Læsetid: 3 min.

... og rocken kort

19. januar 1999

Kunstlet og svensk
*Stina Nordenstam er blevet beskrevet som "rugende nordisk." Hm, i hvert fald synger hun engelsk med så tyk, svensk accent, at det virker som om det er for at gøre projektet så eksotisk som muligt. Nordenstam demonterer rockklassikere fra Leonard Cohen, The Doors, Rod Stewart, Tim Hardin og Prince, så det hele lyder ens og umelodisk i et åh så betydningsladet industrielt regi, som emmer af den slags modernitet, der skal forklæde idéfattigdom. Mere kunstlet end kunst.
Stina Nordenstam: People Are Strange. Producer: Ian Caple & Stina Nordenstam. East/West/Warner

Gaye er Gud
*Marvin Gaye må være grund til at Gud opfandt sangen. Nu genudsendes 1982-mesterværket Midnight Love i en luksus-udgave med en ekstra cd med hidtil uudgivne optagelser fra det, der kaldes "The Sexual Healing"-sessions med henvisning til et af hans sidste store hits, den sanselige, livsnydende og æggende sang, som bare var et af mange hellige øjeblikke på en plade, der bør efterlade en flov eftersmag hos de producere og kunstnere, der nu om dage kalder sig selv soul og r&b. Der var ikke noget fortyndet eller designet over Gaye. Han var den direkte aftapning fra en rig tradition, som han selv havde været med til at skabe, og hele tiden med en underliggende tone af den tragik, der var en del af hans liv. For feinschmeckere står guitaristen Gordon Banks idérigdom, der aldrig flytter fokus, men udvider det uden at hans tekniske detaljer fortoner sig i helheden. Bonus-cd'en er nok mest for filatelister, men som helhed er der tale om en kvalitetsstemplet udgivelse.
Marvin Gaye: Midnight
Love & The Sexual Healing Sessions. Producer: Marvin Gaye. Legacy/Columbia 2cd

Frigørende genhør
*Danske Ernst. M. Jørgensen fortsætter sin samvittighedsfulde afstøvning af lagerhylderne i Elvis Presley-boet. Denne gang er det comeback-tv-showet i 1968, der står for tur. Showet var oprindelig tænkt som endnu et plat juletabernakel, hvor Elvis skulle uddele gaver til den dårlige smag, men den unge, fremadstormende producer Steve Binder overtalte Elvis til at trodse The Colonel. Resultatet blev en rockhistorisk milepæl, hvor Elvis genfandt sine rødder og mindede både venner og fjender om, hvem han havde været og at han stadig kunne være det, når han fik de rette omgivelser at udfolde sig i. Cd'en Tiger Man er den uredigerede unplugged koncert med en nervøs Presley i nærkontakt med publikum, der giver ham tryghed til at udfolde sig som om han glemmer alt om sin status og betydning og bare hengiver sig til musikken som den store frigører. Dobbelt-cd'en er en blandet fornøjelse, men bekræfter i sine bedste øjeblikke endnu en gang Elvis som ubesværet eklektiker, skridsikkert hjemme i både gospel, blues eller budskabssange som "I Can
Dream".
Elvis Presley: Tiger Man. Memories - The '68 Comeback Special. RCA/BMG

Digitale digte
*Peter Thorup er den triste historie om et talent, der misbrugte sig selv, men i en karriere på slingrekurs er der momenter, der berettiger hans historiske status. Et af disse indtraf i 1978, hvor han på opfordring fra Peter Abrahamsen tonsatte Tom Kristensens mættede digte fra Kina, Påfuglefjeren, som nu har gennemgået en digital foryngelsesproces. Og den holder. Thorup har sit hyr af og til med metrikken, men der er lavmælt drama i hans tolkninger, og med Kenneth Knudsens keyboardciselinger fremmaner Thorup en næsten asiatisk vælde.
Peter Thorup: Rejsen Til Kina. Producere: Peter Thorup & Freddy Hansson. ExLibris

Sydstatssved
*Femte cd fra Black Crowes, der ikke gør tingene sværere end de er. Guitardrevet ensemblerock af den gammeldags slags, der skylder Stones og Allman Brothers en del, men er frække nok til at spille som om de kun står i gæld til sig selv og forpligtelsen til ikke at kede.
Black Crowes: By Your Side. Producer: Kevin Shirley. Columbia

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her