Læsetid: 4 min.

En nyhedsoplæser har også en underkrop

18. januar 1999

Hun sidder i tv og læser nyheder op, men hun vil have mere ud af livet. Blonde Susan Stahnke vil være fotomodel, filmstjerne, verdensberømt... og hun er ikke den eneste

Dernede
BERLIN - De har ingen underkrop. De sidder ved et bord og læser nyheder op. De er nyhedsoplæsere.
Professionelt og myndigt formidler de døgnets begivenheder, men de savner noget; de martres ved tanken om deres manglende underkrop. Under bordpladen brænder lidenskaberne - og med ét koger de over.
Sidst skete det for tv-værten Susan Stahnke, 31 år.
I mere end fem år har hun siddet som oplæser på nyhedsudsendelsen Tagesschau (ARD) og fortalt om EU-topmøder, prisstigninger på benzin og oversvømmelser i Honduras. Programchef Jürgen Kellermeier var meget tilfreds med hende - lige indtil han i december sidste år kiggede i ugebladet Gala...
Her så han sin egen nyhedspige klædt af som Marlene Dietrich i filmen Den blå Engel - med strømpeholdere og bare lår. Og ikke nok med det. I de mange interviews, som Susan Stahnke gav efter sin fotosession, fortalte hun stolt, at hun forhandlede med Rambo-instruktøren Ted Kotcheff om en rolle i hans næste film, The Populist. Hun var på tale til rollen som Herman Görings første kone, Karin.
"Jeg tager imod udfordringen og vil gerne gøre international karriere. Men Tagesschau vil altid være omdrejningspunktet i mit liv," lovede hun.
Det skulle hun nu ikke regne med, meddelte programchefen: "Jeg finder det uforeneligt med fru Stahnkes arbejde på Tagesschau, når hun for eksempel vil spille en blond tysk nazist."

Boblebad og pyjamasparty
Selve nyhedsudsendelsens troværdighed stod på spil, og programchefen stak hende en advarsel.
"Med disse billeder har jeg gjort Tagesschau verdenskendt," kvidrede Susan Stahnke. Hun kunne ikke begribe Jürgen Kellermeiers negative holdning og mente, at det alt sammen bundede i kollegernes misundelse:
"Jeg gjorde da ikke andet end min chef..."
Med 'chef' mener hun den 55-årige ankerkvinde Dagmar Berghoff, der for fire år siden lod sig afbilde i en lignende positur - som Marlene Dietrich med strømpeholdere og bare lår - i ugebladet Frau im Spiegel.
"... og hun fik ikke ballade," forsvarede Susan Stahnke sig.
Det kan skyldes, at billederne ikke havde den samme ophidsende effekt. Dengang skrev pressen, at Dagmar Berghoff virkede lige så frivol som den daværende forsvarsminister Volker Rühe (CDU) ved aflæggelsen af fane-eden.
Pin-up-journalisten Dagmar Berghoff var langt fra den første nyhedsoplæser med pæne ben og appetit på livet: Kollegaen Eva Herman har ladet sig fotografere i et boblebad. Og i 1965 blev Edelgard Stössel fjernet fra skærmen, fordi hun havde deltaget i et pyjamas-party. I sig selv ganske uskyldigt, men på pressefotos kunne man se, at hun ikke sov i ret meget mere end Chanel no. 5 - målt efter datidens kyske alen.
Heller ikke mændene har holdt sig tilbage.
Tysk tvs Mister News, Karl-Heinz Köpcke, nøjedes ikke med at gøre opmærksom på sin underkrop, for ham handlede det om selve underlivet, da han i 1974 udgav en erotisk roman.
Men selv uden underkrop havde Karl-Heinz Köpcke sex-appeal. Når han viste sig i tv, vakte det voldsomme lidenskaber hos de kvindelige seere; en plejehjemsassistent fra Stuttgart indrømmede, at hun var nødt til at dække fjernsynet til, når han var på skærmen, ellers fik hun krampegråd af "magien i hans vidunderlige øjne." En anden beundrerinde skrev i et brev til ham: "De har sat mine kønsdele i flammer."

Journalist med manager
Oplæserne vil optræde som hele mennesker. I længden er det nervenedbrydende at sidde i nyhedsstudiet bag et bord og læse den kedelige tekst op. De ved, de er stjerner - det fortæller bladene dem hver dag, og de føler, at de er skabt til noget mere.
"Tagesschau kan vi (nyhedsoplæsere, red.) ikke leve af alene. For nyhedsudsendelsen kl. 20 får vi 180 D-mark efter skat, men heldigvis giver senderen os andre indtjeningsmuligheder," siger ankerkvinden på Tagesschau, Dagmar Berghoff til Bild.
Hun tjener til brødet med udsendelserne "Wunderschöner Norden" på regionalstationen N3. At hendes honorarangivelser umuligt kan passe, er boulevardavisen så høflig ikke at bore i.
Nyhedsoplæseren Eva Herman vidste allerede som seks-årig, hvad hun ville være:
"Jeg vil være tv-vært," sagde det lille væsen.
Desværre er nyhedsoplæser ikke det samme som tv-vært, så Eva Herman laver talkshows og har købt sig en Porsche. Susan Stahnke har suppleret sin indkomst med musikprogrammer. Til at styre sin karriere har hun fået en manager, Thomas Gericke, der samtidig er hendes kæreste. Som en rigtig manager sufflerer han hende flittigt, når hun giver interviews.
"Hun har sex-appeal som Marilyn Monroe," vurderer han.
"Vi gifter os i Las Vegas i maj, og på et eller andet tidspunkt slår vi os ned i USA," jubler den tyske verdensstjerne. Oven i rollen som Karin Göring er der vist også noget med en Spielberg-film - eller er der?
Det virker alt sammen en anelse uklart, for det forlyder ikke, om hun for eksempel har været til prøvefilmning Hollywood. Hendes programchef er også i tvivl:
"Vi ved ikke, om den filmrolle overhovedet er på tale," erkender han i nyhedsmagasinet Spiegel. Måske er Susan Stahnke bare endnu en frustreret oplæser, der ville vise sin underkrop. Men ét er sikkert: Tyske nyheder bliver aldrig mere de samme.

Nye seere kan begynde her: Tagesschau sendes kl. 15, 17 og 20 på ARD (Tyskland 1).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her