Læsetid: 2 min.

ØMU'en får SF til at knirke

6. januar 1999

De gamle brudzoner i SF knirker når ØMU'en er til debat - Steen Gade kalder det dumt og uklogt at starte diskussion om ØMU-forbehold, men ønsker fælles økonomisk politik i EU

Steen Gade opfordrer regeringen til at arbejde mod en fælles europæisk økonomisk politik, på trods af, at Danmark står uden for det europæiske økonomiske samarbejde, ØMU.
Han er dog ikke, ligesom sin partifælle Christine Antorini, villig til at opgive det danske ØMU-forbehold, hvis det skulle lykkes at dreje sigtet for det økonomiske samarbejde i dansk retning.
Og dermed danser Gade om den varme EU-grød, der endnu kan splitte SF, hvis - eller rettere når - den næste danske folkeafstemning nærmer sig.
"Jeg mener, det er dumt og uhensigtsmæssigt at starte en diskussion for eller imod ØMU'en nu. Tiden er ikke inde til det. Især fordi ingen af ja-partierne forventer en afstemning inden for de næste par år," siger SF's næstformand Steen Gade til Information.
SF's tidligere næstformand Christine Antorini meldte mandag ud, at hun er villig til at bryde med partiets politik og stemme for Danmarks deltagelse i ØMU-samarbejdet, hvis det lykkes at ændre formålet med samarbejdet. Hun opfordrer regeringen til at udnytte det politiske klima i Europa til at få ændret det økonomiske sigte i en mere rød/grøn retning - et synspunkt som Steen Gade bakker op om.
Flertallet af EU-landene har i øjeblikket en socialdemokratisk ledet regering i spidsen og det skal ifølge Antorini og Gade bruges til at få blandt andet arbejdsløshedsproblemet indføjet i målsætningen for den økonomiske politik i EU.
"Vi skal høre de andre regeringer, om de er interesseret i at føre en fælles europæisk økonomisk politik om beskæftigelsen og nogle langsigtede prioriteringer om investeringer i eksempelvis jernbanenettet," siger Steen Gade.
- Men vil det ikke også gøre dig mere positiv overfor dansk deltagelse i ØMU-samarbejdet, hvis det lykkes at skabe en mere rød/grøn profil?
"Det vil jo fjerne en række af vores væsentligste indvendinger, men jeg har ikke lyst til at lægge mig fast på noget eller drage konklusioner på forhånd," siger Steen Gade.

Holger står fast
Partiformand Holger K. Nielsen afviser, at en mere rød/grøn profil på ØMU-samarbejdet, vil få SF til at ændre kurs og gå ind for en ophævelse af ØMU-undtagelsen.
"Den ØMU, som vi i givet fald skal stemme om, vil være den, der er lavet med Maastricht-traktaten. Alt andet ville kræve en traktatændring, og det er ikke på dagsordenen," siger formanden.
Han mener, at Danmark godt kan arbejde for en rød/grøn linie i EU's økonomiske politik, uden at give slip på Danmarks uddtagelse overfor ØMU'en.
"Det er i mine øjne to forskellige ting, og derfor mener jeg ikke, der er nogen grund til at så tvivl om SF's holdning til forbeholdene," siger Holger K. Nielsen, der tvivler på, ØMU'en vil splitte SF.
"Vores partiprogram tager klart afstand fra Danmarks deltagelse i ØMU'ens tredje fase og før jul var gruppen enig om en dagsorden, der siger det samme," siger Holger K. Nielsen.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen havde i går ingen kommentar til, hvorvidt regeringen vil forsøge at skabe et samarbejde om den økonomiske politik på trods af ØMU-forbeholdet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her