Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

15. januar 1999

Kaos på børsen i Sau Paulo
*Handelen på hovedbørsen for brasilianske aktier i Sao Paolo blev torsdag eftermiddag lokal tid suspenderet, efter at markedet var styrtdykket med ti pct.
Det bratte fald skete, efter at en topchef i landets centralbank var gået af.
Den brasilianske møntfod, real, blev onsdag devalueret med otte pct., og ved åbningen af handelen torsdag morgen steg indekset i begyndelsen efter en livlig handel. Kurserne begyndte imidlertid senere på dagen at falde, og dermed dermed fortsatte turbulensen i Sydamerikas økonomiske lokomotiv, hvis problemer kan forplante sig til resten af Latinamerika og muligvis USA.

USA vil lempe Irak-sanktioner
*USA ser nu ud til for første gang at ville gå på kompromis i spørgsmålet om FN-sanktionerne mod Irak, efter at supermagten hidtil kategorisk har nægtet at lempe dem. Ifølge amerikanske regeringsembedsmænd vil Clinton-regeringen torsdag foreslå FN's Sikkerhedsråd at give Irak lov til at sælge olie uden begrænsning for at købe mad og medicin til det irakiske folk.
"Vi vil sammen med vores allierede i Sikkerhedsrådet overveje, om vi skal fjerne det indtægtsloft, vi har sat for den irakiske olieeksport," sagde en højtstående embedsmand i går.

UCK og Beograd har indgået aftale
*Myndighederne i Beograd har lovet at sætte ni medlemmer af den Kosovoalbanske oprørsbevægelse, UCK, fri inden ti dage og trække styrkerne tilbage fra det nordlige Kosovo, oplyser UCK.
Garantien fra Beograd kommer efter, at UCK-guerillaerne onsdag satte otte jugoslaviske soldater fri, og dermed opfylder begge parter deres del af aftalen med Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), oplyser det nystartede nyhedsbureau, Kosovo Press torsdag.
Repræsentanter for OSCE ville torsdag ikke kommentere meldingerne om, at Beograd alligevel skal have godtaget UCK's betingelser, og sagde, at indholdet af samtalerne med UCK var fortrolige.

Metroen skal have ny køreplan
*Inden udgangen af marts skal Ørestadsselskabet have forhandlet en ny tidsplan for Københavns Metro færdig med entreprenørkonsortiet Comet, der i øjeblikket borer tunneler under hovedstaden.
Det oplyste trafikminister Sonja Mikkelsen (S) på et hasteindkaldt pressemøde torsdag.
Comet er seks-ni måneder efter tidsplanen. Det betyder, at den maksimale bøde for forsinkelser på i alt 200 mio. kr.. De kommende forhandlinger skal binde Comet op på en ny tidsplan, som kan udløse nye bøder, hvis den overskrides.
Samtidig kom Folketingets Finansudvalg med en usædvanlig skarp kritik over ikke at være blevet orienteret om overskridelserne af både budgetter og og tidsplan.

Tyrkisk politi frikendt for tortur
*De to tyrkiske politifolk, som er tiltalt for tortur af den danske statsborger Kemal Koc, er blevet frikendt ved en domstol i Ankara, Tyrkiet.
Det oplyser udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i et notat til Folketingets udenrigspolitiske nævn. Frikendelsen fandt sted ved et retsmøde den 30. december 1998.
Kemal Kocs advokat i Tyrkiet, Yusuf Alatas, har appelleret frifindelsen til den tyrkiske Højesteret.
Kemal Koc blev anholdt i juli 1996 i lufthavnen i Istanbul, da han besøgte sit fødeland for at deltage i sin brors begravelse.
Ifølge anklageskriftet blev Kemal Koc mishandlet af de to politifolk, mens han sad anholdt.
Danmark har indbragt Tyrkiet for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Grundlaget for klagen består i en rapport fra Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre i København. Rapporten fastslår, at Kemal Koc blev udsat for fysisk og psykisk tortur, mens han var i det tyrkiske politis varetægt.

SiD frasiger LO-undersøgelse
*SiD-formand Poul Erik Skov Christensen protesterer over, at en Gallup-undersøgelse for LO udlægges, som om fagbevægelsens medlemmer prioriterer et bedre arbejdsmiljø højere end mere fritid ved overenskomstforhandlingerne.
"LO's undersøgelse går på, hvilke hovedopgaver fagbevægelsen skal tage sig af i fremtiden og ikke specifikt på overenskomstkrav. Det er meget uheldigt, at LO-undersøgelsen fejlfortolkes på et tidspunkt, hvor en række overenskomstforhandlinger befinder sig på et meget ømfindtligt tidspunkt," siger Poul Erik Skov Christensen i en kommentar. Undersøgelsen konkluderer umiddelbart, at kun hvert femte menige medlem prioriterer en ekstra uges ferie højest.

Politiet leder efter Castberg
*Det engelske politi er begyndt at lede aktivt efter kunstmuseet Arkens tidligere direktør Anna Castberg, som siden oktober har været efterlyst i en sag om tre forsvundne, kostbare tegninger af den norske kunstmaler Edvard Munch.
Både kunstværkerne og eks-direktøren er fortsat som sunket i jorden, men ifølge advokaten for den norske familie, som ejer tegningerne, har politiet nu givet en tilbagemelding om, hvor Anna Castberg muligvis kan opholde sig.
"Politiet er kommet et skridt nærmere og har efter en snak med Anna Castbergs mor i England fået opgivet et par steder, hvor hun måske kan findes. Så politiet arbejder på sagen," siger advokat Bjørn-Olav Brelin.

Statoil kræver millionerstatning
*Det norske olieselskab Statoil forlanger, at miljøorganisationen Greenpeace skal betale sammenlagt 1.848.200 norske kroner (ca. 1,5 millioner danske kroner) i erstatning. Pengene skal dække de økonomiske tab, Statoil påstår man led i forbindelse med Greenpeace-aktionen 20.-22. august mod boreriggen Deepsea Bergen.
Aktionen var et led i Greenpeaces globale klimakampagne for at få olieselskaberne til at standse yderligere olieefterforskning i nye områder og istedet investere i vedvarende energi.
"Destabilisering af klimaet er et af verdens alvorligste miljøproblemer. Vi har allerede fundet fire gange så mange fossile brændsler - olie, kul og naturgas - som vi kan tillade os at afbrænde uden at forårsage farlige klimaændringer. Frem for at bekæmpe Greenpeace skulle Statoil i stedet tage klimatruslen alvorligt," siger Tarjei Haaland fra Greenpeace Danmark.

Danmark vil have en klar aftale
*Udlændingestyrelsen vil nu forsøge at få direkte kontakt til Somalilands præsident i et forsøg på at få løst problemerne med udvisning af tre flygtninge fra Danmark til den selvudråbte republik.
Direktør i Udlændingestyrelsen, Claes Nilas, vil tirsdag - når den muslimske fastemåned ramadanen er slut - bede konsul Ali Sheik, der er Danmarks mand i Somaliland, tage direkte kontakt til landets præsident Mohamed Ibrahim Egal. Hidtil har forhandlingerne foregået med forskellige politikere.
Henvendelsen sker som en reaktion på, at ministeren for genopbygning i Somaliland, Abdullah H. Iman, i et brev har udtalt, at det vil være en krænkelse af aftalerne mellem Danmark og Somaliland, hvis Danmark udviser to mænd og en kvinde fra Danmark mod deres vilje.

Danske børn drikker for meget
*Hvor meget koster det samfundet, at unge drikker? Hvorfor bliver alkoholprocenten i stærke drikke ikke sænket? Og hvorfor må man ikke købe alkohol efter kl. 20?
Der blev skudt med skarpt med mange og relevante spørgsmål, da en gruppe skoleelever i sjette klasse torsdag i deltog Sundhedsstyrelsens præstentation af en ny alkoholkampagne.
Kampagnen, der hedder "Der er ingen grund til at lære dine børn at drikke, før de er voksne", retter sig især mod de voksne, og formålet er at få de voksne - herunder blandt andet forældre, lærere og pædagoger - til at lade være med at lære børnene at drikke og tage deres ansvar over for børnene mere alvorligt. Sundhedsstyrelsen forsøger hermed at gøre op med den danske tradition, at forældre med de bedste intentioner ofte vælger at introducere deres børn for alkohol i hjemmet.

KL vil sexovergreb til livs
*På baggrund af den seneste tids sager med sexovergreb mod børn forlanger stadig flere kommuner, at ansøgere til stillinger i kommunerne skal fremvise straffeattest inden ansættelsen. Sagerne får nu også Kommunernes Landsforening (KL) til at sætte kommunernes ansættelsesprocedure på dagsordenen. Formand for KL's socialudvalg, Vagn Ry Nielsen, siger, at der i nær fremtid vil blive formuleret en fælles holdning til problemet.

Bagvaskelsesdom ankes
*Formanden for Mosaisk Troessamfund, kultursociologen Jacques Blum og journalist Eva Bøggild anker tirsdagens dom for bagvaskelse, afsagt af Københavns Byret, til Østre Landsret. De blev idømt 30 dages ubetinget hæfte for at have beskyldtFrede Farmand for at have fremsat trusler på livet og for at indgå i et nazistsk netværk kendt grundløse.
De to indstævnte idømtes hver 30 dages betinget hæfte.

Dømt for at sige 'pænt farvel'
*En 37-årig mand blev torsdag ved retten i Frederikssund idømt 10 dagbøder a 200 kr. for at køre rundt med sin døde far bag på sin Harley Davidson motorcykel.
Historien gik over det meste af verden, da Flemming Pedersen i oktober sidste år stak af med sin afdøde 86-årige far fra Frederikssund Sygehus og kørte ham - med en støttebøjle i ryggen - en sidste tur til København, hvor de besøgte faderens yndlingssteder.
"Det er noget, alle burde gøre - at sige pænt farvel. Jeg gjorde det for min far," sagde Flemming Pedersen inden dommen for usømmelig behandling af lig.

Udsigt til våbenhvile i Sierra Leone
*Den næstkommanderende for oprørsstyrkerne i Sierra Leone, oberst Sam Bockarie, bebudede torsdag eftermiddag, at oprørerne fra mandag vil indlede en syv-dages, ensidig våbenhvile.
Det sker efter ni dages kampe i landets hovedstad, Freetown.
Torsdag eftermiddag kom det frem, at to ministre i landets regering og en højtstående officer i den vestafrikanske fredsstyrke (ECOMOG) skal være blevet dræbt under kampene i Freetown.
Oprørslederen Bockarie insisterede torsdag på, at våbenhvilen er midlertidig". Han begrundende den tidlige annoncering med, at meddelelsen først skal have tid til at nå ud til alle hans soldater i den sierraleonske hovedstad.
Torsdag begyndte indbyggerne i Freetown for første gang i over en uge at vove sig ud af deres boliger for at skaffe vand, mad og andre fornødenheder.
Samtidig meddelte Det Internationale Røde Kors (ICRC), at man havde trukket organisationens sidste fem udenlandske medarbejdere ud af Freetown efter at de sierraleonske myndigheder havde bedt dem om at forlade landet. De fem ICRC-folk, heriblandt den danske narkoselæge Karsten Byrn, var antageligt de overhovedet sidste udenlandske nødhjælpsarbejdere, der var tilbage i Freetown, som 6. januar blev løbet over ende af RUF-oprørerne. ICRC oplyser, at det var Sierra Leones informationsminister, Julius Spencer, der bad de fem om at forlade landet "for deres egen sikkerheds skyld".
Regeringen i Sierra Leone har tidligere beskyldt ICRC for at have benyttet deres helikoptere til at levere våben til oprørerne. ICRC har gentagne gange afvist disse beskyldninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her