Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

8. januar 1999

Kommissærer kritiseres stærkt
*Formanden for EU-kommissionen, Jacques Santer, er særdeles trængt i Bruxelles på grund af de mange beskyldninger om svindel med EU's midler.
Senest omkring det storstilede arbejdsløshedsprojekt, Leonardo da Vinci, hvor EU-parlamentet har fået overdraget en rapport, hvori det konstateres, at projektets ledelse har bevilget sig selv alt for høje lønninger. Derudover findes der i regnskaberne angiveligt både falske fakturaer og dobbeltførte regninger.
Dagbladet B.T. skriver torsdag, at situationen heller ikke ser for god ud for de skandinaviske kommissærer. Både den finske budgetkommissær, Erkki Liikanen, hans svenske kollega, kommissær for svindelbekæmpelse, Anita Gradin, og for den danske chef for svindelbekæmpelsesenheden UCLAF, Per Brix Knudsen, er ifølge Buitenen blevet informeret om svindelaffærerne.

Tvind opgiver skattefradrag
*Tvindkoncernen stopper nu et helt lovligt skattefradrag, som har betydet, at 15 pct. af lønsummen til flere hundrede Tvindlærere og andre ansatte i koncernen har været skattefri siden 1987.
Poul Jørgensen, fhv. talsmand for hele Tvind-koncernen og fortsat bestyrelsesformand for Tvinds vigtigste pengetanke i Danmark, siger til Morgenavisen Jyllands-Posten, at Tvinds humanitære fond ikke vil forny de gavebreve fra lærerne, som i 11 år har forpligtet dem til at give 15 pct. af deres løn til fonden. Og det uanset om de har forladt Tvind-koncernen eller ej.

Nationalbanken sænker rente
*Nationalbanken nedsatte torsdag renten fra 3,95 procent til 3,75 procent. Der er tale om den rente, reporenten, som landets pengeinstitutter skal betale for at låne penge i Nationalbanken.
Rentesænkningen skyldes den stærke og stabile krone, oplyser bankens underdirektør Kirsten Mordhorst til RB-Børsen. Underdirektøren afviser, at rentesænkningen har noget at gøre med en mulig rentesænkning senere på dagen, hvor der er rådsmøde i Den Europæiske Centralbank i Frankfurt.
Med rentesænkningen torsdag er den danske reporente 3,75 procent, mens renten på euroen er 3,0 procent.

Krav om bedre gen-mærkning
*Fødevarepolitiske ordførere fra Socialdemokratiet, Venstre, konservative og SF er enige om at foreslå en tydeligere mærkning af de gensplejsede fødevarer, men fødevareminister Henrik Dam Kristensen siger, at der efter EU-reglerne ikke er mulighed for at stille yderligere krav for at skærpe mærkningsreglerne.
"Detailhandelen er allerede gået længere end EU kræver, og det er jeg glad for. Men jeg vil kraftigt opfordre detailhandelen til at gøre mærkningen tydeligere. Det, vi har set indtil nu, kan gøres bedre," siger Henrik Dam Kristensen, der understreger, at forbrugerne skal have mulighed for et reelt valg, når de køber ind.

Økologi er en succes for FDB
*FDB's salg af økologiske varer steg sidste år med 33 procent, og koncernen forventer, at øko-salget i år vil stige med hele 60 procent. Direktør Jens Wang Jensen forklarer den kraftige vækst med, at andelen af de mest skeptiske forbrugere over for økologiske produkter er halveret.
Også hos Dansk Supermarked, der blandt andet står bag Føtex, Bilka og Netto, oplever også en stigende interesse for økologiske varer.

Tyskland satser på solenergi
*Tyskland satser på at blive verdens førende nation indenfor solceller. Med rentefrie lån vil den tyske regering give især private husholdninger mulighed for at udnytte solens kraft til elproduktion. 100.000 tyske tage skal i de kommende år have monteret solcelleanlæg.
Ifølge Preben Maegaard, vicepræsident i Eurosolar vil den tyske regering stille cirka fire milliarder kroner til rådighed til solcelle-programmet. Der er tale om det største program for vedvarende energi, verden til dato har set. De mange anlæg skal opstilles i løbet af de kommende seks år.

Socialdemokratiet mister medlemmer
*Socialdemokratiet mistede ca. 500 medlemmer i december efter finanslovforliget med indgrebet i efterlønnen.
Normalt melder 400-500 medlemmer sig ind og samme antal ud hver måned. I december meldte ca. det dobbelte antal medlemmer sig skriftligt ud, oplyser organisationssekretær Finn Stubtoft fra partikontoret på Thorvaldsensvej i København til Ritzau.

Kemiaffald væk fra Proms-grund
*Oprydningen efter Proms Kemiske Fabrikker er startet. Torsdag køres det første læs miljøfarligt affald fra fabriksgrunden til videre bearbejdning på Kommune Kemi.
Og der er meget at fjerne. Storstrøms Amt indgik i december en kontrakt med Kommune Kemi på 12,7 mio. kroner for fjernelse af 3.300 ton kemiaffald fra Proms-grunden.
Ifølge kontrakten skal alt affaldet være kørt væk inden slutningen af april.

Ecevit skal redde Tyrkiet
*Tyrkiets præsident, Suleyman Demirel, bad torsdag den politiske veteran Bülent Ecevit om at danne en regering. Det sker som et led i de fortsatte forsøg på at holde landets største parti, det islamiske Dydens Parti, uden for indflydelse.
Onsdag måtte den fungerende ministerpræsident, Yalim Erez, opgive at danne en overgangsregering, der skal fungere frem til parlamentsvalget i april.

USA affyrer raket mod irakisk radar
*Et amerikansk krigsfly affyrede torsdag et missil mod et irakisk raket-affyringsomrampe i den såkaldte flyveforbudszone i det nordlige Irak, efter at amerikanske og britiske fly havde registreret, at irakiske missiler sigtede på dem, mens de patruljerede i området. Det oplyste det amerikanske flyvevåben fra Incirlik-basen i Tyrkiet, hvorfra flyvningerne over flyveforbuds-zonen foregår. Amerikanerne havde ikke umiddelbart vurderinger af omfanget af skader på det irakiske anlæg.
Incirlik er base for de britiske og amerikanske fly, der siden afslutningen på Golfkrigen i 1991 har patruljeret over flyveforbudszonerne i det kurdisk befolkede nordlige Irak og i det sydlige Irak, der har et shia-muslimsk befolkningsflertal.
Flyene, der patruljerer i zonerne, har i de seneste uger haft adskillige sammenstød med det irakiske luftforsvar. Regeringen i Bagdad har bekræftet, at man vil gøre modstand mod det, der opfattes som en krænkelse af Iraks suverænitet.

Patienter får hjælp til at vælge sygehus
*Fra i går kan patienter, som skal opereres, gå ind på Internet og se, hvor mange operationer de enkelte sygehuse udfører.
Oplysningerne skal hjælpe patienterne til at vælge, hvilket sygehus de ønsker at blive behandlet på. Informationerne er lagt ud på Sundhedsministeriets hjemmeside og omfatter en vifte af 23 behandlinger, der spænder lige fra brok til endetarmskræft.
Sundhedsminister Carsten Koch anbefaler, at man bruger oplysningerne med omtanke. Han mener ikke, at antallet af operationer alene kan bruges som indikator for kvaliteten.
Operationstallene kan findes på Internettet på adressen: www.info.sum.dk/aktivitet

Ren etnisk skoleklasse møder kritik
*Frederikssundsvejens Skole i København har oprettet en børnehaveklasse, som kun består af tosprogede, dvs. børn med fremmed baggrund. Skolen har gjort det, fordi der har meldt sig usædvanlig mange to-sprogede børn til de to børnehaveklasser.
Beslutningen har fået de etniske mindretals sammenslutning Ind-Sam til at komme med en kritik.
"Det er en begyndende apartheid-politik, som skader integrationen med det danske samfund," siger Ind-Sam i en pressemeddelelse og fortsætter:
"De etniske børn, som bliver isoleret fra det fællesskab, de ellers ville have haft med danske børn, kommer til at stå betydeligt dårligere senere i livet."

Rigsretssag mod Clinton er indledt
*Den historiske rigsretssag mod den amerikanske præsident, Bill Clinton, blev torsdag indledt, da højesteretspræsident William Rehnquist blev taget i ed som leder af sagen, der foregår med Senatet som dommer.
De 100 senatorer underskrev derpå én for én et løfte om at ville være upartiske.
I henhold til den amerikanske forfatning kræves der to tredjedeles flertal i Senatet for at dømme Clinton og fjerne ham fra embedet.
Artikel side 5

Kirken vil høres om mindelund
*De kirkelige myndigheder vil inddrages, hvis abortmodstandere søger Ringkøbing Kommune om tilladelse til en egentlig mindelund på den private grund i Vedersø, hvor der foreløbig er opstillet en mindesten nær Vedersø kirke.
Derimod betragter Ribe Stift selve mindestenen som en bagatel, som ikke skæmmer det område omkring kirken, som stiftet skal forsvare.
Men vil abortmodstanderne opføre en mindelund med obelisk, meditationsplads og informationstavle, er det så voldsom en ændring af arealet, at der skal en zonetilladelse eller lokalplan til, mener stiftsjurist Finn Brandi Hansen.

Brasilien ramt af deflation
*For første gang i tres år vågnede brasilianerne torsdag op til nyheden om, at forbrugerpriserne i det seneste år har vist et direkte fald, deflation - en usædvanlig situation i et land, som i mange år måtte døje med en astronomisk inflation. For få år siden måtte den latinamerikanske gigant således døje med årlige prisstigninger på hele 2.400 procent.

Stadig ingen våbenhvile i Freetown
*Oprørerne i Sierra Leone sagde torsdag, at de ikke vil efterkomme en ordre om en våbenhvile, før den bliver givet videre til dem fra deres tilbageholdte leder.
Oprørskommandant Sam Bockarie sagde til den britiske radio BBC, at våbenhvileaftalen, som Sierra Leones præsident, Ahmad Tejan Kabbah, sagde, at han og lederen af oprørsstyrkerne i landet, Foday Sankoh, er enedes om i hovedstaden Freetown, ikke er acceptabel.
"Kun hvis jeg mødes direkte med ham, vil jeg tage imod ordren," sagde han.
I forbindelse med et interview med det britiske nyhedsbureau Reuter oplæste Kabbah en erklæring fra Sankoh, hvori oprørslederen siger: "Begge parter har beordret en øjeblikkelig våbenhvile, sådan at vi kan stoppe det blodbad og den tåbelige ødelæggelse af vore meget begrænsede ressourcer."
Den rapporterede våbenhvile kom, efter at soldater fra den vestafrikanske fredsbevarende styrke ECOMOG tidligere torsdag tvang oprørerne til at rømme deres stillinger i Freetown.
Oprørerne var så trængte, at de torsdag eftermiddag begyndte at tage gidsler, der blev brugt som levende skjolde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her