Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

9. januar 1999

Senatet enig om en køreplan
*Det amerikanske senat blev fredag aften enig om en aftale om en køreplan for gennemførelsen af rigsretssagen mod præsident Bill Clinton.
Ifølge køreplanen kan der indkaldes vidner såsom Monica Lewinsky, den tidligere praktikant i Det Hvide Hus. Men det fremgik samtidig, at det ikke er sikkert, at der skal være nye vidneudsagn.
"Vidner er ikke udelukket, og vidner er ikke inkluderet," sagde Senatets republikanske leder, Trent Lott.
Dette spørgsmål vil først blive afgjort efter de indledende indlæg i sagen i den kommende uge, oplyste Lott.
Både demokraterne og republikanerne i Senatet sagde fredag, efter at de to partier særskilt har haft møder, at de regner med en bred støtte til det forslag, der nu ligger på bordet.
Artikel side 5

Markant færre bliver hiv-testet
*Danskerne går ikke så ofte til lægen eller hospitalerne for at få foretaget en hiv-test, som de gjorde tidligere.
Ifølge De 3 Stiftstidender og JydskeVestkysten blev omkring 120.000 i 1998 undersøgt for, om de var hiv-smittede, og dermed er antallet af hiv-test faldet med godt en fjerdedel siden 1996. Dengang lod 166.970 sig undersøge.
I de tre første kvartaler af 1998 fik 147 stillet diagnosen, hvor tallet året forinden var 212. I samme periode døde 26 af aids, men det var også næsten en halvering i forhold til 1997, da der var 46 aids-dødsfald.

Odense bliver national cykelby
*Trafikminister Sonja Mikkelsen (S) vil fremme cykeltrafikken i Danmark.
Til det formål har hun udpeget Odense Kommune som model til oprettelsen af en national cykelby. Projektet, der skal løbe over en fire-årig periode, starter i år og får et bidrag fra Trafikministeriets Trafikpulje på otte millioner kroner. Herudover skyder Odense Kommune selv det samme beløb ind i projektet.
Det er ifølge trafikministeriet planen, at cykelbyen Odense skal være en laboratorieby - et sted, hvor forskellige idéer til, hvordan man fremmer cykeltrafikken, kan prøves af. Målet er, at cyklens andel af den samlede trafik i byen øges samtidig med, at antallet af ulykker i trafikken reduceres.

Grønland bruger for mange penge
*Det rådgivende udvalg vedrørende Grønlands økonomi er meget kritisk over for hjemmestyrets udgiftspolitik de to seneste år og anbefaler en lang række ændringer, som kan skabe mere dynamik i den grønlandske økonomi.
Stigningen i driftsudgifterne fra 1997 til 1998 er på omkring seks procent, fremgår det af udvalgets beretning, som blev offentliggjort fredag.
Udvalget kritiserer, at hjemmestyrets driftsudgifter er steget samtidig med, at Grønland har fået stigende eksportindtægter fra rejer og hellefisk. I stedet burde der være sket en stramning af den økonomiske politik, mener udvalget.

Oprørere genoptager kampe
*Oprørsbevægelsen i Sierra Leone genoptog fredag kampene mod den internationalt anerkendte regering under præsident Ahmad Tejan Kabbah.
Den næstkommanderende for bevægelsen fortalte i et telefoninterview med det franske nyhedsbureau AFP, at han har beordret styrkerne til at iværksætte en offensiv mod Sierra Leones hovedstad, Freetown.
Tema side 3

Mandsstatue i Vedersø
*Den lille by Vedersø nordvest for Ringkøbing bliver søndag igen centrum for debatten om fri abort - denne gang med en happening til fordel for fri abort.
En mandshøj gipsstatue med titlen "Mand med erigeret penis" bliver afsløret af organisationen Rebel, som består af revolutionære unge socialister. Det foregår søndag kl. 14.30 tæt ved den mindesten, som abortmodstandere i foreningen Retten til Liv for nylig indviede nær Vedersø Kirke.
Feature side 9

Feriemål ramt af kraftig storm
*En kraftig storm med vindstød på op til 100 kilometer i timen ramte natten til fredag de populære feriemål i øgruppen De Canariske Øer i Atlanterhavet. Stormen fik enkelte steder strømmen til at svigte, og flere flyafgange var forsinkede, oplyste spanske myndigheder fredag.
Ingen er kommet alvorligt til skade, men flere indbyggere på den lille ø Gomera tæt ved Tenerife var tvunget til at forlade deres huse på grund af stormen. De Canariske Øer består foruden Gomera og Tenerife blandt andet af øerne Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura.

Nedskudt FN-fly fundet i Angola
*Forkullede lig blev fredag fundet i vraget af et FN-fly, som fredag styrtede ned i det centrale Angola den 26. december. Det oplyste det officielle angolanske nyhedsbureau.
Eksperter fra FN begav sig tidligere fredag til Huambo i den borgerkrigsplagede, centrale del af det sydvestafrikanske land for at søge efter vragene og overlevende fra de to FN-chartrede fly, som tidligere er skudt ned over krigszonen, oplyste personale fra FN i hovedstaden Luanda.
Tema side 3

Gen-mærkning kan blive bedre
*Forbrugerne kan få bedre og synligere oplysninger om gensplejsede varer end det, som en stor del af detailhandelen kollektivt lægger op til. Det mener Forbrugerrådet. Selv om detailhandelens beslutning om at mærke gensplejsede varer er et skridt i den rigtige retning, så vil forbrugerne kunne sikres yderligere, hvis detailhandelen særskilt klistrede et mærke på de gensplejsede varer i stedet for kun at oplyse om gensplejsningen på varens ingrediensliste.
"Tidligere var detailhandelen enig om helt at undgå gensplejsede varer på hylderne, men den har nu måttet erkende, at det ikke kan lade sig gøre. Derfor opfordrer vi detailhandelen til at mærke gensplejsede varer lige så tydeligt og synligt som eksempelvis øko-mærkningen. På den måde får forbrugerne en reel valgmulighed," siger afdelingschef Poul Wendel Jessen.

Fogh imod demokratifond
*Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, affærdiger et forslag fra statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) om en såkaldt demokratifond som et forsøg på at "stække pressen". Fonden skulle være en "kontrakt mellem politikere og pressen om at skabe et større rum for den demokratiske debat".
Fogh Rasmussen afviser forslaget som "helt uantageligt".
"Et af de fornemste udtryk for et demokrati er jo netop den totale uafhængighed mellem politikerne og den presse, der skal overvåge magthaverne. Dette princip er selvsagt uforeneligt med ethvert forsøg på at få medierne fedtet ind i mærkelige håndfæstninger om at skabe "demokratiske rum," skriver V-formanden i sit ugentlige nyhedsbrev.

Kommuner tjekker straffeattester
*Flere og flere kommuner benytter sig af muligheden for at se straffeattesten efter i sømmene inden et ansættelsesforhold, og bl.a. på den baggrund advarer formand for Kommunernes Landsforening, Anker Boye (S), mod, at der her og nu strammes op på ansættelsesreglerne efter den senere tids sager om mandlige pædagoger og pædagogmedhjælperes overgreb på børn.
Formand for Forbundet for Pædagoger og Klubfolk (BUPL), Bente Sorgenfrey, siger til Ritzau, at man skal bruge straffeattesterne med omtanke og være bevidst om, hvorfor man bruger dem.
"Denne her sag må ikke få os til at gå i panik," siger hun med henvisning til den aktuelle sag om en 38-årig hiv-smittet kampsportstræner og pædagogmedhjælper, der har misbrugt og smittet en nu 15-årig dreng med den dødelige virus.

Krav om opstramning i EU
*Efter længere tids skandalerygter om svindel og urentable udviklingsprojekter har de liberale medlemmer af EU-Parlamentet fået nok. Så når parlamentet mødes i næste uge, vil gruppen af liberale politikere fremlægge en resolutionstekst, der foreslår en gevaldig opstramning af EU-Kommissionens arbejdsgange samt to udskældte kommissærers afgang.
"Vi foreslår, at alle kommissærerne skal kunne pålægges et politisk ansvar for det, der foregår. Det sker alt for tit, at kommissærerne dækker sig ind under, at kommissionen fungerer som et kollegium, hvor der er flere om at træffe beslutningerne," siger Eva Kjer Hansen, der er medlem af EU-Parlamentet for Venstre.

Soldater taget som gidsel af UCK
*Otte soldater fra de jugoslaviske enheder blev fredag taget som gidsler af Kosovos Befrielseshær, UCK, meddelte Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE. Situationen var i forvejen spændt efter drabet på tre serbiske politifolk under et sammenstød med etnisk albanske terrorister.
Samtidig opretholdt vrede, civile serbere deres blokade af en vigtig indfaldsvej til hovedstaden Pristina i protest mod onsdagens drab af en civil serber.
Nyhedsanalyse her på siden

Blair redder dansker fra at drukne
*Den britiske premierminister, Tony Blair, har under et ophold på Seychellerne angiveligt reddet en dansk turist fra druknedøden.
Turisten - der ifølge det franske nyhedsbureau AFP var dansker - befandt sig 1,6 kilometer fra kysten, da han kom i vanskeligheder. Blair befandt sig ved et tilfælde i nærheden i en gummibåd og fik med hjælp fra sin livvagt og gummibådens fører den udmattede svømmer om bord.
Episoden fandt sted mandag, men blev først fredag bekræftet af en embedsmand i London. Blair selv opholder sig i Sydafrika.

Rettelse
*Information gjorde fejlagtigt i en artikel den 6. januar Steen Gade til SF's næstformand. Det er han ikke. Næstformandskabet deles i dag af Thorstein Theilgaard og Jane Findahl.
Vi beklager fejlen.Red.

Sort fredag for Dalle Valle
*Det var en rigtig sort fredag for både Daells Varehus og storinvestoren Pensionskassernes Administration, PKA, da det blev besluttet at lukke det gamle varehus - i folkemunde kaldet "Dalle Valle".
"Ser man de mange røde tal i bakspejlet, burde vi have trukket os ud af Daells Varehus for mange år siden. Men man har selvfølgelig troet på, at det ville lykkes at få det til at køre ved hver rekonstuktion. Samtidig har der også været hensynet til, at det er en stor arbejdsplads - så det er bestemt ikke en rar dag," siger Nina Movin, der er aktiechef i PKA, til Ritzau.
Nina Movin overtog ansvaret for Daells-investeringen efter direktøren i PKA, Ali Nielsen, døde i efteråret sidste år.
Årsagen til Daells nedtur blev endelig i 1998, hvor kunderne i stor stil flygtede fra det 92 år gamle varehus.
En dugfrisk analyse fra Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA) viser, at kundestrømmen blev halveret fra marts til december 1998.
PKA og Kommunernes Pensionsforsikring, KP, ejer hver halvdelen af Daells Varehus og ejendommen i Nørregade. Siden overtagelsen i 1992 har de to tilsammen tabt 110 millioner kroner. Hvad det samlede tab bliver på, når Daells er afviklet og ejendommen solgt eller lejet ud, kan aktiechefen kun gisne om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her