Læsetid: 3 min.

P1 får en anden lyd

6. januar 1999

En række nye programmer og et splinternyt lyddesign skal trække flere unge lyttere til ord-kanalen P1

"'P1 99' er yderligere et forsøg på at vise, at P1 i bund og grund bygger på en vision. Nemlig på visionen om, at det nytter at lave folkeligt forpligtet radio, der er informativ, analyserende, perspektiverende og udfordrende," sagde P1's kanalchef, Finn Slumstrup, i går ved præsentationen af en række nyskabelser, der kan opleves i æteren allerede fra på mandag.
Nyskabelserne er dels en række nye programmer og dels en fornyelse af lyddesignet, som Fuzzy er hovedmanden bag. Og selv om det er en klar målsætning at tiltrække flere unge lyttere, slår Slumstrup fast, at der ikke bliver tale om "smartness" eller om at "forpoppe" P1.

Mandat givet
Et af de nye tiltag, der skal få flere unge til at tune fra hitlisterne på P3 til ordkanalen P1, er programmet Mandat.
Mandat er en programrække, der sætter fokus på, hvordan det står til med demokratiet i ind- og udland.
"Vi se på demokrati gennem to sæt briller. Gennem de 'nære' briller sætter vi fokus på bl.a. elevråd. Har eleverne reel indflydelse, eller handler det om, at de kan få lov til at bestemme, om gymnastiksalen skal males rød eller grøn? Derudover tager vi de 'fjerne' briller på, hvor vi f.eks. ser på demokratiets vilkår og magtens karakter i EU," forklarer Hanne Barslund, der er redaktionssekretær på det nye program.
"Vi vil gerne inspirere lytterne til at tage del i demokratiet eller i hvert fald tage del i debatten. Det vil vi gøre ved at tage ud i landet og tale med almindelige mennesker," siger hun.
Mandat kommer altså ikke kun til at handle om, hvordan politikerne forvalter deres magt, men også om os selv og hvorfor, det nogle gange kan være svært at lette sig fra sofaen og bevæge sig hen til stemmeurnerne.
"Vores tilgangsvinkel kommer af nysgerrighed og undren over, hvordan vi kan være rasende trætte af demokratiet, når det arbejder. Det kan f.eks. være ved de uendelige møder i foreninger og på arbejdspladsen, hvor vi ind i mellem bare ønsker, at nogen ville tage føringen. Og på den anden side er der også frustrationen over, at den reelle beslutningskompetence ofte er minimal," siger Hanne Barslund.

Lytternes romanpris
Endnu en nyskabelse på kanalen er 'P1's romanpris' på 25.000 kroner, der skal uddeles første gang i marts i år.
Ideen er, at otte litteraturinteresserede lyttere alle læser syv danske romaner, hvorefter de skal diskutere sig frem til en vinder.
"At læse er ensomt, men dog ikke mere ensomt end at det kan danne grundlag for et socialt fællesskab, når læsere møder andre læsere," siger Karsten Pharao fra programmet Alfabet og lover de resterende lyttere et indblik i de otte jurimedlemers votering, når prisvinderen skal findes.
Derudover vil Alfabet lave en række små portrætprogrammer med de otte udvalgte, hvor lytterne vil få et indblik i, hvad læsning betyder for den enkelte, og hvad der står på bogreolen i hjemmet.

Familiehistorie
"Danske Familier lyder måske mest af alt som en interesseorganisation," erkender Lisbeth Jessen, der i så fald ville være organisationens formand. Hun står nemlig bag både ideudvikling, produktion og koordination af denne nye programserie, der i 12 udsendelser vil portrættere en række meget forskellige danske familiers udvikling igennem minimum tre generationer.
"Hvert afsnit af Danske Familier lægges ud på Internettet ledsaget af familiebilleder, så til sidst skulle der gerne være et lille stykke Danmarkshistorie," siger Lisbeth Jessen, der ikke er ene om at være spændt på premieren i næste uge.
Blandt de resterende nye initiativer, der er indeholdt i 'P1 99', kan bl.a. nævnes programmerne Indblik, der er et samfundsfagligt magasinprogram, samt Vores ukendte naboer, der skal undersøge og skildre europæiske forhold dybere end normalt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu