Læsetid: 7 min.

Nyhedsoverblik

19. januar 1999

Heimburgers orlov til debat på Tinget
*Folketingets præsidium skal i dag drøfte den konservative Jens Heimburgers orlovsansøgning. Folketingets formand, Ivar Hansen har allerede sagt, at han vil anbefale, at den unge konservative bevilges orlov. Men på forhånd har flere partier udtrykt skepsis over, at de konservative løser interne problemer ved at sende et medlem på orlov. Fremskridtspartiet har erklæret, at de vil stemme imod, mens Socialdemokratiets politiske ordfører, Jacob Buksti, mener, at sagen er "problematisk". Og Venstres Birthe Rønn Hornbech mener, at sagen er i direkte strid med ånden i Grundloven, fordi Grundloven sikrer medlemmer mod at blive preset ud af andre end vælgerne.

Kritik preller af på serberne
*Den jugoslaviske ledelse syntes mandag at sidde den internationale harme og kritik over fredagens drab på flere end 40 mennesker i landsbyen Racak i Kosovo totalt overhørig.
Det gav sig blandt andet udslag i nye angreb på Kosovo-albanere i Racak - ligesom de serbiske myndigheder afviste internationale observatører og udsendinge.
På trods af de nye serbiske provokationer og overgreb i Kosovo, sagde højtstående NATO-kilder mandag, at der ikke er udsigt til en snarlig militær indgriben i Kosovo.
Observatører og presse blev forment adgang til selve landsbyen ligesom chefanklageren ved FN's krigsforbrydertribunal i Haag, Louise Arbour, blev afvist.

Ingen Euro før tid
*De nye euromønter og -sedler kommer ikke på gaden før den aftalte dato, 1. januar år 2002.
Under et møde med Europa-Parlamentet i går understregede chefen for Den Europæiske Centralbank, Wim Duisenberg, at det er teknisk umuligt at fremrykke udstedelsen af de nye penge. Kun fire lande er gået i gang med fysisk at lave de nye mønter, oplyste Duisenberg.
De 15 økonomi- og finansministre besluttede på et andet møde at lade Kommissionen undersøge muligheden for en fremrykning, men der vil i givet fald kun blive tale om et par måneder, sådan at euroen ikke skal introduceres midt i den travle nytårshandel.
Økonomiminister Marianne Jelved betegnede det som "ret sikkert, at det ikke kan lade sig gøre at sende mønterne på gaden tidligere end planlagt".

Annan vil have FN ud af Angola
*FN's generalsekretær, Kofi Annan, foreslår, at FN's fredsbevarende styrke i Angola, MINUA, forlader landet, når den hidtil planlagte afrejsedato udløber den 26. februar.
Generalsekretærens udspil kommer efter, at Angolas præsident Eduardo dos Santos fredag opfordrede til, at FN forlader landet. Samtidig beskyldte Angolas præsident "udenlandsk indblanding" for borgerkrigens genopblussen.
Dos Santos har flere gange fremsat kraftige beskyldninger mod FN-observatørerne for at se gennem fingrene med, at oprørsstyrken UNITA har brudt fredaftalen fra 1994.
Landet har været plaget af borgerkrig siden selvstændigheden fra Portugal i 1975.

Ulovlige kemikalier i babyshampoo
*Selv om Miljøstyrelsen i november sidste år forbød produkter med en række kræftfremkaldende kemikalier, så sælges de fortsat i en lang række butikker. Det skyldes, at varelagre gerne må sælges.
Grøn Information har undersøgt 400 produkter og fundet de kræftfremkaldende kemikalier i 13 tilfælde. Materialistkæden MATAS med knap 300 butikker var forhandler af 10 af de 13 produkter. Forbrugerrådet mener, at Miljøstyrelsen burde kræve varelagrene fjernet.
"Når man finder, at noget er kræftfremkaldende og forbyder det, så må Miljøstyrelsen også kræve, at de varer bliver trukket ned af hylderne," siger Heidi Søsted Rask fra Forbrugerrådet.
Når det ikke er sket, mener Heidi Søsted Rask, at en kæde som MATAS selv burde fjerne produkterne fra hylderne ligesom eksempelvis supermarkedskæden FDB har gjort. Blandt andet MATAS Babybad og MATAS Babyolie samt Natusan Babybad indeholder indeholder den ulovlige kombination af kemiske stoffer.

Parter indgår våbenhvile i Congo
*Lederne for de afrikanske lande, der er involveret i kampe i Den Demokratiske Republik Congo, er blevet enige om at underskrive en våbenhvile. DRCongos præsident, Laurent Kabila, og de oprørere, der bekæmper hans styre, har accepteret at skrive under - selv om det bliver på to separate dokumenter, sagde Namibias præsident, Sam Nujoma, mandag.
Hans udtalelser kom efter et mini-topmøde mellem Rwanda og Uganda, der har støttet de tutsi-ledede oprørere i DRCongo og Zimbabwe, Angola og Namibia, hvis militære udstyr og soldater har holdt Kabila ved magten i DRCongo.
Hverken repræsentanter for DRCongo eller oprørerne var inviteret med til mødet i Namibias hovedstad, Windhoek. Ifølge Nujoma lægger den ny aftale op til, at Den Afrikanske Enhedsorganisation (OAU) og FN skal etablere en fredsbevarende styrke til indsættelse i DRCongo.

Jeltsins kur er tilbagetrækning
*Ruslands ministerpræsident, Jevgenij Primakov, nedtonede mandag alvoren af præsident Boris Jeltsins seneste hospitalsindlæggelse, denne gang med et blødende mavesår. Jeltsins politiske konkurrenters diagnose lyder i stadig højere grad på, at præsidenten ikke længere kan klare sit job. En diagnose, som også stadig flere af Jeltsins politisk allierede åbent taler om. Og den eneste behandling til den diagnose er, at Jeltsin selv trækker sig og udskriver valg før tiden.

Massefyringer i vente på Lego
*Legetøjsgiganten Lego forbereder i disse dage en krisepakke, der skal dæmme op for svigtende salg og et 1998-underskud, der for første gang nogensinde ventes at vise et minus-tal på bundlinien.
Ifølge Ugebrevet Mandag Morgen indeholder krisepakken afskedigelser på op mod hver tiende medarbejder i hele Lego Gruppen, der beskæftiger næsten 10.000. Godt 4.000 er ansat i Danmark.
Legos ledelse reagerede mandag med total tavshed, og informationschef Peter Ambeck Madsen kalder Ugebrevets analyse for gætterier, som han ikke vil kommentere. Et faktum er det dog, at ledelsen inden for et par dage vil informere samtlige medarbejdere om koncernens fremtidsplaner, og at det ikke bliver nogen munter omgang.

Brasilien lader sin valuta flyde
*Brasilien lagde mandag den brasilianske valuta, realens skæbne i hænderne på markedet og meddelte, at den brasilianske centralbank kun vil intervenere, hvis der kommer meget pludselige udsving i kursen på den tidligere så stærke real.
Det ventedes, at det brasilianske træk vil skabe tillid på de globale markeder, som med ængstelse har holdt øje med Brasilien, der i den seneste uge har kæmpet med massiv kapitalflugt og en devaluering, som viste sig at være svær at kontrollere.

10 års fængsel for homoseksualitet
*Zimbabwes tidligere præsident Canaan Banana (1980-1987) blev mandag idømt 10 års fængsel for homoseksualitet.
Overretten gav den 62-årige Banana mulighed for at appellere dommen og straffen. Ni af de 10 år blev gjort betinget.
Homoseksualitet er forbudt i Zimbabwe

Fælles EU-front mod doping
*15 kultur- og sportsministre fra lige så mange EU-lande mødtes mandag i den tyske by Bonn for at diskutere, hvordan man kan bekæmpe dopinguvæsenet bedst muligt i fremtiden.
Det uformelle møde havde til hensigt at finde fælles EU-fodslag inden verdenskonferencen om doping i Lausanne i starten af februar.
De 15 ministre pålægger Den Olympiske Komite, IOC, at være førende i kampen mod doping og forlanger samtidig, at IOCs planlagte anti-doping agentur bliver uafhængigt og åbent.
EU vil også lave et fælles system af sanktioner mod dopingsyndere og forlanger, at landene tager affære, når de store sportsorganisationer ikke kan magte opgaverne.

Tyrkiet: Özalan er i Rusland
*Tyrkiets nye ministerpræsident, Bulent Ecevit, sagde mandag, at den kurdiske oprørsleder Abdullah Özalan er rejst til Rusland.
"Vi har fået at vide fra meget pålidelig kilde, at lederen af den separatistiske organisation Abdullah Öcalan rejste til Rusland og landede i en lufthavn uden for Moskva," sagde Ecevit ifølge Tyrkiets officielle nyhedsbureau, det Anatolske Nyhedsbureau.
Özalan forlod i sidste uge Italien og rejste til et ukendt sted.

Millioner til Mitch-ofre
*Over 30 danske lokalgrupper vil den 23. januar arrangere en landsdækkende Mitch-dag for at samle penge ind til ofrene for de katastrofale ødelæggelser, orkanen Mitch i november forårsagede i Mellemamerika.
Over 11.000 mennesker omkom, og flere hundrede tusinde blev hjemløse, da orkanen rasede.
I Fælleskampagnen "Genopbyg Mellemamerika" arbejder nu 300-400 frivillige danskere med at samle penge ind. De har indrettet et kampagnesekretariat hos ulandsorganisationen Ibis og har i løbet af to måneder fået samlet 2,5 millioner kr. ind.

Fodboldspillere har få små grå
*For hvert hovedstød en fodboldspiller laver, mister han et par af "de små grå".
En hollandsk neuropsykolog har lavet en undersøgelse, der viser, at hver gang spilleren nikker til bolden, er det i virkeligheden som en mindre hjernerystelse.
Neurologen mener, at en professionel fodboldspiller laver cirka 1.500 hovedstød pr. sæson, og skadevirkningen kan derfor sammenlignes med de hårde slag i ansigtet, som boksere får.

Fuldt hus til Ramadan-messe i Valbyhallen
*Folk var mødt op i god tid for at få en god plads, inden seancen skulle begynde klokken ni. Mens folk gik omkring og hilste på venner og bekendte, lød der messende vendinger på arabisk fra højttalerne: "Allah u-akbar" - Allah er stor.
Da Imamen indleder messen, rejser alle sig op i retning mod Mekka. De gentager sætningen "Allah er stor" flere gange efter imamen med hænderne udstrakt som vinger ved ansigtet.
To gange under messen, som varer en lille time, bukker hele salen dybt til imamens "Allah er stor" i tilbedelse af deres Gud.
Og her bliver der brug for de medbragte bedetæpper. Imellem sko og børn, der går frem og tilbage, har nogle af de sidstkommende svært ved at komme til at bede i den traditionelle, foroverbøjede stilling på knæ.
Imamen afslutter seancen med en højtråbende appel om, at folk bekymrer sig så meget over verdens ledere, at de helt glemmer Allah. I den forbindelse nævner han både situationen i Rusland, USA og Irak.
Efter en måneds faste glæder folk sig til at kunne spise almindeligt igen. Det skal også fejres hjemme med et stort festmåltid.
"Vi spiser et specielt måltid mad derhjemme sammen med den nærmeste familie. Jeg har ikke set mine børn i 15 måneder, så det er dejligt at have dem hos mig nu," siger Parr Omar til Ritzaus udsendte. Parr Omaren flygtede fra Irak for to år siden.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her