Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

11. januar 1999

NATO-pres på Kosovo-albanere
*NATO's generalsekretær, Javier Solana, opfordrede i går til, at otte serbiske soldater, som er taget som gidsler af etnisk-albanske oprørere, frigives, og at der skabes en politisk løsning på konflikten i Kosovo.
"Generalsekretæren appellerer til Kosovo-albanerne om straks at sætte de serbiske soldater på fri fod," sagde en Solana-medarbejder og tilføjede, at "Kosovo-albanerne bør afholde sig fra aktioner, som provokerer de væbnede styrker."
"Han opfordrer også den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevic, til at trække sine tropper ud af det nordlige Kosovo, og at disse soldater indstiller deres militære aktion mod civile mål," sagde Solana-medarbejderen.
Artikel side 4

Fogh: nyt forlig om offentlig service
*Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, opfordrede i går regeringen til at følge op på finanslovsforliget med langtidsholdbare aftaler om de offentlige serviceydelser.
"Vi vil gerne bygge videre på den start i det kommende år," forsikrede V-formanden som gæstetaler på det radikale nytårsstævne i Nyborg.
Han nævnte sundhed, ældrepleje, børnepasning og skoletilbud som områder, hvor Venstre er parat til at lave "grundlæggende reformer" sammen med regeringen.
V-formanden roste de allerede aftalte reformer i dagpenge, efterløn, førtidspension, medicintilskud og boligstøtte som eksempler på reformer, der dæmper den automatiske vækst i statens udgifter til overførselsindkomster.
"Vi må give folk mere offentlig service, uden at skatten hele tiden drives i vejret," sagde Fogh Andersen, som pegede på udlicitering og privatisering som midler.
Artikler på forsiden og side 5

'Blød' resolution i Irak om angreb
*Iraks parlament vedtog i går en relativt blød resolution om de amerikansk-ledede luftangreb i december og ignorerede opfordringer fra flere parlamentsmedlemmer om, at Irak generelt skal tilsidesætte resolutioner i FN's Sikkerhedsråd vedrørende
Irak.
Parlamentet anbefalede nye drøftelser om alle FN-resolutioner vedrørende Irak, men satte ikke nogen tidsfrist. Der blev dog i resolutionen krævet, at USA og Storbritannien, som gennemførte de fire dage lange luftangreb, betaler erstatning for ødelæggelserne.
Det irakiske parlament afviste også de vestlige flyforbudszoner i henholdsvis det nordlige og det sydlige Irak.

Afviser Metro-undersøgelse
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) afviser over for Ritzau, at økonomien i den københavnske Minimetro er løbet løbsk. Politiken skrev i går, at de i 1992 budgetterede 4,5 milliarder bliver til ni milliarder, når projektet er færdigt.
"Der er mange overdrivelser i den sag, og jeg vil slet ikke diskutere på det niveau," siger ministeren.
Salget af grunde i Ørestaden svigter, og deraf følger manglende indtægter på 1,2 milliarder for de vejanlæg, som de manglende grundejere skulle have betalt. Dertil kommer forsinkelsen af projektet, der har tvunget selskabet til at gå til Sonja Mikkelsen for at låne 1,5 milliarder yderligere.
Men Sonja Mikkelsen understreger, at ministeriet undersøger forholdene, og hun ønsker derfor ikke at kommentere overskridelser nu.
Formand for trafikudvalget, Arne Melchior (CD), kræver derimod en uvildig undersøgelse af forholdene omkring metroen.

Fredelige delstatsvalg i Nigeria
*Centrum-venstre partiet Folkets Demokratiske Parti (PDP) vandt weekendens delstatsvalg i Nigeria, der var anden etape i landets tilbagevenden til demokrati.
Udenlandske observatører sagde, at valget var blevet gennemført med stor dygtighed, og at der foreløbig ingen tegn var på svindel eller andre uregelmæssigheder. Valget er led i den igangværende demokratiseringsproces i Nigeria, som den nuværende præsident, general Abdulsalam Abubakar, satte i gang kort, efter han kom til magten i juni i fjor.
Processen har som mål, at en civil folkevalgt regering og præsident overtager magten i Nigeria ved udgangen af maj i år.

Nabolande ind i afrikansk konflikt
*Den Nigeria-ledede vestafrikanske styrke, som støtter Sierra Leones regering, gjorde sig i går parat til et angreb mod oprørsgrupper, som holder dele af landets hovedstad Freetown besat. Øjenvidner i byen sagde, at mange hundrede soldater fra Sierra Leones nabolande landede i den internationale lufthavn Lungi udenfor Freetown.
Militære analytikere vurderer, at den vestafrikanske styrke, kaldet ECOMOG, har op mod 15.000 mand i Sierra Leone, som i de senere måneder har været præget af hårde kampe mellem regeringen og landets præsident Akmed Tejan Kabbah på den ene side og oprørsgruppen Den Forenede Revolutionere Front.
Samtidig var der forlydende om, at Togo og Elfenbenskysten vil forsøge at mægle mellem de stridende partier.

300.000 børne-soldater i verden
*Mindst 300.000 børn verden over må kæmpe som soldater, selv om det er forbudt i henhold til folkeretten. Hovedparten er mellem 15 og 18 år, fremgik det af en rapport fra den internationale menneskerettighedsorganisation Amnesty International.
Den militærteknologiske udvikling medfører, at det er muligt for stadigt yngre børn at bære automatiske våben. Børn er tit under kampe de første ofre, hed det videre i rapporten, der offentliggøres i dag.
Amnesty opfordrer til en skrappere kontrol med våbenfabrikanter. Det bør sikres, at der ikke eksporteres lette våben til lande, der udskriver børn under 18 år til krigstjeneste.

16 dræbt ved nyt overfald i Algeriet
*Mindst 16 mennesker blev i weekenden dræbt i Algeriet af formodede yderligtgående islamister, skrev algeriske aviser. Flere ofre fik halsen skåret over, mens andre blev skudt. En af de dræbte var en politimand, som forsøgte at beskytte handlende på et marked i byen Deda Houbou i det centrale Algeriet.
Modsat tidligere, hvor gerningsmænd har gennemført massakrer i en enkelt by, skete weekendens drab flere steder i landet.
Algeriet har været ramt af omfattende vold siden 1992, og 50.000 mennesker menes at have mistet livet siden da.

Kræver arkiv om jøder åbnet
*Et massivt flertal i Folketinget vil, efter måneders juridisk tovtrækkeri både i og uden for regeringspartierne, have åbnet arkiverne om danske myndigheders udvisning af flygtede jøder under besættelsen, skrev Berlingske Tidende søndag.
Hidtil har Udlændingestyrelsen afvist at give adgang til de over 50 år gamle arkiver. Men efter afsløringen af, at danske embedsmænd selv pressede på for at sende de flygtede jøder tilbage til Tyskland, uden at tyskerne overhovedet havde bedt om det, har politikerne tabt tålmodigheden.
"Selvfølgelig skal der være adgang til de arkiver. Det er jødernes egen fortid og deres familier, det handler om. Jeg ved ikke, hvorfor det ikke skal frem," siger den radikale retsordfører Elisabeth Arnold, der står uforstående over for Udlændingestyrelsens begrundelse om "personfølsomme oplysninger".

Nye sammenstød i Hebron
*Flere hundrede palæstinensere protesterede i går mod et ugelangt udgangsforbud i den del af Hebron, som Israel fortsat holder besat.
Under urolighederne smed de palæstinensiske demonstranter sten og andet kasteskyts mod israelske sikkerhedssoldater, som svarede igen med at skyde gummikugler.
Der var ingen oplysninger om tilskadekomne.
Udgangsforbundet blev indført den 4. januar, efter at to israelske kvinder blev angrebet af palæstinensere.

Alexandra gør op med ugepressen
*Prinsesse Alexandra gør i et interview i Berlingske Tidende søndag op med ugepressens mere og mere fantasifulde historier om den kongelige familie.
"Vi kan ingenting gøre. Men vi synes, at det er blevet værre og værre," siger prinsessen om hendes og hendes mand, prins Joachims, reaktioner, når ugebladene kommer om torsdagen.
"Nu plukker man bare noget fra luften og siger: Det er så ugens Alexandra-historie! Vi lærer noget nyt om vores ægteskab fra torsdag til torsdag. Man må grine lidt af det, hvis man skal holde det ud," siger prinsessen.
"Vi må øjensynligt finde os i at være statister i dette univers, der ikke lader sig forstyrre af virkeligheden. Det eneste, vi kan gøre, er at holde distance til det. Det skal ikke styre vores liv," siger prinsesse Alexandra.

Ingen anklages for Dianas død
*En officiel undersøgelse af bilulykken i Paris, hvor prinsesse Diana og Dodi Al Fayed blev dræbt, konkluderer, at ingen overlevende kan gøres ansvarlig for ulykken, skrev flere britiske medier i går.
Avisen The Sunday Mirror skriver, at undersøgelsen, der har været ledet af den franske dommer Herve Stephan, begyndte kort efter Dianas død i september 1997 og sluttede i sidste uge.
Trods store sikkerhedsforanstaltninger omkring rapporten er avisen i besiddelse af afgørende afsnit fra den. Ifølge avisen har de eksperter, der har undersøgt sagen, konkluderet, at chaufføren Henri Paul er den eneste person, der kan drages til ansvar. Chaufføren blev dræbt ved ulykken.
Ifølge avisen vil sigtelserne for uagtsomt manddrab mod fotograferne og en motorcyklist, der forfulgte bilen, blive droppet. Fotograferne, der var de første på ulykkesstedet, vil ifølge avisen, blive sigtet efter en række mindre alvorlige paragraffer.

Ny abort-demonstration i Vedersø
*Den lille by Vedersø nord for Ringkøbing var i går centrum for en happening - denne gang til fordel for fri abort.
Til tonerne af P.H.'s "De binder os på mund og hånd" og under overværelse af omkring 50 nysgerrige Vedersø-borgere og et stort presseopbud, afslørede organisationen Rebel, en mandshøj gipsstatue med titlen "Mand med erigeret penis", som derefter straks blev kastreret.
Klædet, der havde skjult den rejste statue, blev derefter lagt over den mindesten, som abortmodstandere i foreningen Retten til Liv for nylig indviede nær Vedersø Kirke.
"Vi synes, at Orla Villekjær og Retten til Liv lægger et alt for stort ansvar på kvinden. Vi har derfor valgt at følge Kaj Munks kone, Lise Munks ide. Hun mente, at skulle der være en mindelund, så skulle der stå en statue af en mand med kastreret lem, for manden har mindst lige så meget del i en abort som kvinde," sagde en af arrangørerne fra Rebel, Gudrun Pedersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her