Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

21. januar 1999

Thorsen anede ikke uråd
*Den århusianske byggematador, Kurt Thorsen, vidste intet om de forfalskede garantier, som tidligere PFA-direktør Rasmus Trads havde givet ham.
"Jeg har på intet tidspunkt anet uråd eller følt anledning til at tvivle på seriøsiteten, lødigheden eller restkraften af de aftaler og kontraktsgrundlag, der har været indgået mellem PFA koncernen og de til mig relaterede virksomheder og samarbejdspartnere," skriver Kurt Thorsen i en pressemeddelelse.
Direktøren for PFA Byg, Rasmus Trads, blev i går anholdt og sigtet for dokumentfalsk ved at have forfalsket PFA's adm. direktør, André Lublins underskrift til at udstede lånegarantier.
PFA har vurderet, at Trads har forfalsket garantier for omkring 800 mio. kr., mens kriminalinspektør Bent Hansen ved Københavns Politi mente, at sagen kan dreje sig om lånegarantier på over en milliard kroner.

Forbehold skal ikke til afstemning
*Regeringen vil ikke foreslå en folkeafstemning om at fjerne det danske forbehold mod et EU-forsvar. Det er der "ikke antydningen" af et flertal for i Folketinget. Regeringen har heller ingen planer om, at Danmark skal skifte status som observatør i Vestunionen.
Det fastslog udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) ved Folketingets timelange debat onsdag om EU's samarbejde om forsvars- og sikkerhedspolitik, Vestunionen, samt Danmarks rolle.
"I EU er der ikke vilje til at give Vestunionen større opgaver. Der bliver ikke tale om nogen Europahær," forsikrede udenrigsministeren.

Ny genraps på vej i EU
*En ny genmanipuleret rapsplante er på vej til at blive markedsført i EU.
Det er koncernen Hoechst Schering AgrEvo, som har søgt om godkendelse hos de tyske myndigheder. Rapsen har fået overført et gen, som gør planterne modstandsdytige over for ukrudtsmidler med aktivstoffet glufosinat. Det findes i sprøjtegiftene Basta og Liberty.
Godkendes en gensplejset plante til markedsføring i ét land, er den samtidig godkendt i hele EU. Den tyske ansøgning kommer, netop som flere EU-lande har indført midlertidige nationale stop for markedsføring eller dyrkning af nye gen-afgrøder. Det gælder Frankrig, Storbritannien, Østrig, Luxembourg og Danmark, hvor den folkelige modstand mod genmanipulation er voksende.
Danmark skal svare EU-kommissionen på den tyske ansøgning senest den 25. februar 1999.

Danske politihunde bider for hårdt
*Ole Espersen, Østersørådets kommissær for menneskerettigheder, fraråder nu direkte, at politiet bruger politihunde.
Der er risiko for at overtræde den europæiske menneskerettighedskonvention og dens forbud mod nedværdigende behandling, når hundene sættes ind mod demonstrationer, arbejdskonflikter eller opløb, mener han.
Ole Espersen reagerer på baggrund af en henvendelse fra Specialarbejderforbundet, som har klaget over politiets indsats under Ribus-konflikten i 1995. En nylig udsendt instruks fra Rigspolitichefen om anvendelse af politihunde som magtmiddel opfylder ifølge kommissæren ikke kravene til en udtrykkelig lovhjemmel for brug af hundene.
På den baggrund har Ole Espersen, selv tidligere justitsminister, henstillet til justitsminister Frank Jensen (S) at overveje et fuldstændigt forbud mod brug af politihunde.

Scientology tabte skolestrid
*Sønderjyllands Internationale Skole, der er en friskole for børn af tyske tilhængere af den religiøse sekt Scientology, har tabt slaget om at udvide friskolen. Den ligger i den lille sønderjyske landsby Bjerndrup.
Vestre Landsret har netop afgjort sagen ved at frifinde Lundtoft Kommune og Naturklagenævnet for magtfordrejning og for at have usaglige begrundelser for at nægte skolen en udvidelse, som Scientology har påstået.

Svage skal have lov til at pjække
*Formanden for de kommunale beskæftigelseskonsulenter, Ruth Syshøj, vil have lempet aktiveringsloven for de svageste grupper.
Hun mener ikke, det skal være tilladt at trække i deres kontanthjælp, selv om de forsømmer deres aktiveringsprojekt uden grund, skriver Aktuelt onsdag.
"Jeg mener, det skal stå i loven, at man ikke må trække penge hos folk, der kun kan aktiveres i 10 timer eller derunder. Jeg mener, at det lave timetal i sig selv indikerer, at der er tale om en person med store problemer, og at man derfor heller ikke kan forvente en almindelig arbejdsmarkedsfremfærd," siger Ruth Syshøj.

16 IOC-medlemmer på vippen
*Op til 16 medlemmer af Den Olympiske Kommite, IOC, risikerer at blive smidt ud af organisationen for deres deltagelse i skandalen omkring Salt Lake Citys måde at vinde værtsskabet for vinter-Ol i år 2002.
Det skriver den amerikanske avis Wall Street Journal i sin onsdagsudgave.
Den amerikanske avis har set et udkast til den 24 siders rapport, som IOC i weekenden skal lægge til grund for, hvilke foranstaltningerder skal sættes i værk for at få rettet bare en smule op på organisationens mildt sagt blakkede omdømme.
Korruptionen med penge for stemmer, går ifølge rapporten flere årtier tilbage, ligesom den fortæller om to agenters arbejde i kulisserne. Den ene tilbød at skaffe 25 stemmer for 13 millioner kroner, mens den anden kunne skaffe ni europæiske stemmer for mellem 350.000 og 700.000 kroner stykket.

Tvivl om Pol Pots dødsårsag
*Ifølge nyhedsmagasinet Far Eastern Economic Review døde den berygtede Røde Khmer-leder Pol Pot ikke af alderdom april sidste år men begik selvmord. Pol Pots tidligere politiske kamerater havde nemlig besluttet, at udlevere ham til USA til retsforfølgelse.
Beslutningen om at udlevere Pol Pot blev ifølge Far Eastern Economic Review truffet af de Røde Khmerers militære kommandant, Ta Mok. Han havde gennem thailandske kanaler tilbudt at udlevere Pol Pot.
Ifølge Far Eastern Economic Review udløste tilbuddet heftig aktivitet i Washington for at etablere et grundlag for en anholdelse og finde et land, hvor Pol Pot kunne være i varetægt, mens en retssag blev forberedt.
Pol Pot begik angivelig selvmord med en dødelig blanding af anti-malariapiller og beroligende medicin.

Kina jager Internetbrugere
*En kinesisk domstol idømte onsdag en forretningsmand inden for computer-software to års fængsel for at opfordre til at omstyrte staten via Internet.
Det sagde en kilde, som overværede retsmødet.
"Han er blevet idømt to års fængsel," sagde kilden efter domfældelsen af Lin Hai i Shanghai.
Andre menneskerettigheds-kilder bekræftede oplysningerne. Dommen til den 30-årige Lin betragtes som skelsættende.
Anklagerne sagde, at Lin brugte andre menneskers Internet-adresser og øgenavnet "Sorte øjne" til i det skjulte at videregive adresserne på 30.000 kinesere til "kinesisk-fjendtlige" tidsskrifter i udlandet fra september 1997 og frem.

Lockerbie-sag skal afsluttes
*Libyen vil muligvis inden for nogle uger udlevere to mænd, der er mistænkt for at stå bag terrorangrebet på et fly over Lockerbie i Skotland i 1988, oplyste en sydafrikansk udsending, der har været aktiv i bestræbelserne på at finde en løsning på konflikten, onsdag.
Jakes Gerwel, der er en nærtstående rådgiver til præsident Nelson Mandela, siger, at han efter samtaler i sidste uge med de libyske myndigheder havde fundet, at Tripoli ønskede at afslutte sagen "så hurtigt som muligt".
Gerwel, der rejste til Tripoli sammen med Saudi-Arabiens ambassadør i Washington, prins Bandar ibn Sultan, for at bryde dødvandet i sagen, kom med sin vurdering i et interview med den britiske statsradio BBC. "Der er et virkeligt ønske i Tripoli om at løse denne sag, og et ønske om at løse den så hurtigt som muligt," sagde Jakes Gerwel.

Italien lod Öcalan slippe for nemt
*Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer ikke bare Italien men også det internationale samfund for at have forspildt muligheden for at retsforfølge PKK-lederen Absulla Öcalan, da han befandt sig i Italien.
"Den italienske regering, men også det internationale samfund har i dette tilfælde forpasset en vigtig lejlighed til at vise, at de, som begår grusomme forbrydelser, vil blive stillet til regnskab," erklærede organisationen onsdag.
Sagen Öcalan viser nødvendigheden af at etablere en international domstol. Human Rights Watch opfordrer på den baggrund til, at en sådan domstol hurtigt etableres. Öcalan forlod lørdag Italien. Det vides ikke med sikkerhed, hvor seperatistlederen befinder sig, men ifølge de seneste meldinger har han søgt tilflugt i Rusland.

Baywatch-livreddere er upopulære
*Den amerikanske tv-serie Baywatch er blevet udråbt som en af verdens mest sete program, men hos en flok indbyggere i den australske badeby Avalon er serien alt andet en populær.
Flere afsnit om de heltemodige livreddere er tidligere optaget i byen, og nu vil Mitch og de andre gerne flytte alle optagelserne til Avalon. Men det ønsker beboerne ikke, så de har dannet en protetgruppe, fordi de under sidste års månedlange optagelser blev nægtet adgang til store dele af stranden.

Rumænske minearbejdere fortsætter march
*Flere tusinde strejkende rumænske minearbejdere fortsatte onsdag deres march mod hovedstaden Bukarest trods advarsler om, at sikkerhedsstyrkerne ville blokere for deres kolonne af busser og biler. Og trods trusler om, at hæren ikke vil afstå fra at bryde marchen.
"Hvis det ikke lykkes for sikkerhedsstyrkerne at få situationen under kontrol, så vil hæren i overensstemmelse med loven intervenere," advarede forsvarsminister Victor Babiuc tidligere de rumænske minearbejdere.
Minearbejderne fra den centrale Jiu-dal forlod byen Tirgu-Jiu om morgenen og mangler nu 250 kilometer i at nå Bukarest.
De råder over 70 busser, 20 minibusser, 10 lastbiler og 200 biler, sagde fagforeningsrepræsentanter.
De har nægtet at oplyse om deres rute og har afvist forhandlinger med regeringen. Tirsdag gennembrød de politibarrikader, som var oprettet uden for Tirgu-Jiu.
Minearbejderne har strejket i 16 dage. De kræver en lønstigning på 35 pct, ligesom de vil have annulleret regeringens planer om at lukke to underskudsgivende miner i Jiu-dalen i det centrale Rumænien.
Strejken har udløst frygt for en gentagelse af de mineprotester, som i 1990 og 1991 førte til voldsomheder i Bukarest.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her