Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

30. januar 1999

Danske fly klar til indsats i Kosovo
*Danske F-16-fly fra NATO-basen Grazzanisse i Italien overgår lørdag til 'fase 1' i Kosovo. Dermed kan de sammen med andre NATO-fly være med til at etablere et luftherredømme over Kosovo.
Det meddelte forsvarsminister Hans Hækkerup (S) efter fredagens ekstraordinære møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor regeringen fik mandat fra Folketingets flertal.
Beslutningen skal være med til at fremtvinge en politisk løsning ved at lægge et pres på Jugoslaviens præsident, Slobodan Milosevic, samt det albanske mindretal i UCK. Hvis parterne ikke inden tre uger har fundet en politisk løsning, vil NATO være parat til at etablere luftherredømme over Kosovo, sagde forsvarsministeren.

Afgørelse i Pinochet-sag
*Justitsministeriet er nået frem til de samme juridiske konklusioner som rigsadvokaten, da det skulle tage stilling til, hvorvidt Pinochet kan kræves udleveret til Danmark for at blive strafforfulgt. Ministeriet har kigget på, om Danmark efter FN's torturkonvention decideret er forpligtet til at kunne straffe Pinochet. Men det afviser Justitsministeriet af tre grunde: Dels er overgrebene sket i Chile, dels er Augusto Pinochet ikke dansk statsborger - og desuden befinder den tidligere diktator sig slet ikke her i landet.
Samtidig fastslår ministeriet, at Danmark efter torturkonventionen heller ikke er forpligtet til at kunne føre en straffesag i de tilfæælde, hvor den eneste forbindelse til Danmark er, at ofrene er danske statsborgere.

Mindre trafik uden fradrag
*Hvis befordringsfradraget blev fjernet, ville der i løbet af en årrække ske et mærkbart fald i biltrafikken. Ifølge en ny rapport, som konsulentfirmaet COWI har lavet for Energimiljørådet vil det samlede antal km pr. person pr. dag med bil falde med otte procent, fordi danskerne med tiden vil ændre adfærd i valg af transportform, bolig og arbejde.
Reduktionen i transportarbejdet skyldes i vid udstrækning, at personer med et højt befordringsfradrag vil vælge arbejdsplads tættere på deres bolig, hvis fradraget forsvinder. Derimod vil kun ganske få vælge at lade være med at arbejde.

Skærpet kurs over for unges drikkeri
*Politiet i Århus er parat til at udstede forbud i op til to år over for unge under 18 år, der brokker sig, når restauratørerne nægter at servere stærke drikke for dem, skriver Århus Stiftstidende.
Restaurationsloven og politivedtægten giver desuden mulighed for, at der kan udstedes et direkte opholds-forbud over for unge i forsøget på at hindre ulovlig udskænkning af alkohol til helt unge.

185 landsbyboere dræbt i Burundi
*Mindst 185 civile landsbybeboere er i de seneste to uger blevet dræbt i det sydlige Burundi, siger indbyggere i landsbyerne, der beskylder hæren for at have dræbt de mange mennesker. Oplysningerne om drabene i Makamba-provinsen kommer samtidig med, at fredsforhandlingerne, der skal afslutte den fem år lange borgerkrig i Burundi, genoptages.

PET-undersøgelse vil koste millioner
*Allerede før regeringen har fået vedtaget sin planlagte undersøgelse af Politiets Efterretningstjeneste (PET), står det klart, at undersøgelsen sandsynligvis kommer til at koste et tocifret millionbeløb. Det fremgår af en række svar fra justitsminister Frank Jensen (S) til Folketingets retsudvalg. Selv om Jensen slår fast, at det ikke er "muligt på nuværende tidspunkt at foretage et realistisk skøn over udgifterne til undersøgelsen", står det dog klart, at PET-undersøgelsen bliver dyr.
"Til illustration kan imidlertid oplyses", skriver Frank Jensen, at hvert retsmøde i tamil-sagen kostede cirka 150.770 kroner. Højesteretsdommer Hornslets tamil-undersøgelse kostede i alt 15.680.180 kr. Den efterfølgende Rigsretssag mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen (K) løb op i 33.850.680 kroner og Nørrebro-undersøgelsen kostede 12,3mio. kr.

Hussein får marvstransplantation
*Jordans kong Hussein skal have foretaget en ny rygmarvstransplantation efter at have gennemgået kemoterapi i USA, sagde en informeret kilde fredag.
Ifølge kilden stammer marven fra kong Husseins søster - den 48-årige prinsesse Basma. Ved en rygmarvstransplantation i sidste uge brugte lægerne kongens egen marv.
Den 63-årige Hussein tilbragte sidste år seks måneder på Mayo-klinikken, hvor han blev behandlet for leukæmi. Kongen returnerede til Jordan i sidste uge, men vendte allerede tirsdag tilbage til Mayo-klinikken.

Efterlønsforslag følger ikke LO
*De A-kassemedlemmer, der vælger at betale kontingent til efterlønnen, skal ikke regne med at få pengene refunderet, hvis politikerne senere afskaffer ordningen eller laver radikalt om på den.
Tilbagebetaling kan kun komme på tale ved dødsfald, eller hvis folk må forlade arbejdsmarkedet på grund af førtidspensionering og dermed ikke kan udnytte efterlønnen, fremgår det af regeringens udkast til ny efterlønslov, som partierne bag finansloven fredag fik forelagt af arbejdsminister Ove Hygum (S).
Forhandlingerne mellem regeringen og forligspartierne om efterlønsforslaget fortsætter tirsdag. Lovforslaget forventes fremsat i Folketinget den 9. februar. Regeringen vil i den forbindelse også fremlægge beregninger på, hvordan efterlønsreformen økonomisk set vil påvirke forskellige modtagergrupper.

Danske millioner til Colombia
*Udenrigsministeriet har bevilget én mio. kr. til Dansk Røde Kors til ofrene for det voldsomme jordskælv i Colombia, oplyser Dansk Røde Kors fredag.
Den danske ambassade i Colombias hovedstad Bogota har doneret 250.000 kr. til hjælpearbejdet, og sammen med 100.000 kr. fra Dansk Røde Kors hjælpefond betyder det i alt 1.350.000 kr. til Colombias Røde Kors.
"Colombiansk Røde Kors arbejder under ekstremt vanskelige vilkår, fordi mange veje er brudt sammen, telefonlinjer er afskåret, og strøm- og vandforsyningen er ødelagt i katastrofeområdet," siger den danske Røde Kors-medarbejder, Anette Bokkenheuser, fra Bogota.

Pc'er i gymnasiet er vejen frem
*Øget brug af computere i gymnasiet er vejen frem, viser erfaringer fra to gymnasieklasser, der i tre år som forsøg har brugt computere intensivt.
Projektet stammer fra 1995, hvor Undervisningsministeriet i samarbejde med IBM, Apple og Tele Danmark udstyrede elever og lærere i to klasser på Holstebro og Nørresundby gymnasium med hver deres bærbare computer.
Erfaringerne viser også, at computerne kan virke motiverende på de svageste elever. Omvendt kan der opstå problemer, fordi arbejdet kræver stor selvstændighed.
Undervisningsminister Margrethe Vestager (R) vil på baggrund af forsøget invitere de involverede parter til i samarbejde at udforme en handlingsplan for gymnasiet, når det gælder brugen af informationsteknologi.

EU og Sydafrika indgår aftale
*Forhandlere fra EU og Sydafrika nåede fredag til enighed om en handelsaftale, som har været næsten tre år undervejs, og ifølge den sydafrikanske handels- og industriminister, Alec Erwin, er der håb, om at aftalens indhold vil blive offentliggjort i løbet af et par uger. Det ventes, at handelsaftalen mellem EU og Sydafrika vil få indflydelse på EUs økonomiske relationer med andre udviklingslande.

Draskovic vil forhandle
*Jugoslaviens viceministerpræsident, Vuk Draskovic, sagde fredag, at Jugoslavien er rede til forhandlinger i udlandet med etniske albanere om en fredsaftale for Kosovo, så længe visse principper bliver overholdt.
Draskovic sagde, at Kosovos selvstændighed er udelukket, ligesom det ikke kan komme på tale, at Kosovo bliver den tredje republik i forbundsrepublikken Jugoslavien, den forbliver en provins.
Et andet princip var fuld lighed mellem alle etniske grupper i den serbiske provins. Den endelige godkendelse af deltagelse i forhandlinger om fred ligger i Milosevic' hænder og han skal lørdag mødes med den britiske udenrigsminister, Robin Cook.

Tysk Bank kendte til gulds herkomst
*Dresdner Bank vidste besked om, at det nazi-guld, som banken tog imod under Anden Verdenskrig, var røvet fra Holocaust-ofre, viser ny historie-forskning.
Dresdner Bank erhvervede sig 5.762 kilo guld under krigen. Guldet var stjålet fra europæiske centralbanker eller fra Holocaust-ofre. Mindst 274 kg - eller måske 324 kg - stammede fra guldfyldninger, som var slået ud af Holocaust-ofrenes tænder.

Norsk hetz mod Anja Andersen
*Den danske håndboldstjerne Anja Andersen lægges for had i det seneste nummer af bladet Håndballmagasinet, der udgives af det norske håndboldforbund NHF.
I "Den store Anja-test" skal læseren besvare 15 spørgsmål med ja eller nej. Blandt andet spørges der, om man har begået butikstyveri, løjet for sine forældre, og om man har slået eller sparket nogen.
"13-15 ja-svar, og Anja Andersen ville være stolt af dig," hedder det.
Anja Andersen er oprørt over bladets quiz: "De, der trykker sådan noget, må have det skidt med sig selv. Den quiz siger mere om dem, der har lavet den, end om mig," siger Bækkelaget-stjernen.
NHF's præsident, Tor Lian, er ikke glad for situationen:
"Vi beklager meget, og vi påtager os det fulde ansvar. Denne episode er meget uheldig og helt unødvendig, og jeg vil personligt undskylde over for Bækkelagets ledelse og Anja Andersen selv."

Danmarks eneste Rembrandt stjålet
*En vagtmand blev slået ned, da to mænd fredag eftermiddag stjal to kostbare malerier fra Nivågaard Kunstsamling i Kokkedal i Nordsjælland.
Det ene af malerierne er landets eneste ægte Rembrandt-maleri - 'Dameportræt' fra 1632 - til en værdi af mellem 50 og 100 millioner kr. En ældre receptionist kunne ikke forhindre to høje mænd i at stikke af med maleriet samt endnu et af Bellini fra det 16. århundrede, der også har millionværdi.
Receptionisten blev i to omgange slået omkuld af de to mænd, der stak af i en stor mørk svensk indregistreret Volvo stationcar, stjålet fra Københavns Lufthavn. Bilen blev kort efter tyveriet fundet på Ullerødvej i Kokkedal ved Fasanvænget øst for viadukten.
"Jeg tror, det vil være meget, meget svært at sælge billedet nogen steder," siger Jesper Bruun-Rasmussen fra Bruun-Rasmussens Kunstauktion. "Det er verdensberømt, og man skal efter min mening langt ned i Sydamerika eller andre steder uden for lov og ret, hvis man skal få held med at sælge det."
En anden mulighed er, at en fanatisk kunstsamler har ønsket at erhverve sig billedet.

Redigeret af Oliver Stilling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her