lloyd Webber, Yehudi Menuhin og Pinchas Zukerman skriver, at filmen portrætterer hende som selvisk, forkælet og manipulativ, men at de kendte en anden person.
"Jacqueline besad en vidunderlig glæde ved musik og en unik evne til at viderebringe den glæde til sine tilhørere. Det er den Jacqueline du Pré, som vi husker," skriver de.
Filmen er baseret på en bog skrevet af Jacqueline du Prés søster, Hilary, og bror, Piers. Da den udkom i 1997 foranledigede den stort set de samme reaktioner, som filmen nu gør.
Bogen A Genius in The Family handler om den ravage, som Jacqueline skabte i hjemmet.
For eksempel overskyggede hun de andre søskende - især Hilary, som også var en ganske talentfuld musiker, men ikke i søsterens klasse.
Hun stillede kolossale krav til sine omgivelser - bl.a. havde hun i over et år en affære med søsterens mand, Christopher - Kiffer - Finzi. Oven i købet med Hilarys accept, omend det gjorde ondt.
I det hele taget tegnes et billede af en ret dårligt fungerende familie, der nærmest bliver nødt til at indrette sig efter Jacquelines særdeles svingende humør. Hendes ønsker var lov. Hendes behov gik forud for andres.

Retten til at hvile i fred
Forfatterne Hilary og Piers du Pré blev beskyldt for at skrabe penge til sig på bekostning af deres døde søsters minde.
Kritikerne mente - og mener stadig - at man hellere skal lade den unge, døde cellists minde være i fred og så i øvrigt glæde sig over hendes musik.
Jacqueline du Pré døde i 1987 af sklerose, da hun kun var 41 år gammel, og sygdommen havde forhindret hende i at optræde offentligt i hele 14 år, før hun døde.
Jacquelines mand, pianisten og dirigenten Daniel Barenboim har på det bestemteste afvist at samarbejde om hverken bogen eller filmen. Men det har ikke forhindret Jacqulines søskende i at minde offentligheden om, at Barenboim forlod sin hustru, efter at hun var blevet syg, for i stedet at drage til Paris og leve sammen med en anden kvinde, som han senere blev gift og fik børn med.
"Et privat liv er privat. Mine følelser kommunikeres til offentligheden via musik, ikke via at fortælle historier om mig selv. Og vi er heldige at have mange optagelser af Jacquelines spil. Hun lever videre i den musik - og hun har ret til at leve videre i den skikkelse, hun selv efterlod sig. Ikke gennem nogen som helst andre og deres versioner af hende," har Barenboim sagt til The Guardian.
Hilary du Pré har forsvaret sig mod kritikken. Som svar på læserbrevet i The Times fra de seks klassiske mestre i onsdags skrev hun et længere indlæg til The Guardian dagen efter.
"Det, mine kritikere ikke forstår - disse mennesker, der næppe kendte Jackie - er, at bogen og filmen er født af kærlighed, ikke jalousi eller bitterhed, og det, der synes at have fornærmet, er ikke for lidt sandhed men for megen ærlighed," skrev hun.

Enestående skuespil
Det er muligt. The Sunday Times' musikkritiker Hugh Canning har sagt om filmen, at den gav ham brækfornemmelser.
Andre - bl.a. Derek Malcolm fra The Guardian - kaldte den 'bevægende', da den sidste år blev vist på Venedig filmfestivalen. De fleste er enige om, at skuespillerne er enestående. Bl.a. Emily Watson - kendt fra Lars von Triers Breaking the Waves - som spiller Jacqueline du Pré.
Men det svarer ikke på spørgsmålet om, hvor grænsen går mellem respekten for andres - også afdødes - ret til at have deres privatliv i fred og lysten til at skrive en ærlig og sand bog om et menneske, som af en eller anden årsag er havnet i offentlighedens altid nyfigne søgelys.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her