Læsetid: 3 min.

En ode til brysterne

30. januar 1999

En krypto-feminist driver sit spil på Tysklands største boulevard-avis,
Bild Zeitung. Katja Kessler klæder mændene af, mens de kigger på billeder af halvnøgne damer

Dernede
BERLIN - I 250 året for Johann Wolfgang Goethe er Tyskland mere optaget af tilsynekomsten af en ung, nulevende digter. Den 29-årige tandlæge Katja Kessler.
På bare en uge blev hun båret i guldstol gennem de seriøse medier, tiljublet for sine rablende småhistorier. Man er pludselig blevet klar over, at der står en kvinde bag de billedtekster, der ledsager dagens halvnøgne model på boulevardavisen Bilds forside.

Straks kommer doktoren med sprøjten... Avs. Livredder Susanna (26 1/2) har klemt ischias-nerven og venter utålmodigt i omklædningsrummet på den betroede sportslæge. Et stik har han lovet hende, så bliver alt godt igen. Den mand kan trylle...

Ved middagstid samles Bilds chefredaktion ved konferencebordet og studerer døgnets udbud af letpåklædte damer. Chefredaktør Udo Röbel (48) har det sidste ord, når dagens missekat skal vælges: "Hende dér!"
Kort før deadline får Katja Kessler billedet med rørposten. Sådan skal det være. Stressende.
"Det er en rest af de gamle avistraditioner, at det skrives i sidste øjeblik. Hvis jeg havde hele dagen til det, ville jeg også bruge hele dagen," forklarer Katja Kessler, der kan digte sin fortælling på en snes minutter. Navnet og alle omstændigheder er frit opfundet.

Karina (25) har glædet sig sådan til sin fridag. Men hun kan ikke tage sig sammen, ligger hele dagen doven i sengen. Først da hendes søde nabo ringer på, bliver hun glad. De to sidste aftner har han bedt om sukker. Han har vel ikke andre ideer, den slyngel.

Enhver boulevardavis skal åbenbart have sådan en missekat - det foreskriver loven om mænds købelyst. I vort hjemlige Ekstra Bladet efterlades læseren på fantasiens ødemark med rudimentære angivelser af alder og hjemby (Silkeborg som regel), mens Bild i årtier satte mandlige redaktionsmedlemmer til at formidle de vigtigste nøgletal - bryst-, liv- og hoftemål. Med Katja Kessler har teksterne fået en drejning. Spørgsmålene er altid: Hvem er denne kvinde, og hvorfor har hun ikke tøj på?

Hele dagen har Adele (24) svedt på pisten i sin stramme skitrøje. Da hun vender tilbage til hytten, bliver hun endnu mere hed. Ski-læreren har nemlig fyret grundigt op. Så falder det Adele let at klæde sig lidt mere af.

Dernæst har Katja Kessler ændret tankegangen om "den evigt tilgængelige kvinde", der altid er sygeplejerske, sekretær eller noget tredje, mænd underordnet. Hendes missekatte er i det mindste natsygeplejersker, hvis de ikke er tre-sprogede korrespondenter, hippie-skræddere, zoologer eller livreddere.
Selvstændige og selverhvervende kvinder, der ikke blotter overkroppen for aviskøbernes skyld, men på grund af personlige omstændigheder, som kan forklares.
Og så tager Katja Kessler ellers fat på at rive bukserne ned på mændene. I taleboble-stil og med den tykke tyske ordbogs arsenal af muligheder kommer hun med absurde og anarko-pornografiske antydninger. Lumre mandlige fantasier befordres, afdækkes, udstilles og blæses fuldstændigt ud af proportion.

Eva-Sybil (24), studerende og lige startet som cykelbud. Op på cyklen og afsted - kunden venter allerede ved rørposten.

Enhver nok så lav tankegang kan Katja Kessler underbyde.
Chefredaktøren er vældig fornøjet med hende - selv om det hele begyndte ved et tilfælde: Tandlægen Katja Kessler kedede sig så voldsomt ved sit bor og sine vattamponer, at hun søgte over i journalistikken. To uger var hun ulønnet praktikant på nyhedsmagasinet Stern, men drev det ikke videre end til at køre et enkelt billede ud af en printer. Så kom hun på damebladet Journal für die Frau, hvor hun brillerede med en instruktiv artikel om "nye måder at møde mennesker på", og havnede endelig på Bild. Anden dag på jobbet fik hun sin første missekat.
"Fremstillingen af kvinder er så indskrænket, helt plim. Hvorfor er de nøgne?" tænkte Katja Kessler og gik igang.

Forsigtig - nymalet. Minnie (23) har fundet en lille kvistlejlighed. Med mega-anstrengelser har hun strøget væggene. Men hun bliver bare ikke færdig, pyh, hvor er det udmattende. Nu søger hun én, der kan svinge med penslen...

"Det er da sjovt, når man tænker på, at mænd får hede drømme af teksterne," siger hun, "men enhver kan vel forstå, at det er ironisk ment."
Enkelte gange er det dog blevet for ironisk for chefen; for eksempel da den afbildede missekat blev udnævnt til proktolog (som åbenbart er en almen kendt type special-læge på disse kanter).

Smukke Martha (25) er på oplevelses-rejse i Kentucky og har hele den udslagne dag ikke andet end fjolleri i hovedet. Sadler en høne, leger cowboy'der og indianere - og så kommer høvdingen. Pas på Martha, han har bestemt en stor totem-pæl.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu