Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

22. januar 1999

Kampene blusser op i Kosovo
*Der udbrød torsdag nye kampe mellem serbiske sikkerhedsstyrker og etnisk-albanske oprørere i byen Shipolje i den nordlige del af den urohærgede serbiske Kosovo-provins.
Samtidig med, at serbiske styrker affyrede skud med en antiluftskytskanon, blev syv mænd ført væk fra byen, som ligger i nærheden af stedet for et sammenstød, som fandt sted onsdag.
Svært bevæbnede soldater med skudsikre veste og pansrede mandskabsvogne tog tidligt fra morgenstunden stilling i Shipolje for at gøre sig parat til en ny offensiv mod medlemmer af den albanske oprørsbevægelse UCK, der kæmper for et løsrive Kosovo fra Serbien.

Rumænien tæt på undtagelsestilstand
*Politikere fra både regeringen og oppositionen opfordrede sent i går Rumæniens præsident, Emil Constantinescu, til at erklære undtagelsestilstand, hvis tusinder af strejkende minearbejdere fortsætter deres voldelige protestmarch mod hovedstaden Bukarest.
"Hvis marchen fortsætter som nu med gentagne angreb på myndighedspersoner, opfordrer de politiske ledere præsidenten til at erklære undtagelsestilstand og til at bede parlamentet om at godkende dette skridt," sagde justitsminister Valeriu Stoica i går til rumænsk tv.

Bydelsråd integrationsloven
*Bydelsrådet på Indre Nørrebro vedtog i går en udtalelse, der i praksis betyder, at man fremover vil holde regeringens integrationslov under observation med henblik på at kunne dokumentere, at loven forskelsbehandler danskere og flygtninge.
Udtalelesen blev vedtaget med overvældende flertal af Socialdemokratiet, de Radikale, SF, Enhedslisten og Nørrebrolisten. Imod stemte Venstre og Konservative.
Dermed stemte de to regeringspartier, S og R, for beslutningen, der drager deres moderpartiers lovgivning i tvivl. Det kontroversielle i loven er, at flygtninge tildeles markant lavere sociale ydelser - cirka 2000 kroner mindre om måneden, end danskere får.
"Vi ønsker at dokumentere diskriminationen, så vi hurtigst muligt kan få ændret loven," siger Martin Jespersen, der sidder i Nørrebros Bydelsråd som medlem af SF, til Information.

Hedt jubilæumsår for Wivel
*Medarbejderne på Berlingske Tidende er ikke tilfredse med chefredaktør Peter Wivels forklaring på, hvorfor han den 13. januar efter ordre fra bestyrelsesformand Ole Scherfig pillede en planlagt artikel af avisen i sidste øjeblik.
Den harmløse artikel handlede om Morgenavisen Jyllands-Posten, der angiveligt stopper uddelingen af sit gratis boligtillæg i Københavnsområdet.
Peter Wivel begrunder sin redaktionelle disponering med, at der kan være "journalistiske og etiske konflikter knyttet til dækning af alvorlige forretningsmæssige modsætninger, hvori Berlingske er en part". Men det ændrer ikke ved det faktum, at Peter Wivel "stik i mod sine forpligtigelser som ansvarshavende chefredaktør bøjede sig for pres udefra," skriver medarbejderne i endnu et brev til chefredaktøren.

'Politi slår ned på Khatamis støtter
*Politi i Irans hovedstad, Teheran, måtte torsdag bruge magt for at opløse en højtidelighed, hvor tusinder af mennesker mindedes årsdagen for den tidligere ministerpræsident og liberale islamiske oppositionsleder Mehdi Barzagans død.
Politiet greb ind ved afslutningen af en ceremoni i Hosseinieh-Ershad-moskéen i det nordlige Teheran. Urolighederne tog fart, da 10.000 mennesker strømmede ud i gaderne og råbte slagord til støtte for Irans moderate præsident, Mohammed Khatami, og imod hans konservative modstandere.
"Død over despoterne", "frihed", "sikkerhed", der er vore slogans. Khatami, vi støtter dig, råbte menneskemængden, der hovedsageligt bestod af unge mennesker.

Pusherlov til eksamen
*Fem udlændinge får endnu en chance i retssystemet. De er alle udvist for mindre narkohandel, men nu skal Højesteret vurdere, om Østre Landsret gik for vidt, da retten besluttede at udvise de fem. Dermed kommer domstolenes skrappe kurs atter til eksamen i Højesteret, som i november i to opsigtsvækkende domme satte en streg over landsrettens udvisninger af narkodømte. Med den såkaldte pusherlov fra 1996 udvidede Folketinget dramatisk muligheden for at udvise udlændinge, der er dømt for handel med narkotika. Selv meget beskedne handler kan medføre udvisning. Men Østre Landsrets praksis skal nu igen gås efter i sømmene, efter at Procesbevillingsnævnet netop har givet fire mænd og en kvinde tilladelse til at anke videre til Højesteret.

'Gældsintiativet fra Köln'
*I et indlæg i Financial Times, lægger Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder op til, at verdens rige lande arbejder for at lette de fattige landes gældsbyrder.
Gældsinitiativet fra Köln kalder kansleren udspillet, der henvender sig til de øvrige lande i G7-gruppen.
"Vi fokuserer i øjeblikket meget på at få løst de økonomiske, monetære og finansielle kriser i visse lande i Asien, i Rusland og i Brasilien. Det er forståeligt på grund af de store og påtrængende problemer. Men vi må ikke glemme, at selv 17 år efter den internationale gældskrises begyndelse - i 1982 - så er det stadig de fattigste lande med deres store gældsbyrder, som er den største hindring for en holdbar økonomisk udvikling," skriver Gerhard Schröder.

Thule-fanger får en chance til
*Den 1. marts genoptages den erstatningssag, som omkring 80 Thulefangere har anlagt mod den danske stat ved Østre Landsret, oplyser fangernes advokat, Henrik K. Nielsen, til Ritzau.
Fangerne, der har fået fri proces, vil prøve at få tilkendt erstatning for den tvangsforflyttelse, som Thule-bopladsens indbyggere blev udsat for, da amerikanerne anlagde deres base i 1953.
Østre Landsret skulle oprindelig have behandlet sagen i november i fjor, men den blev udsat, for at sagkyndige eksperter kunne få tid til at gennemføre en såkaldt syns- og skønsforretning. Det arbejde ventes færdigt i løbet af den kommende uge.

Flertal for at stramme abortlov
*Et folketingsflertal er indstillet på at stramme op på adgangen til at få foretaget sene aborter. Men politikerne finder tidligst til efteråret ud af nøjagtigt hvordan.
Det fremgik torsdag af førstebehandlingen af et beslutningsforslag fra Kristeligt Folkeparti, der afslørede stor rådvildhed blandt partierne. De konservative og Dansk Folkeparti støtter Kristeligt Folkepartis forslag om en fast tidsgrænse for abort, men et folketingsflertal vil hellere nøjes med bare at gøre det sværere end i dag at få dispensation for den frie aborts tidsfrist på 12-uger.
Justitsminister Frank Jensen (S) oplyste, at han sender et lovudkast til offentlig høring i løbet af foråret.

Ægtepar blev diskrimineret
*Tyske børnefamilier betaler for meget i skat, har forfatnigsdomstolen i Karlsruhe afgjort.
Tre ægtepar havde klaget over, at skattelovene begunstiger papirløse par. Retten gav dem ret og pålægger den tyske stat skattelettelser på ca. 20.000 for en gennemsnits familie med to børn.
Dermed mister finansminister Oskar Lafontaine (SPD) skatteindtægter på knap 80 milliarder kr. - men han forsikrer, at rettens afgørelse skam ligger på linje med regeringens politik om at gøre mere for børnefamilier.

Hjemmehjælpen massakreres
*Kommunernes voldsomme nedskæringer i den kommunale hjemmehjælp betyder, at sygehuspersonale over hele landet ikke længere tør sende raske ældre hjem af frygt for, at de ikke kan klare sig selv uden praktisk hjælp.
På Christiansborg er tålmodigheden med kommunernes praksis brugt op, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
Kommunernes spareiver er gået for vidt, mener en række af de politiske partier, der vil have lovgivningen strammet.
En analyse foretaget af Kommunernes Landsforening viser, at 146 kommuner - mere end halvdelen - har valgt at skære i servicen til de ældre i det kommende år.
Det får både SF og CD til i denne uge at fremlægge ændringer i den omstridte servicelov, som forpligter kommunerne til at opretholde hjemmeplejen til de ældre, som ikke kan klare sig selv.

Hacker på uheldige afveje
*En ung hacker var søndag aften yderst uheldig med sit valg af offer, da han forsøgte at hacke sig ind på en privat computer med programmet "Back Orifice".
Hans udsete offer var nemlig en "cyber-panser", som hackerne kalder folkene i Københavns Politis Computer Crime Unit.
Og kriminalassistenten sikrede sig hurtigt de nødvendige oplysninger om hackeren, da hans anti-virusprogrammer og programmet "Nobo" advarede ham mod den ubudne gæst.
Den 19-årige studerende er nu sigtet.

Meteoritjagt gav ikke bonus
*Sommerens store eftersøgning i Grønland efter rester fra en meteorit har kun ført til fundet af to små partikler, som muligvis kan stamme fra meteoritten.
Efter måneders granskning af sneprøver, som den såkaldte Tycho Brahe Ekspedition havde med hjem, må eksperterne fra Geologisk Museum konstatere, at de står næsten tomhændede tilbage.
Meteoritten styrtede ned over det sydlige Grønland den 9. december forrige år. En ekspedition, bestående af fem danskere og to grønlændere, afsøgte sidst i juli og først i august 1998 mellem 750 og 800 kilometer af indlandsisen.
Man indsamlede næsten tre tons sne, som blev smeltet, hvorefter vandet blev filtreret for opsamling af støv.

Massefyringer fra Legoland
*I går kom den længe ventede meddelse om massefyringer på Lego. Administrende direktør Kjeld Kirk Kristiansen oplyste i går, at 1.000 medarbejdere - svarende til hver tiende medarbejder - skal fyres.
Lego forventer i løbet af fire-seks uger at sætte tal på, hvor mange der afskediges i Billund. Forlydender onsdag talte om mellem 200 og 400 medarbejdere, men tallene kunne ikke bekræftes.
"Vi skal skærpe kravene til vores forretningssystem, men der skal også være plads både til udvikling og nye aktiviteter. Derfor har vi i ledelsesgruppen besluttet at gå efter et mål på en årlig resultatforbedring på en milliard kr.," sagde Kjeld Kirk Kristiansen i går. Det har længe været kendt, at Lego med sit traditionelle produkt - Lego-klodsen i alle afskygninger - er truet af bl.a. computerspil, og virksomheden er kommet for sent i gang med at omstille sig til børns nye legevaner.
Legos meddelse kom som som Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda, i går kunne offentliggøre nye tal fra fra landets 14 regionale arbejdsmarkedsråd, der varsler endnu flere massefyringer. I de sidste seks måneder af 1998 varslet afskedigelser for knap 8.000 medarbejdere, mens det tilsvarende tal for samme periode året før lå på knap 4.000. Og på landsplan blev antallet af større afskedigelsessager i sidste halvår af 1998 næsten fordoblet, efter at have været stort set stabilt gennem hele 1997 og første halvår af 1998. Man skal helt tilbage til 1993 for at finde et højere antal varslede afskedigelser.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her