Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

28. januar 1999

Ny overenskomst for sygeplejersker
*Sygeplejersker og radiograferne overgår til et nyt lønsystem den 1. februar i år. Det blev besluttet ved et forlig onsdag efter 21 timers forhandling om deres overenskomst.
Forliget indebærer lønstigninger til radiografer og sygeplejerskerne på otte til 16 kroner i timen, samt mulighed for at aftale funktions- og kvalifikationsløn. Derudover er der for den enkelte mulighed for at aftale både funktions- og kvalifikationsløn.
Også månedslønnede og studerende vil få mere i løn. De får reguleret lønningerne op med mellem fire og otte procent. Den nye overenskomst kommer til at løbe frem til udgangen af februar 2000, hvis forliget bliver godkendt af parterne inden den 15. februar i år.
Den nye overenskomst kommer til at løbe frem til udgangen af februar 2000, hvis forliget bliver godkendt af parterne inden den 15. februar. Den nye overenskomst svarer økonomisk til den lønramme, der er givet på det øvrige private arbejdsmarked.

Lærerhøjskolen nedlægges
*Danmarks Lærerhøjskole DLH, Danmarks Pædagogiske Institut og Danmarks Pædagoghøjskole skal nedlægges og erstattes af et nyt universitet, der får hovedansvaret for den pædagogiske forskning. Samtidig bliver ansvaret for lærernes efteruddannelse flyttet til centre rundt om i landet. Det er ifølge Magisterbladet essensen af et forslag fra Undervisningsministeriet.
Baggrunden er ifølge Ivan Sørensen, chef for Undervisningsministeriets Uddannelsesstyrelse, at universitetet skal sikre en mere "slagkraftig" pædagogisk forskning.
DLH har tidligere argumenteret for et lignende forslag, dog med vægt på at den nedlagte Lærerhøjskole skulle genopstå i spidsen for det nye universitet. Den kamp er i fuld gang. Rektor Tom Ploug Olsen understreger over for Magisterbladet, at det er afgørende for universitetet, at det bevarer retten til efteruddannelse, fordi læreprocesser skal studeres i "deres naturlige omgivelser".

Yemenitiske bortførere arresteret
*Yemens myndigheder arresterede onsdag fem-seks personer; tre har britisk pas, to andre algieriske. De er mistænkte for at stå i forbindelse med fem britiske muslimer og én franskmand af algierisk oprindelse, der onsdag blev stillet for retten tiltalt for drab, sabotage og bombesprængninger, oplyser yemenitiske sikkerhedskilder.
Bombekampagnen skal efter oplysningerne primært være tænkt som rettede mod britiske mål i havnebyen Aden ved det Indiske Ocean.
Ifølge anklagen har de forsøgt at danne en bevæbnet bande. De skal også have haft forbindelser til de aktivister, der i december tog 16 vestlige gidsler i Yemen. Fire af dem - tre briter og én australier - blev dræbt, da sikkerhedsstyrker ville befri gidslerne.
Mændene, der blev arresteret juleaftensdag, erklærede sig ikke-skyldige, og de skreg ud i retslokalet, at de var blevet tortureret. En af mændene fremviste sår og blå mærker på armene.

Ove Fich taget for spritkørsel
*Det socialdemokratiske folketingsmedlem Ove Fich blev tirsdag aften taget for spritkørsel og forlader som konsekvens Folketinget med øjeblikkelig virkning, skriver Dagbladet onsdag. Politiet stoppede ham ved 19-tiden ved Marksvinget i Køge på grund af slingrende bilkørsel.
Fichs plads i Folketinget overtages af Ramsøs viceborgmester, Susanne Fast Jensen.
Fich begrunder ifølge Socialdemokratiets gruppeformand, Ole Løvig Simonsen, nedlæggelsen af sit folketingsmandat med sin sygdom. Fich frasagde sig sidste år sin post som formand for Folketingets Europaudvalg på grund af alkoholproblemer.

Irak udfordrer fortsat USA
*Iraks vicepræsident, Taha Yassin Ramadan, siger i en udtalelse offentliggjort onsdag, at Irak vil fortsætte med at udfordre amerikanske og britiske fly, der befinder sig i irakisk luftrum. Udtalelsen kommer dagen efter, at USA gjorde det klart, at man vil optrappe angrebene på irakisk luftforsvar.
Irakiske aviser skriver videre, at Ramadan har sagt til irakisk fjernsyn, at Bagdad holder FN's sikkerhedsråd og arabiske ledere ansvarlige for de farer og skader, Irak står over for efter bombeangrebene fra luften.
Samtidig meddelte Washington, at de amerikanske piloter har fået nye og bredere regler, når de går til angreb. Sandy Berger, den nationale sikkerhedsrådgiver i Washington-administrationen, sagde, at militæret nu anser hele Iraks luftforsvarssystem for at være et legitimt mål, hvis flyveforbudszonerne over det nordlige og sydlige Irak krænkes.

Landsret fængsler 67-årig brandstifter
*Vestre Landsret besluttede sent i går at omstøde byrettens kendelse om løsladelse af den 67-årige mand, der er sigtet for brandstiftelse og hærværk mod medlemmer af sygehusudvalget i Ribe Amt.
Dommeren i Varde mente tirsdag efter et lukket retsmøde, at der ikke længere var grundlag for at forlænge fængslingen af den 67-årige, der har siddet indespærret siden 16. december.
Politiet i Esbjerg sigter den 67-årige for to tilfælde af brandstiftelse og et tilfælde af forsøg på brandstiftelse mod de tre politikere, bl.a. Laurits Tørnæs.
Desuden sigtes han for hærværk begået i forbindelse med Ri-Bus konflikten i Esbjerg. Manden nægter sig skyldig.

Kommuner snydes for 75 mio. kr.
*Kommunerne snydes hvert år for mindst 75 millioner kroner i kontanthjælp, sygedagpenge eller aktiveringsydelse. En undersøgelse fra Den Sociale Ankestyrelse viser, at kommunerne i én procent af de tilfælde, hvor de har udbetalt en form for kontanthjælpsydelse, kræver pengene tilbage, fordi modtagerne har snydt sig til udbetalingen.
Den procent svarer til 75 mio. kroner, som er ydelser til borgere, der altså har anden indtægt end kontanthjælpsydelse ved siden af.
Foruden kontanthjælpen, sygedagpengene og aktiveringsydelsen udbetaler kommunerne desuden pensioner og børnetilskud, der ikke er med i undersøgelsen af, hvor hyppigt kommunerne kræver en social ydelse tilbagebetalt.
Ankestyrelsens undersøgelse er foretaget på baggrund af et spørgeskema, hvor kommunerne i perioden den 1. april til den 30. september 1998 skulle oplyse, hvor mange tilbagebetalingssager de i den periode har rejst.

PFA-svindel kan ikke undgås
*Ny lovgivning kan ikke forhindre svindel, siger Finanstilsynet før torsdagens samråd i Folketinget
"Du kan ikke lave et regelsystem, så du undgår bedragerier." Det siger vicedirektør i Finanstilsynet, Peter Sylvest Larsen, før dagens samråd i Folketinget om PFA-sagen. Han advarer politikerne mod at tro, at de kan undgå en gentagelse af PFA-sagen, hvor en direktør udstedte falske garantier for omkring to milliarder kroner.
"Uanset hvad vi gør, kan vi ikke undgå, at et institut bliver bedrager. Man kan prøve at lave foranstaltninger, som minimerer risikoen. Men man kan ikke gardere sig fuldstændigt mod bedrageri," siger Peter Sylvest Larsen til Information.

Græsrødder: Hæld Heimburger ud
*De konservative græsrødder i Brøndby opfordrer nu partiformand Poul Andreassen til at tage initiativ til at smide den orlovsramte Jens Heimburger ud.
Carsten Nielsen, der er formand for den konservative vælgerforening i Brøndby i partileder Pia Christmas Møllers kreds, siger til Ritzau, at en eksklusion af Jens Heimburger nok er den eneste mulighed for at sikre fremtiden for partiet. Han frygter, at orloven kun udskyder problemerne et halvt år.
"Derfor siger vi, at hvis Jens Heimburger er problemet, så kan vi lige så godt løse det nu i stedet for at udskyde det," siger Carsten Nielsen, der afviser at tilhøre en bestemt fløj i partiet.
Som følge af uroen i partitoppen har Brøndby-vælgerforeningen allerede mistet otte medlemmer ud af 60, og Carsten Nielsen frygter, at endnu flere vil ryge, når kontingentindbetalingerne skal sendes ud nu. Og der er ikke udsigt til at hverve nye:
"Vi har da talt om at lave en hvervekampagne. Men så ser vi hinanden i øjnene og spørger: Hvad har vi at tilbyde lige nu - bortset fra uro og ballade. Ja, og så har vi opgivet."

Senatet afviser at opgive Clinton-sag
*Det amerikanske Senat afviste onsdag aften dansk tid at indstille rigsretssagen mod præsident Bill Clinton.
Forslaget, der var stillet af den demokratiske senator Robert Byrd, blev nedstemt med 56 stemmer mod 44. Det var på forhånd ventet, at Byrds forslag ikke kunne samle flertal.
Et ja til forslaget ville have betydet, at hele rigsretssagen mod Clinton med øjeblikkelig virkning var blevet indstillet. Få minutter efter den første afstemning vedtog et flertal i Senatet, at der skal indkaldes tre vidner til afhøring i sagen mod præsident Bill Clinton.
Også i den anden afstemning var stemmetallet 56-44.
Vidnerne er Monica Lewinsky, Clintons personlige ven Vernon Jordan og hans politiske rådgiver Sidney Blumenthal.

Information retter
*I artiklen 'Ritt vil have mere miljø for pengene', som vi i går bragte på forsiden, var der desværre faldet et tal ud. I en udtalelse fra EU-kommissær Ritt Bjerregaard stod: "Europas skatteydere fortjener og kræver et miljømæssigt afkast af den check på milliarder euro (ca. 33 mia. kr., red.), som de hvert år sender til landmændene."
Der skulle have stået: "... et miljømæssigt afkast af den check på 44 mia. euro (ca. 327 mia. kr., red.), som de hvert år sender til landmændene".

Nyt jordskælv rammer Colombia
*Colombia blev onsdag eftermiddag dansk tid ramt af endnu et jordskælv med en styrke på 5,4 på Richterskalaen. Skælvet ramte det meste af det nordøstlige Colombia. Jordskælvet kom to dage efter, at landets centrale kaffedyrkende bælte blev ramt af et ødelæggende jordskælv, der har kostet op mod 1.500 mennesker livet.
Hundreder af mennesker tilbragte natten til onsdag på gaderne eller i ruinerne af deres hjem, bange for at få stjålet de sidste rester af ejendele, som jordskælvet ikke ødelagde.
For at gøre ondt værre var elforsyningen til byen fortsat afbrudt, mens det begyndte at knibe med rent vand. Mandagens skælv målte 6,0 på Richterskalaen. Officielle tal onsdag opgjorde dødstallet til 628, mens mere end 2.500 blev kvæstet. Colombias Røde Kors vurderede dog, at dødstallet snarere var 1.500.
FNs Fødevareprogram (WFP) meddelte onsdag, at organisationen torsdag indleder en massiv hjælpeindsats i Colombia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her