Læsetid: 5 min.

Penge, prestige og indavl

23. januar 1999

Kurt Thorsens nu tidligere venner rykker ned i erhvervslivets anden division efter
PFA-svindel, vurderer iagttagere

Dommen over de tidligere bestyrelsesmedlemmer i Kurt Thorsens selskab, CVI, er hård. Selv om en række prominente erhvervsfolk, anført af den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter, har hasteforladt CVI-bestyrelsen efter afsløringen af millardsvindel med PFA-garantier, vil samarbejdet med byggematadoren klæbe sig til dem fremover.
Der vil gå lang tid, før de får tilbudt nye og vellønnede bestyrelsesposter, mener den tidligere præsident for Sø- og Handelsretten, Frank Poulsen. Han vurderer, at de tidligere medlemmer af CVI-bestyrelsen nu rykker ned i dansk erhvervslivs bestyrelseshierarki.
Bestyrelsesformand Jørgen Mølvang, advokat Robert Koch-Nielsen og Schlüter trak sig onsdag fra CVI og blev torsdag efterfulgt af Pelle Sadolin. Eneste tilbageværende bestyrelsesmedlem i CVI er Holger Dock, der er direktør i AP Pension, som ejer fem procent af CVI.

Indavl
Ledende erhvervsfolk kalder det pinligt for de fem bestyrelsesmedlemmer, at de overhovedet lod sig lokke af Kurt Thorsen. Direktør Claus Silfverberg fra Dansk Aktionærforening vurderer, at lokkemidlet var prestige og udsigten til at samarbejde med andre prominente erhvervsfolk. Han betegner Thorsen-sagen som et typisk udtryk for en kronisk sygdom i dansk erhvervsliv, indavlen:
"I dag er det typisk sådan, at bestyrelsesformanden eller direktøren peger på venner og bekendte, når der skal udnævnes nye bestyrelsesmedlemmer. Bestyrelserne er i vidt omfang selvsupplerende, og det giver en frygtelig gang indavl. Folk bliver i dag valgt efter gale kriterier. Der skal være mere uafhængighed mellem bestyrelse og direktion," siger han til Information.
Indavlen gør sig gældende indenfor alle lag i dansk erhvervsliv, men normalt er der et fast hierarki, hvor eksempelvis Schlüter og Mølvang tilhører det øverste lag, mens såkaldte developers som Kurt Thorsen, Klaus Riskær Pedersen og Axel Juhl-Jørgensen tilhører laget under. Ved at gå ind i CVI er Mølvang, Schlüter og Koch-Nielsen trådt ved siden af og ned i andet lag, fastslår en direktør i en stor dansk bank over for Information.
"Det er fantastisk flovt for dansk erhvervsliv, at du ser ledende personer stille sig op og lade sig fotografere med en mand som Kurt Thorsen, der er totalt uden jordforbindelse," siger direktøren, der ikke vil stå offentligt frem.
Hos Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) advarer direktør Flemming Skov Jensen dog imod at dømme Thorsen-banden, før politet har undersøgt sagen om de falske PFA-garantier.
"Det er op til den enkelte, om vedkommende vil samarbejde med Kurt Thorsen. Man må jo huske, at Kurt Thorsen ikke er dømt som svindler," understreger LD-direktøren, som derfor ikke vil tage afstand fra Thorsens bestyrelsesmedlemmer, så længe de ikke er dømt.

Advarselslamper
Selvom Thorsen ikke har været dømt for svindel burde advarselslamperne måske alligevel været blevet tændt hos de prominente erhvervsfolk, da matadoren præsenterede planerne om et børsraid mod de største danske ejendomsselskaber.
Direktør Birger Gruppe fra Topdanmark Ejendom var én af dem, der sagde nej tak til et samarbejde med Thorsen, da byggematadoren i efteråret var på rundtur til danske banker og pensionsselskaber med en række projekter.
"Det er klart, at alarmberedskabet er højere, når der kommer en konkursramt developer," påpeger Biger Grubbe over for Information.
Alene risikoen for, at Thorsens roulettespil ville ende galt burde have afholdt Mølvang, Schlüter og Koch-Nielsen fra at samarbejde med byggematadoren, siger en bankdirektør, der selv takkede nej til Thorsens projekter.
"Kan du forestille dig medlidenhed med en virksomhed, der taber penge på Thorsen. Folk ville jo hyle af grin. Jeg kan ikke få ind i mit hoved, hvordan voksne velduddannede mennesker med erfaring i brancen kan drive forretning med en mand, som man har set fjolle sådan rundt de sidste femten år."

Grundigere kontrol
Schlüter og co. burde have kontrolleret Kurt Thorsen grundigere, påpeger Frank Poulsen. Den tidligere præsident i Sø- og Handelsretten mener, at de fem bestyrelsesmedlemmer svigtede ved ikke at kontrollere garantierne på 1,7 mia. kr., som Kurt Thorsen brugte, da han købte store aktieposter i Gefion og Ejendomsselskabet Norden. De garantier, som i denne uge viste sig at være forfalskede af direktøren i PFA Byg, Rasmus Trads.
"En mand som Kurt Thorsen, ville jeg kontrollere i alle ender og kanter. Jeg vil ikke bebrejde nogen for at gå ind i samarbejdet med Thorsen, men i det øjeblik, hvor han fremsatte tilbuddene på Gefion og Norden, skulle de have spurgt ham om, hvor han havde pengene fra. Det gjorde bestyrelsesmedlemmerne ikke, og derved fejlede de. Dermed diskvalificerer de sig i forhold til nye bestyrelsesopgaver. Jeg tror ikke, at Mølvang og Schlüter bliver spurgt, om de vil med i nye bestyrelser foreløbigt. De er rykket flere pladser ned i bestyrelseshierakiet," vurderer Frank Poulsen.

Bestyrelsesansvar
Professor i børsret, lic. jur. Lennart Lynge Andersen fra Handelshøjskolen i København understreger, at det er for tidligt at bedømme, om der kan gøres et bestyrelsesansvar gældende i CVI. Men han ser Thorsen-sagen som et trist eksempel på, at nogle få erhvervsfolk breder sig over alt for mange selskaber og derfor ikke kan leve op til deres ansvar.
"Man kan undre sig over folks ivrighed efter at have så mange bestyrelsesposter. Det virker mærkeligt, at man kan overskue så mange ting på samme tid. Jeg synes, at man af og til hører om nogle, der kan det utrolige," siger Lennart Lynge Andersen med klar henvisning til CVI's bestyrelsesformand, Jørgen Mølvang, som også er formand for PFA.
Det var PFA, der lagde navn og papir til de falske garantier til Thorsen, og Lennart Lynge Andersen venter nu spændt på konsekvenserne for Jørgen Mølvang.
"Bestyrelsen i PFA må rejse spørgsmålet over for sig selv, om de kan blive siddende. Bedragerierne og falsknerierne er foregået i PFA Byg, så det er det, der må fokuseres på. Jeg ville personligt have det meget skidt ved at være formand for sådant et selskab."

Skærpet lovgivning
PFA-affæren fik fredag Fremskridtspartiet til at genfremsætte et beslutningsforslag i Folketinget om at skærpe ansvaret for medlemmer af erhvervsselskabers bestyrelser og direktører.
FRP vil have anklagemyndighedens bevisbyrde lettet, så flere kan blive dømt for økonomisk kriminalitet.
Professor i børsret, Nis Jul Clausen, mener dog ikke, at sagen kalder på ny lovgivning: "Der ser ikke umiddelbart ud til at være et lovgivningsmæssigt problem. Vi har klare regler for bedrageri og falskneri, som sagen jo handler om," påpeger han.

FAKTA
Lovgrundlaget

Entreprenør Kurt Thorsen og PFA-direktør Rasmus Trads sigtes for at have overtrådt følgende paragraffer i straffelo-ven:
*Paragraf 171: "Den, der gør brug af et falsk dokument til at skuffe i retsforhold, straffes for dokumentfalsk.
*Paragraf 172: "Straffen for dokumentfalsk er fængsel, der i tilfælde af, at dokumentet angiver sig at indeholde en offentlig myndigheds afgørelse, eller at det er en offentlig forskrivning, en check, veksel eller andet til almindeligt omløb bestemt dokument eller en testamentarisk bestemmelse, kan stige til otte år".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her