Læsetid: 3 min.

Ridder lykke

15. januar 1999

To drenge, en hjerne, to ben og et stort hjerte er blandt ingredienserne i Peter Chelsoms sympatiske drama 'The Mighty - den frygtløse'

NY FILM
"Du har brug for en hjerne, og jeg har brug for et par ben," siger drengen Kevin til sin nyfundne ven, Max, i Peter Chelsoms helt igennem rørende The Mighty - den frygtløse. Og således kommer et usædvanligt makkerskab i stand.
Max er 13 år og stor, tung og noget langsom i optrækket. Kevin har samme alder, meget intelligent og vittig, men er født som krøbling og kronisk syg. Hver for sig ligger de under for deres mentale og fysiske mangler, men da de finder sammen - Kevin på Max' skuldre - bliver de
uovervindelige.
'Frankenstein og Igor' bliver de to drenge døbt, selv kalder de sig 'Freak the Mighty' - 'Kryb den Frygtløse'. Således udstyret med et velklingende navn, ben og hjerne og med inspiration fra historien om Kong Arthur og ridderne af det runde bord kaster Kevin og Max sig med dødsforagt - og i den rækkefølge - ud i at bekæmpe ildsprudende drager (de lokale bøller) og redde skønjomfruer i nød (en bestjålen prostitueret).
De lærer hinanden at kende, og især Max lærer en masse om sig selv ved at være sammen med den hurtigttænkende og inspirerende Kevin. Bl.a. at bruge den hjerne, som han selvfølgelig er i besiddelse af, og så at være stolt af sig selv, som den han er. Men slangerne i Paradis viser sig i form af Kevins sygdom, der forværrer hans helbred, og Max' fængslede far - han slog moren ihjel - som står for at skulle prøveløslades. Og så kan den virkelige kamp begynde.

Et moralsk eventyr
Der er selvfølgelig en pointe i, at de to hovedpersoner i The Mighty har så markante 'handicaps'.
'Det er ikke det ydre, men det indre, der betyder noget'. De fysiske særpræg er med til at sætte filmens - ja, man tør næsten ikke skrive det - budskab tydeligt i relief - ligesom enhver anden veldrejet amerikansk film med en medmenneskelig morale om venskab, mod og selvtillid.
"Carpe diem," som Peter Weir sagde det i sin Døde poeters klub, 'grib nuet'. Ja, der synes ikke at være nogen tvivl om, hvad Chelsom (og formodentlig også forfatteren af bogen bag filmen, Rodman Philbrick) vil med sin film.
Og det er der egentlig ikke noget i vejen med, for The Mighty er så gennemført sympatisk, at man ikke kan andet end holde af den.
Muligvis simplificeres omstændighederne omkring de to drenges problemer en smule, personerne tegnes - trods flere farverige indslag - ind imellem en smule stereotype, og efterhånden som filmen skrider frem, kan man skrabe sentimentaliteten ned af væggen. Men bl.a. takket være de to unge og velspillende hovedrolleindehavere, Kieran Culkin (Kevin) og Elden Henson (Max), der supplerer hinanden godt, og Sharon Stone i en stærk birolle som Kevins hårdt kæmpende mor, klarer The Mighty sig igennem de værste skær med værdigheden i behold.
Filmen spiller elegant op til de historier, de to drenge er så vilde med at læse og lære fra. Handlingen er inddelt i kapitler, som fortalt af Max tager skikkelse af et eventyr, og Chelsom lader Kong Arthurs mænd følge drengenes oplevelser som skytsengle og en bekræftelse på, at de er på rette vej.
Således får The Mighty karakter af en art 'magisk realisme', som kan løfte selv den mest traurige historie og med fantasiens hjælp give den vinger. I dette tilfælde er det en dejlig flyvetur - måske ikke så minderig - men har man undervejs været i kontakt med sin egen, indre tykke dreng eller pige, som ingen venner havde og hele tiden blev drillet, så har turen velsagtens været det værd.

*The Mighty. Instruktion: Peter Chelsom. Manuskript: Charles Leavitt. Amerikansk (Palladium i København og en biograf i Århus)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her