Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

13. januar 1999

Gidselaffære nærmer sig afslutning
*Den norske udenrigsminister og OSCE-formand, Knut Vollebæk, oplyste tirsdag, at der er indgået en aftale med Kosovo-albanernes befrielseshær, UCK, om, at de otte jugoslaviske soldater snarest skal frigives.
"Jeg har været i kontakt med begge sider. Forhandlingerne er afsluttet. Løsladelsen vil finde sted snart, men jeg ikke gå i detaljer," sagde Vollebæk på en pressekonference i Kosovos hovedstad, Pristina.
Samtidig opfordrede Vollebæk de etniske albanere og serbere til at arbejde sammen om at finde en løsning på Kosovo-problemet.

USA og Irak rasler med sablerne
*Irak opretholdt tirsdag sin trussel om at se stort på FN's resolutioner og fortsatte sin kritik af nabolandene Kuwait og Saudi-Arabien for deres medløberi, mens USA bombede en radarstation i det nordlige Irak med missiler.
USA's forsvarsminister, William Cohen, sagde tirsdag, at Iraks trusler mod sine naboer tages meget alvorligt, og at de amerikanske styrker er i høj alarmberedskab.
Denne raslen med sabelklinger kommer efter, at Irak meddelte, at det ikke vil efterleve FN's resolutioner længere. Mandag fordømte Irak meget direkte både Kuwait og Saudi-Arabien for at lade deres territorium bruge af vestlige kampfly, der angriber og patruljerer over Irak.

EU's enhed slår revner
*Et offentligt skænderi er brudt ud mellem EU-Kommissionens formand, Jacque Santer, og den svenske statsminister, Göran Persson.
I sidste uge udtalte Göran Persson sig meget kritisk om kommissionens fyring af en ulydig embedsmand.
"Hvis den mangel på åbenhed og mangel på vilje til forandring, som jeg sporer i den type afskedigelse, breder sig, vil det skade Unionen på lang sigt," sagde Göran Persson til svensk tv. Og mandag morgen lå kvitteringen fra Jacques Santer på statsministerens bord i form af en vred irettesættelse.
"Dine udtalelser skader den europæiske union," skrev Santer blandt andet i brevet til Persson.
Ifølge det svenske nyhedsbureau, TT, advarede flere af Santers rådgivere ham mod at sende brevet, men tirsdag kunne svenskerne alligevel læse brevet på forsiden af Dagens Nyheter. Den svenske statsminister vil ikke trække sine udtalelser tilbage, men sagde i går at han vil sende Santer et svar. Skænderiet bryder ud, som Europa-Europa-Parlamentet i disse dage diskuterer Kommissionens fremtid.

Ringkøbing vil af med mindesten
*Abortmodstanderne bag den omstridte mindesten ved Vedersø kirke nordvest for Ringkøbing har udsigt til at skulle fjerne stenen igen.
Teknik- og Miljøudvalget i Ringkøbing Kommune besluttede tirsdag enstemmigt at indstille til byrådet, at stenen skal fjernes, oplyser borgmester Hans Østergaard (V) til Ritzau. Udvalget mener, at mindestenen er en ændret anvendelse af området ved kirken, selv om det er en privat grund.
Byrådet i Ringkøbing tager endelig stilling til mindestenen på et møde om to uger.

Stort kursfald på brasilianske aktier
*Aktiekurserne på Brasiliens vigtigste aktiemarked i Sao Paulo var efter kun to timers handel tirsdag faldet med hele seks pct.
Det store aktiefald sker efter, at den vigtige delstat, Minas Gerais, for kort tid siden indstillede betalingerne på delstatens gæld til centralregeringen.
Brasilien er i forvejen plaget af alvorlige økonomiske vanskeligheder i kølvandet på den økonomisk-finansielle krise, som sidste år med fuld kraft ramte landet - Latinamerikas vigtigste.

Århus Amt lukker Tvind-skole
*Århus Amt har besluttet at trække godkendelsen af en Tvind-skole tilbage. Det drejer sig om småskolen Naturfolkene i Virklund syd for Silkeborg, der har 14 elever. Amtet har foretaget det usædvanlige skridt, fordi man ikke finder, at stedet er drevet tilstrækkeligt professionelt.
Tidligere medarbejdere på skolen har gjort amtet opmærksom på problemerne. Otte ud af 12 ansatte på skolen er skiftet ud, heriblandt lederen og stedfortræderen.
"Vi skal over for samtlige kommuner i Danmark stå inde for, at vi vil overlade 14 unge til folk, vi overhovedet ikke kender. Det vil vi ikke," siger Lars Mathisen, børn- og unge-chef i Århus Amt. Skolens nye forstander Bolette Gunst oplyser, at hun har klaget til amtets socialudvalg over afgørelsen.

El-firmaer trækkes i retten
*Flere hundrede virksomheder i el-branchen står over for strafferetssager og efterfølgende bøder på grund af omfattende ulovlige prisaftaler gennem hemmelige karteller.
Det siger Konkurrencestyrelsens direktør, Finn Laurit-zen, til De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten tirsdag.
Fire af landets største el-virksomheder indrømmede i december 1998 et årelangt kartelsamarbejde med en række andre virksomheder i branchen. "Siden disse indrømmelser er vi gået i gang med at gennemgå alle offentlige licitationer fra 1998, som omfatter el-branchen. Og jeg kan allerede nu sige, at vi har fundet massevis af små og mellemstore virksomheder, der ligesom de store har deltaget i kartelsamarbejdet," siger Finn Laurit-zen.

Amt overvejer gratis heroin
*Frederiksborg Amt kan blive et forsøgsområde for lægeordineret heroin til den meget lille gruppe narkomaner, som ikke kan behandles ud af misbrug. Det mener formanden for amtets socialudvalg, Conny Dideriksen (S), der har et lille flertal i socialudvalgets bag sig. "Det er min opfattelse, at der er misbrugere, som vi faktisk ikke kan stille noget op med, men vi kan forsøge at give dem en bedre tilværelse ved at sikre dem lægeordineret heroin, siger Conny Dideriksen til Frederiksborg Amts-avis.

USA varmer op til banankrig
*USA anmoder nu Verdenshandelsorganisationen, WTO, om den 25. januar at godkende de annoncerede sanktioner over for produkter fra EU i den såkaldte banankonflikt, oplyste den amerikanske handelsdiplomat, Rita Hayes, tirsdag.
Striden mellem USA og EU står om told på bananer fra Latinamerika og blandt andet Caraibien.
USA har tidligere fra WTO fået medhold i, at EU skal åbne sit marked yderligere for latinamerikanske bananer, som for en stor dels vedkommende er produceret på amerikansk-ejede plantager.
USA fastholder, at EU ikke overholder WTO-kendelsen, da EU har øget støtten til egen produktion på de spanske Kanarie-øer og de franske Antiller.

Nyrup afviser kommune-klynk
*Regeringen har ikke i sinde at slække de økonomiske tøjler, der blev sat på kommunerne, da de i juni i fjor aftalte med regeringen at holde væksten i udgifterne nede på en procent om året i år og i de kommende fire år.
Det fastslog statsminister Poul Nyrup Rasmussen i går, da han kommenterede en appel fra formanden for Kommunernes Landsforening, Anker Boye (S). Statsminister Poul Nyrup Rasmussen henviste til, at kommuneaftalen ikke tvinger kommunerne til at skære ned generelt, men tillader dem at lade udgifterne vokse en procent om året i faste priser.

Politisk storm om mini-metroen
*Den konservative statsrevisor Hans Engell vil have Rigsrevisionen til at se minimetro- og Ørestadsprojektet nærmere i kortene efter den seneste tids forlydender om, at projektets økonomi ikke er i orden. Dermed er trafikminister Sonja Mikkelsen, der har afvist problemerne, sat under yderligere pres.
Enhedslistens trafikordfører, Søren Kolstrup, har nemlig kaldt trafikministeren i samråd og kræver en redegørelse for projektet.
"Hele konceptet bag Ørestaden er kuldsejlet, og vi står i en situation, hvor staten nu forsøger at yde økonomisk brandslukning ved at placere alle mulige offentlige byggeprojekter i Ørestaden," siger Kolstrup.

Forening ekskluderer psykolog
*Dansk Psykolog Forening (DPF) har ekskluderet psykolog og sexolog Bent Petersen, fordi han flere gange i medierne har optrådt som fortaler for en liberalisering af voksnes seksuelle omgang med børn. Bent Petersen er chefpsykolog i Næstved Kommune, hvor man i går aftes diskuterede hans fremtid.
Ifølge foreningen har Bent Petersen været fortaler for pædofiles seksuelle omgang med børn ved eksempelvis at påstå, "at det er uskadeligt for børn at indgå i seksuelle forhold med voksne, når blot det sker frivilligt", skriver foreningens bestyrelse i en pressemeddelelse.

Dømt for injurier efter fire år
*Københavns Byret idømte i går kultursociolog Jacques Blum og journalist Eva Bøggild betinget frihedsstraf samt bøde for bagvaskelse og injurier mod Frede Farmand Rasmussen. I 1995 sagde de to på et pressemøde og i et interview bragt af Århus Lokal-TV og radioudsendelsen "Netværk" på Danmarks Radio P1, at Frede Farmand havde truet folk på livet samt indgik i et nazistisk netværk. Byretten fandt, at der ikke var belæg for beskyldningerne. Hver af de dømte skal betale 25.000 kroner plus renter i torterstatning til Frede Farmand.

Demonstranter på timeløn
*Den tyske medicinalindustri var så bekymret over en ny medicintilskudsordning, at den i december arrangerede en demonstration.
Ugemagasinet Der Spiegel skriver i denne uge, at demonstrationen var købt hos pr-firmaet MC.B., der fik arbejdsformidlingen til at skaffe protestvillige deltagerne.
Timelønnen var knap 60 kroner. Men det nyttede alligevel ikke, forbundsregeringen vedtog de nye tilskudsregler i sidste uge.

Oprørsstyrker på tilbagetog
*Oprørsstyrker fra Den Revolutionære Enhedsfront (RUF) syntes tirsdag eftermiddag af være på tilbagetog i Sierra Leones hovedstad Freetown. Men øjenvidner fortæller de internationale nyhedsbureauer, at RUF-styrkerne plyndrede, myrdede civile og satte ild på mange bygninger under deres flugt fra de fremrykkende styrker fra den vestafrikanske fredsstyrke ECOMOG.
FN's flygtningeorganisation UNHCR advarede mod en menneskelig katastrofe i Freetown, hvor lagrene af fødevarer er ved at slippe op, og mange mennesker ikke tør bevæge sig ud på grund af de voldsomme krigshandlinger.
Kilder i ECOMOG, den vestafrikanske fredsstyrke, der i maj 1997 blev indsat for at genindsætte Sierra Leones folkevalgte præsident, Ahmad Tejan Kabbah, siger, at oprørerne under deres tilbagetog har sat ild til bygninger i de østlige forstæder af Freetown.
De voldsomme kampe kommer en uge efter, at RUF overraskende onsdag rykkede ind i Freetown. Til trods for, at den nigeriansk-dominerede ECOMOG-styrke menes at have over 15.000 soldater i landet, blev den taget på sengen. Det samme gjorde Freetowns befolkning, der de seneste måneder er vokset til en million mennesker, fordi mange er flygtet fra kampe ude i landet.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her