Læsetid: 7 min.

NYHEDSOVERBLIK

26. januar 1999

Mistanke mod ministerier
*Topembedsmænd i Finansministeriet og Forskningsministeriet er kommet i søgelyset, efter at Finanstilsynet har anmeldt ulovlig insiderhandel med Tele Danmark-aktier til bagmandspolitiet.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen skete de mistænkelige opkøb af aktier på Københavns Fondsbørs i dagene op til offentliggørelsen af statens salg af Tele Danmark-aktier til Ameritech. En investor købte den 24. oktober 1997 50 stk. såkaldte optioner til en samlet pris af 82.500 kr. og solgte dem igen mandag den 27. - samme dag Tele Danmark-salget blev offentliggjort - med en fortjeneste på 32.500 kr.
Bagmandspolitiet efterforsker sagen. Både Forskningsministeriet og Finansministeriet afviser at have kendskab til interne lækager.

To bortført i Sierra Leone
*Oprørere i den borgerkrigshærgede vestafrikanske stat Sierra Leone har bortført to spanske journalister, oplyste kilder i Sierra Leones militær mandag. Baggrunden for bortførelsen og journalisternes identitet er indtil videre ukendt.
I løbet af den sidste tid er elleve indiske forretningsmænd og fire romersk-katolske præster, seks nonner og en yngre kirkelig medarbejder angiveligt bortført af RUF-oprørere. Det forlyder, at der mandag har været kampe i byen Waterloo, der ligger 15 kilometer fra Freetown.

Ny viden om Jordens historie
*Den danske forsker, ph. d. Minik Rosing fra Geologisk Museum, vil i det kommende nummer af det amerikanske tidsskrift Science fremlægge forskning, der viser, at det liv, der fandtes for 3700 millioner år siden, var en hel del mere udviklet end hidtil antaget.
Ved hjælp af analyser af gamle havbundsaflejringer i Isua-bjergmassivet i det vestlige Grønland viser Minik Rosing, at kulstofkredsløbet, som blandt andet kontrollerer Jordens klima, var i fuld gang for 3.700 millioner år siden.

Harmoniske børn med nyt system
*Et nyt amerikansk undervisningssystem, der kan hjælpe børn til at opføre sig bedre over for hinanden, er på vej til den danske folkeskole.
Systemet, der allerede bruges i Norge, fører eleverne gennem forløb, hvor de bliver bedre til at aflæse andres signaler og forstå og kontrollere egne reaktioner.Undervisningen tager afsæt i store fotos med tilhørende instruktioner til læreren. Eleverne diskuterer sig så frem til en større social forståelse - en vej til mere ro i klassen.

Bønder og politi slås i Polen
*Adskillige personer blev i går kvæstet, da polske sikkerhedsstyrker forsøgte at fjerne vejafspærringer, som var rejst af utilfredse polske landmænd. En polititalsmand sagde, at det alvorligste sammenstød fandt sted i Nowy Gdanski i det nordlige Polen på hovedvejen mellem Gdansk og Warszawa. Her forsøgte politiet med vandkanoner forgæves at fjerne 150 køretøjer og 300 bønder fra vejen. Til gengæld blev politiet angrebet med benzinbomber.
Bønderne havde i går rejst ca. 90 vejafspærringer rundt om i landet som led i en protest mod billig import af landbrugsprodukter fra EU.

EU-regler på kant med flysikkerhed
*Trætte piloter og udkørt kabinepersonale kan blive konsekvensen af nye EU-regler. Et forslag fra EU-Kommissionen betyder, at piloter i fremtiden må acceptere at arbejde 18 1/2 time i træk, og at kabinepersonalets maksimale ugentlige arbejdstid hæves til 60 timer. I dag er den højst tilladte arbejdstid for piloter i skandinavien knapt 15 timer, og kabinepersonalets arbejdsuge maks. 45 timer. Formand Morten Michaelsen fra Maersk Air Kabinebesætningsforening opfordrer passagererne til i fremtiden at spørge besætningen, hvor længe den har været på vingerne: "Svarer besætningen, at den arbejder efter de nye fælleseuropæiske arbejdstidsregler, vil jeg anbefale, at man hurtigst muligt overvejer alternative transportmuligheder," siger han.

Thorsen-advokat slipper for sigtelse
*Advokat John Adamsen, der indtil for nogle få dage siden var advokat for den isolationsfængslede byggematador Kurt Thorsen, blev i går afhørt på Politigården. Men i første omgang skønner politiet, at der ikke er grundlag for at rejse sigtelse mod Adamsen. Det skal dog afgøres, om han kan sigtes for at overtræde straffelovens paragraf 163 om at bevidne noget, som man reelt ikke har viden om.

Kina afviser devaluering
*Kinas ministerpræsident Zhu Rongji, der er den øverste ansvarlige for landets økonomiske kurs, sluttede sig sent mandag til rækken af kinesiske politikere, som afviser rygter om en forestående devaluering af yuan'en.
Udtalelsen kom efter, at talsmænd for Kinas centralbank og ministerier dagen igennem havde taget afstand fra en artikel i den engelsksprogede kinesiske avis, China Daily Business Weekly. Artiklen antydede en devaluering som en mulighed.
Siden Asien-krisens start i 1997 har regeringen fastholdt ikke at ville nedskrive landets valuta, men problemer for kinesisk eksport har i lang tid bidraget til spekulationerne om en mulig devaluering.

Debat skal stoppe øst-reaktorer
*Danmark bør bruge sin indflydelse i EU og i Den Europæiske Udviklingsbank for Østeuropa (EBRD) til at forhindre, at Ukraine får penge til udbygning af atomkraft, mener Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Keld Albrechtsen. Enhedslisten har anmeldt en forespørgselsdebat i Folketinget om dansk atomkraftpolitik i EU og Den Europæiske Udviklingsbank for Østeuropa (EBRD).
Han er utilfreds med, at udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i et ministersvar lægger op til at støtte færdiggørelsen af to nye atomreaktorer i Ukraine.

Afviste asylsøgere frihedsberøvede
*14 afviste asylansøgere er for øjeblikket frihedsberøvet. Det fremgår af et svar fra indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) til Folketingets retsudvalg.
Ifølge indenrigsministeren er det "et gennemgående træk" for de 14, at de ikke vil medvirke til tilbagesendelsen til deres hjemland.

Amtsråd siger ja til Tarco-aktiesalg
*Fyns Amt, der er en af de fire store aktionærer i det kommunalt ejede selskab Tarco, stiller nu forslag om, at aktionærerne skal have fri adgang til at sælge deres aktier i selskabet.
Det blev resultatet af et ekstraordinært møde i Fyns Amtsråd mandag.
Forslaget om at gøre aktierne i Tarco frit omsættelige bliver forelagt på en ekstraordinære generalforsamling i Tarco fredag.
Beslutningen kan være det første skridt på vej mod en privatisering af selskabet. Tarcos bestyrelse stiller på forsamlingen sit mandat til rådighed efter skandalen med rørkartellet, hvor svindel med licitationer kostede selskabet 22 mio. kr. i bøde til EU og en ukendt erstatning til kunderne.

Kraftigt jordskælv rammer Colombia
*Et kraftigt jordskælv ramte i går aftes dansk tid et større område i den centrale del af Colombia. Ifølge de første rapporter var der tale om omfattende skader i flere områder.
Radiostationen RCN rapporterede, at mindst én person har mistet livet, og flere mennesker skal være blevet begravet under sammenstyrtede bygninger. Landets seismologiske institut målte skælvet til seks på den åbne Richter-skala.

Tyskland vil have stærk EU-profil
*Det tyske EU-formandskab gav i går udtryk for, at EU's nye og stærke udenrigspolitiske profil skal styrkes mere end hidtil planlagt. EU-formanden, Tysklands udenrigsminister Joschka Fischer, foreslog under en debat på udenrigsministermødet i Bruxelles i går, at den samme person både skal besætte posten som leder af EU's nye fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og posten som generalsekretær for Vestunionen (WEU).

Grønland forhandler fisk med EU
*Grønland og EU indledte i går, hvad der formentlig bliver en vanskelig genforhandling af den fiskeriaftale, der hvert år kaster store beløb ned i den grønlandske kassebeholdning.
EU's nuværende fiskeriaftale med Grønland betyder, at EU hvert år betaler omkring 280 millioner kroner - hvilket svarer til 10 procent af det danske bloktilskud til Grønland - for at få lov til at fiske i grønlandske farvande.

Flertal bag nye indfødsret-regler
*Et bredt flertal i Folketinget gennemfører nu nye regler for at få dansk statsborgerskab, der skærper betingelserne for kriminelle udlændinge, men lemper dem ved småforseelser.
"Skærpelsen komme til at berøre meget, meget få personer, som ikke bliver frataget retten til statsborgerskab, men blot skal vente længere," siger den radikale retsordfører Elisabeth Arnold.
Enhedslisten vil i Folketingets Udvalg for Indfødsret stemme imod de nye regler, som partiet finder diskriminerende. Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet finder ikke de nye regler skrappe nok, men FRP stemmer for alligevel, mens Dansk Folkeparti overvejer sin stilling.

Rettelse
*En artikel om Wampanoag-stammen på Marthas Vineyard, der blev bragt her i avisen fredag d. 22. januar, blev desværre ledsaget af en misvisende billedtekst og et par illustrationer, hvoraf det fremgik, at wampanoagerne gjorde oprør og gik i krig under ledelse af 'Kong Philip' i slutningen af 1600-tallet. Det gjorde nogle wampanoag-indianere fra fastlandet.
Derimod var indianerne fra Marthas Vineyard fredeligt sindede og holdt sig uden for konflikten. Vi beklager fejlen.

Nye amerikanske luftangreb på Irak
*Amerikanske kampfly rettede mandag nye bølger af luftangreb mod irakiske mål i både den sydlige og den nordlige flyveforbudszone i Irak, meddelte Pentagon.
Irak sagde, at amerikanerne havde bombet beboelseskvarterer i den sydirakiske by Basra, og at flere mennesker var blevet dræbt. USA sagde, at de amerikanske fly havde angrebet militære mål. Angrebet i Nordirak mandag eftermiddag kom, efter at kampfly på rutinemissioner var blevet sporet af irakiske radarer på landjorden, ligesom der blev affyret jord-til-luftmissiler og skudt med luftværnsartilleri efter de amerikanske fly, sagde en talsmand for Pentagon. De amerikanske fly svarede igen ved at bombe tre separate anti-luftstillinger.
Irak havde en anden udlægning af, hvad var ramt. "De amerikanske og britiske aggressorers fly fortsætter deres luftangreb mod beboelseskvarterer og økonomiske mål i Basra-området," rapporterede Iraks officielle nyhedsbureau INA først på eftermiddagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her