Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

7. januar 1999

Kortere arbejdstid truer velfærden
*Hvis danskerne vil bevare velfærdsstaten, må de indstille sig på at arbejde mere. Det er budskabet i et debatoplæg fra finansminister Mogens Lykketoft, der lægger op til en hård linje i forårets overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked. De offentligt ansatte skal ikke gøre sig håb om flere fridage, medmindre de samtidig er parat til at gøre arbejdstidsreglerne mere fleksible, så de arbejder længere på andre tidspunkter af året.
Finansministeren lægger samtidig op til at slagte en række hellige køer. I stedet for afspadsering skal lønmodtagerne kunne vælge kontanter i lønningsposen, og på samme måde skal de kunne vælge at lade være med holde vinterferie og i stedet få udbetalt værdien.

Ole B. Hansen fri for straf
*De spanske myndigheder har indstillet jagten på den tidligere Scandinavian Star-direktør Ole B. Hansen, som de seneste uger har holdt sig skjult for spansk politi.
Ambassadør John Bernhard oplyser til Ritzau, at en spansk domstol har ophævet den tidligere beslutning om at anholde Ole B. Hansen, som siden sin dom i Højesteret for fem år siden har levet på den spanske solkyst og derved undgået at afsone sin straf efter skibskatastrofen.

Livingstons afløser er fundet
*Det republikanske parti, som kontrollerer den amerikanske Kongres, nominerede tirsdag aften Dennis Hastert fra delstaten Illinois som ny formand for Repræsentanternes Hus.
Hastert skal afløse Newt Gingrich, som gik af efter republikanernes magre midtvejsvalg i november.
Gingrich nåede at håndplukke en afløser, Bob Livingston fra Louisiana. Men han måtte under debatten om, hvorvidt der skulle rejses rigsretssag mod præsidenten på grund af Monica Lewinsky-affæren, trække sig efter at det dage forinden var kommet frem, at han selv havde haft flere udenomsægteskabelige forhold.
Den 57-årige Hastert, der starter sin syvende valgperiode, er en traditionel pro-forretningsliv republikaner, som nyder respekt både hos moderate og hans egne konservative kolleger.

Oprørere ind i Sierra Leone
*Oprørere i den vestafrikanske stat Sierra Leone indtog onsdag landets præsidentpalads i hovedstaden Freetown, oplyste flere kilder sent onsdag eftermiddag.
Samtidig skal oprørsstyrkerne have indtaget to fængsler og befriet fangerne, hvoraf mange tilhører oprørsbevægelsen.
Regeringen i Sierra Leone meddelte tidligere onsdag, at oprørsstyrker er trængt ind i Freetown. Oprørerne inkluderer kæmpende fra den Forende Revolutionære Front (RUF) og desertører fra hæren. Det var onsdag aften uklart, hvor mange soldater var trængt ind i Freetown og hvor meget modstand de havde mødt.

Ministerpræsident i Tyrkiet giver op
*Den fungerende ministerpræsident i Tyrkiet, Yalim Erez, opgav onsdag forsøget på at danne en overgangsregering, der skulle løse landets politiske krise.
"Jeg giver mandatet tilbage til præsident Suleyman Demirel. Jeg har anmodet om et møde med præsidenten," sagde Erez til det britiske nyhedsbureau Reuter efter sine fejlslagne bestræbelser de seneste to uger.
Tyrkiet har været uden egentlig regering siden november sidste år, da parlamentet afsatte regeringschefen Mesut Yilmaz på grund af beskyldninger mod ham om korruption.

Kortere ventetider til behandling
*Ventetiden til sygehusbehandling, der kræver indlæggelse, er blevet kortere siden 1995. Det viser nye tal fra Sundhedsministeriet.
For de kirurgiske patienter, der er den gruppe med længst ventetid, faldt den gennemsnitlige ventetid fra 93 dage i 1995 til 87 dage i 1997. Sundhedsministeriets tal viser desuden, at stadig flere indlægges til akut behandling. I 1997 var 71 procent af sygehusenes indlæggelser akutte, mens det var tilfældet for 62 procent i 1988.

Oprørere nægter massakre
*Congolesiske oprørere benægtede onsdag, at de havde massakreret op mod 500 civilpersoner i løbet af nytåret, men sagde, at de havde dræbt hundreder af Hutu-oprørere fra Burundi under et slag, hvor slagteriet skulle have fundet sted. Det congolesiske demokrati-parti, RCD sagde i en erklæring, at flere end 400 Burundi-hutuer havde krydset grænsen ind i det østlige Congo den 31. december, og at flertallet blev dræbt under voldsomme kampe med RCD-tropper.
En romersk-katolsk nyhedstjeneste rapporterede tirsdag, at de mange civile blev hakket ihjel eller skudt af oprørerne.
Beskyldningen blev øjeblikkeligt afvist af lederen af tutsi-oprørerne, der sagde, at Uvira-regionen i det østlige Congo, hvor de civile angiveligt er blevet brutalt nedslagtet, har været rolig i nogen tid.

Hærchef vil være ministerpræsident
*Den tidligere hærchef Amnon Lipkin-Shahak meddelte onsdag, at han er kandidat til posten som ministerpræsident i Israel ved parlamentsvalget den 17. maj.
"Jeg er kommet her i dag for at erklære min kandidatur til embedet som ministerpræsident i Israel ved det kommende valg," sagde Lipkin-Shahak på en pressekonference, som blev sendt i det nationale tv.
Han opstiller som uafhængig på den politiske midte og ventes at kunne blive den måske værste udfordring for den nuværende ministerpræsident Benjamin Netanyahu, som tilhører det højreorienterede Likud-parti.
"Netanyahu er farlig for Israel. Netanyahu bør gå af," sagde Lipkin-Shahak.

Castro skal måske stilles for domstol
*En fransk advokat, Serge Lewisch, forsøgte onsdag at få rejst en sag mod Cubas præsident, Fidel Castro, for "forbrydelser begået mod menneskeheden".
Advokaten, der har ladet sig inspirere af den britisk/spanske sag mod Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet, mener, at Castro bør stilles for retten for henrettelsen i 1989 af en cubansk embedsmand.
En dommer skal nu afgøre, om der er grundlag for at udsende en international arrestordre. Den franske advokat indklager også Castro for at være ansvarlig for narkosmugling. Ifølge det franske nyhedsbureau AFP handler Lewisch på vegne af tre klienter - en fransk fotograf og en eksil-cubaner. De sad begge fængslet i Cuba i 1970'erne og 1980'erne. Den tredje person er en datter af en cubansk officer, der siden er blevet henrettet.

Fri ungdomsuddannelse får ros
*Den fri Ungdomsuddannelse får rosende ord med på vejen i en del-evaluering, som konsulentfirmaet PLS har lavet for Undervisningsministeriet.
Ifølge PLS virker uddannelsen efter hensigten, fordi den kvalificerer de unge og motiverer dem til at uddanne sig videre.
Otte ud af ti elever svarer i undersøgelsen, at de gennem Den fri Ungdomsuddannelse har fået større lyst til at uddanne sig i fremtiden, og at uddannelsen har gjort dem mere afklaret i forhold til valg af uddannelse
Tre ud af fire elever på uddannelsen giver den æren for, at de er i gang med en uddannelse. Og hver anden af dem, som har afsluttet uddannelsen og er i gang med et arbejde, anfører, at Den fri Ungdomsuddannelse er grunden til, at de har fundet arbejde.

Kommune ind i sag om mindelund
*I sagen om den omstridte abortmindelund i Vedersø har Ringkøbing Kommune nu bedt ejeren af ejendommen, Arne Munk, om en redegørelse for hans planer for det 1.500 kvadratmeter store område nær digterpræsten Kaj Munks gamle kirke.
Ringkøbings borgmester, Hans Østergaard (V), siger til Ritzau, at kommunen kun kender til planerne via pressen og nu gerne vil have Arne Munks egen udlægning af sagen.
Ifølge Hans Østergaard er området udlagt til parcelhusbebyggelse. Og kommunen vil på baggrund af redegørelsen fra Arne Munk, der er Kaj Munks søn, vurderer, om den planlagte abortmindelund medfører en ændret anvendelse af ejendommen, som kræver en kommunalgodkendelse.

Våbeninspektører var måske spioner
*USA afviste onsdag avisforlydender om, at amerikanske efterretningstjenester i al hemmelighed har samarbejdet med FN-våbeninspektører i Irak (UNSCOM) om at undergrave den styret i Bagdad.
"Det er min opfattelse, at USA på intet tidspunkt har samarbejdet med nogen fra UNSCOM om at indsamle oplysninger med det formål at underminere det irakiske regime," sagde James Rubin, talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.
Rubins udtalelse kom som reaktion på oplysninger i onsdagsudgaven af Washington Post om, at FN's generalsekretær, Kofi Annan, er kommet i besiddelse af materiale, der beviser, at våbeninspektørerne hjalp USA med at indsamle oplysninger om Irak.

Michel Petrucciani er død
*Den franske jazz-pianist Michel Petrucciani døde onsdag i en alder af 36 år.
Petrucciani, der led af osteogenesis, en lidelse, der gjorde, at han ikke blev højere end 90 cm, døde på Beth Israel-hospitalet på Manhattan af en lungebetændelse.
Han blev den første franskmand til at skrive kontrakt med EMI's prestigefyldte New York-pladeselskab Blue Note, som han indspillede syv plader for mellem 1986 og 1994.

Saddam skælder ud på de arabiske naboer
*For første gang i seks år har Iraks præsident, Saddam Hussein, vendt sig mod sine arabiske naboer. I en tv-transmitteret tale fordømte han tirsdag de arabiske ledere, der har tilladt USA at bruge deres lande som base for luftangrebene mod Irak. Samtidig opfordrede han befolkningerne i de arabiske nabolande til at rejse sig mod deres ledere.
"Den, som mangler de grundlæggende forudsætninger for at besidde den øverste ledelse, må træde tilbage og berede vejen for en bedre erstatning, der har støtte i befolkningen," sagde Saddam Hussein.
Det var uklart, hvem den irakiske leder hentydede til, men Irak har været involveret i en ordkrig med Egypten, efter at landets præsident, Hosni Mubarak, har givet Saddam Hussein skylden for den irakiske befolknings vanskelige situation.
En ny undersøgelse fra FN viser desuden, at de amerikanske og britiske bombardementer af Irak i december også er gået ud over den irakiske civilbefolkning.
Ifølge den indledende undersøgelse, som FNs underorganisationer udsendte onsdag, viser det sig, at en landbrugsskole blev jævnet med jorden under angrebene, og at mindst et dusin andre skoler og hospitaler blev beskadiget.
Undersøgelsen viser også, at et vandforsyningsanlæg til 300.000 mennesker i Bagdad blev ødelagt.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her