Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

6. januar 1999

Iranske agenter bag mord
*Det var iranske efterretningsagenter, der stod bag en række nylige likvideringer af regeringskritiske intellektuelle og politikere i Irans hovedstad, Teheran, oplyste det iranske efterretningsministerium tirsdag.
Det officielle iranske nyhedsbureau, IRNA, meddelte sideløbende, at en række agenter var blevet anholdt mistænkt for at have deltaget i mordene. IRNA citerede efterretningsministeriet for at sige, at "et fåtal uansvarlige og ondsindede ansatte i ministeriet" var blandt de anholdte.
Mindst tre forfattere og to oppositionspolitikere er under mystiske omstændigheder blevet dræbt inden for de seneste uger i Iran.
De iranske anholdelser kommer tilsyneladende i forlængelse af, at en iransk politiker, der hævder at ligge inde med afgørende oplysninger om likvideringerne, er hoppet af i Tyskland.

Frygt for 500 dræbte i Congo
*Fem hundrede civile, mange af dem børn, er i dagene omkring nytår blevet dræbt af oprørere i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo, oplyste et romersk-katolsk nyhedsbureau tirsdag.
Ifølge nyhedsbureauet Misna fandt massakrerne sted i Makobola i South Kivu-regionen mellem 30. december og 1. januar.

Skarp kritik af dommer
*Sagen i Østre Landsret mod en familiefar for at have misbrugt sine børn seksuelt og solgt videooptageser af misbruget får et usædvanligt efterspil. En nævning har klaget over dommer Bent Otken.
Dommeren viste videooptagelserne i retten for åbne døre, og i sin belæring af nævningene, mente nævningen, at dommeren havde forsøgt at påvirke dem for meget.
Tidligere justitsminister og nuværende formand for Østersørådet, Ole Espersen, kritiserer kraftigt, at børneporno blev fremvist offentlig i forbindelse med en retssag. Han mener dog, at det er et "enkeltstående kiks", og ser ikke nogen grund til at foretage sig mere i sagen.
De konservatives retsordfører Bendt Bendtsen vil have sikkerhed mod, at det sker igen. Venstres retspolitiske ordfører Birthe Rønn Hornbech mener ikke, at politikere skal blande sig i dommeres arbejde.

Saddam opfordrer til opstand
*Iraks præsident, Saddam Hussein, opfordrede tirsdag arabere til at vælte deres ledere, hvis disse er allierede med USA. Opfordringen kom samtidig med, at Bagdad optrappede konfrontationen med amerikanske fly, der patruljerer irakisk luftrum.
"Gør oprør mod fremmede magter, deres aggression og deres hære. Giv uretfærdighed og dem, der står bag, sparket," sagde Saddam Hussein i en tale i forbindelse med et jubilæum for dannelsen af den irakiske hær.
Den irakiske leders seneste udfald kommer samtidig med, at den irakiske regering har optrappet konfrontationen med de vestlige lande.
Artikler side 5

Flere økologiske landbrug
*Stadigt flere landmænd vil omlægge til økologisk produktion. Ved ansøgningsfristens udløb 31. december 1998 havde 1.050 landbrug søgt om autorisation og økonomisk støtte til økologisk landbrugsproduktion. I forhold de nuværende 2.229 økologiske bedrifter er det en forøgelse på 47 procent og rekord i forhold til sidste år, da antallet af økobrug steg med 640 svarende til 40 procent.
1. januar blev kravene til de økologiske brug skærpet. Den maksimale flokstørrelse for æglæggende høns må nu højst være 4.500 høns. Indtil i år var der ikke nogen grænse. Hver høne skal råde over fire kvadratmeter udendørsareal, og der må ikke være mere end seks høns per kvadratmeter.

OK for skrappere arbejdsmiljøkrav
*Et EU-land må gerne vedtage skrappere arbejdsmiljøregler, end dem, der er fastsat i EU's minimumsdirektiver, hvis det giver en bedre beskyttelse af medarbejderne.
Det er resultatet af en overraskende kendelse fra EF-domstolen, der gik imod domstolens generaladvokat, i en sag om det stærkt kræftfremkaldende stof benzen.
"Vi er glædeligt overrasket over dommen. Havde domstolen fulgt generaladvokatens indstilling, have vi stået med en katastrofe for arbejdsmiljøet," siger John Poulsen faglig sekretær i FTF - Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd.
John Poulsen betegner det som særdeles positivt, at EF-Domstolen nu tillader strengere nationale lovgivninger på arbejdsmiljøområdet.

Nye kampe i Angola
*Styrker fra den angolanske oprørshær UNITA fortsatte i går med at beskyde byen Maranje, der er kontrolleret af regeringshæren.
Den angolanske statsradio oplyser, at 12 mennesker er blevet dræbt i byen.
Den 26. december og 2. januar forulykkede to FN-transportfly i Angola. Regeringen og UNITA beskylder hinanden for at have skudt flyene ned.
I 1994 underskrev parterne i borgerkrigen en fredsaftale, der dog satte det som en betingelse, at oprørshæren lagde våbnene og omdannede sig selv til et traditionelt politisk parti.
Både regeringen og FN anklager UNITA for at misligholde aftalen.

Mere handel med stabil euro
*Euroen holdt en stabil kurs dens anden dag på valutamarkedet, hvilket fik børshandlerne til at være mindre forsigtige og foretage større satsninger på verdens største valutamarked i London, dagen efter at den fælles mønts blev introduceret.
Samtidig er handlen med de valutaer, som euroen er sammensat af, næsten gået helt i stå, selv den stærke D-mark er ikke efterspurgt.
Selve mængden af pengehandler steg efter den forsigtige, men smertefrie lancering af euroen, og på det europæiske obligationsmarked meldte handlerne om en strøm af penge, der blev investeret i euro-landene.

Gæve koner støtter ledige
*En god kollega med god tid - f.eks. en såkaldt gæv vestjysk kone - kan hjælpe ledige til at få et ellers vanskeligt fodfæste på en ny arbejdsplads, mener Kvindeligt Arbejderforbund i Holstebro.
Her har de fået 1,6 millioner kroner til et forsøg med praktikværter, som skal støtte 20 ledige i jobtilbud. Målet er, at de ledige bliver ansat.
Projektet retter sig især til ufaglærte kvinder i alderen 25-40 år, siger Anni Svinth, uddannelseskonsulent for Kvindeligt Arbejderforbund i Ringkøbing Amt.

Englænderne afviser stadig euroen
*Støtten til en britisk deltagelse i ØMU'en er lavere end nogensinde, skriver avisen The Guardian tirsdag.
Ifølge en meningsmåling offentliggjort i den britiske avis, støtter kun 29 procent af befolkningen indførelsen af euro i Storbritannien. For otte måneder siden var 34 procent positive over for euroen.
52 procent af de spurgte er direkte modstandere af euroen mod 48 procent for otte måneder siden.
Undersøgelsen blev gennemført med 1.209 mennesker i sidste uge og viser også, at modstanden er mest markant blandt lønmodtagere.

Plan for 'frisygehus' præsenteres
*I dag begynder de borgerhøringer i Frederiksborg Amt, som frem til marts skal sætte fokus på planer og holdninger til den fremtidige sygehusdrift i amtet.
Amtsborgmester Lars Løkke Rasmussens (V) plan er, at amtets sygehus i Hørsholm sættes til salg og lejes tilbage af amtet, samt at sygehusets afdelinger skilles fra hinanden og omstøbes til selvstændige og selvstyrende klinikker, så sygehuset reelt kommer til at fremstå som et sundhedsmarked med flere selvstændige offentlige og private virksomheder. Samtidig skal speciallæger mod betaling kunne drive virksomhed fra hospitalet.

Stille konverteringsbølge i gang
*Tusindvis af danskere kan nu med fordel igen konvertere deres realkreditlån, vurderer Karsten Beltoft, kontorchef i Realkredit Danmark.
Renten på kreditforeningslån fortsatte tirsdag morgen faldet, fra mandag, hvor den nye euro trak den danske rente ned på historisk lavt niveau. Den forventede konverteringsbølge bliver imidlertid ikke så voldsom som den helt store bølge i 1993, og effekten for samfundsøkonomien er beskeden.
I dag er det 7-procentslånene, der med fordel kan lægges om til 5-procentslån. Men gevinsten denne gang noget lavere, og det er traditionelt kun cirka halvdelen, der rent faktisk omlægger lånene.

Institutioners millionopsparing ok
*Børneinstitutionerne i Århus skal have lov til at beholde de 28 millioner kroner, de har sparet op, mener socialrådmand Lis Særkjær Petersen (S).
Erik Jespersen, medlem af hovedbestyrelsen i pædagogernes fagforbund, BUPL i Århus, mener, at de århusianske institutioner har sparet for meget op.
"De penge burde være brugt på bedre forhold til børnene, siger han.
Men institutionerne har lov til at henlægge op til 10 procent af deres budget, hvis de for eksempel vil spare op til større ting.
De 28 millioner skal ses i forhold til Århus' 450 børneinstitutioner med et samlet budget på 1,4 mia. kroner.

Fransk-engelsk "euroland"-strid
*Mens Frankrig stadig er i en tilstand af eufori over den nye europæiske mønt, er der opstået en sproglig tvist, der sår splid i fællesskabet. Skal de 11 lande, der nu har fælles valuta, omtales som "Euroland" eller "Eurolande" eller måske "Eurozone"?
"Under ingen omstændigheder (skal det hedde) Euroland, men Eurozone," udtaler den tidligere franske præsident Valery Giscard d'Estaing, sammen med fremtrædfende franske filologer.
I hjertet af debatten ligger - som sædvanlig - Frankrig og franskmændenes kærlighed til deres sprog.
Den britiske presse har til gengæld altid været hurtig til at gøre grin med de franske naboer.

Oversvømmelser og uro i Indonesien
*Oversvømmelser og politisk uro hærger Indonesien her knap seks måneder før det valg, der skal indføre demokrati i landet. På Sulawesi er syv personer dræbt i oversvømmelser og jordskred. Og i Aceh-provinsen på Sumatra fortsætter den lokale løsrivelsesbevægelse urolighederne.
Den indonesiske regering overvejer at sende kampsoldater til Aceh på det nordlige Sumatra, efter at der i nytårsdagene skete blodige sammenstød mellem områdets militante muslimske separatister og politistyrker.
Regeringssoldater åbnede tirsdag ild for at sprede en folkemængde på flere hundrede nær en separatists hjem. Ifølge myndighederne planlagde den pågældende person, der er medlem af den såkaldte Frit Aceh-gruppe, urolighederne i weekenden, hvor ni mennesker blev dræbt.
Soldaterne fandt imidlertid ikke den lokale leder.
Politiet i hovedstaden Jakarta har dog afsløret en plan om at importere tusindvis af slangebøsser til de studenter, der demonstrerer mod sikkerhedsstyrkerne, skriver det officielle nyhedsbureau, Antara.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her