SF vil overtage Socialdemokratiets forpligtelser efter tillidsbrud, siger Holger K. som dog ikke mener, SF er et reserve-Socialdemokrati
99-løfter
SF er ikke noget reserve-Socialdemokrati, der kan sættes ind, når det rigtige Socialdemokrati er ude af drift. SF er SF. Alligevel er det SF-formand Holger K. Nielsen væsentligste mål for 1999 at træde til, der hvor det store socialistiske søsterparti ikke slår til længere: S evner ikke at tiltrække samfundets svageste, som har mistet fidusen til Nyrup, men til gengæld begynder at vandre mod Fogh.
Og så vil han bruge 1999 på en bred folkelig diskussion om, hvad NATO skal bruges til. Han indrømmer, Venstrefløjen er sen til at komme i gang med diskussionen, men siger bedre sent end aldrig.
De som hidtil har troet, at Venstres modpol på den politiske venstrefløj hedder Socialdemokratiet, kan godt tro om igen:
"At blive et stærkt alternativ til partiet Venstre for at undgå, at de borgerlige får magten næste gang, er en af SF's hovedmålsætninger for 1999. Når Socialdemokratiet har så store problemer med deres troværdighed, må vi jo trække et større læs", forklarer Holger K. Nielsen til Information:
"Socialdemokratiets vanskeligheder gør, at de har svært ved at stå op imod Venstre. Hvem skal så tage over her? Det skal SF selvfølgelig."
Skal SF være en slags reserve-Socialdemokrati, der træder til, når det rigtige ikke kan klare opgaven?
"Næ, vi skal være SF, som vi altid har været det. Men der ligger nogle forpligtelser for det, jeg kalder Det Progressive Danmark, som handler om at undgå, at højrefløjen får en valgsejr næste gang."
Selv om Holger K. Nielsen gør meget ud af at påpege alvorligheden af det socialdemokratiske tillidsbrud overfor vælgerne, er det dog ikke så alvorligt, at Venstre skal regne med hjælp fra SF til at vælte Nyrup-regeringen, forklarer Nielsen.
Mere tid til familien
"Børneområdet er en af de ting, vi vil forsøge at holde Nyrup fast på i 1999. Hele spørgsmålet om at have tid til at være sammen med sine børn, så vi kan få et ordentligt liv, er meget vigtigt. Velfærdspolitik er ikke bare at have en stor flot offentlig sektor. Det handler også om, at vi kan leve et ordentligt liv, som vi er tilfredse med. Den diskussion vil vi lægge vægt på, regeringen interesserer sig for i 1999."
Selv om velfærdspolitik er andet en stor og flot offentlig sektor, skal Socialdemokratiet ikke regne med SF, når der skal forhandles løn og ferie med de offentligt ansatte senere i år:
"Et regeringsindgreb bliver uden os. Der skal meget til, før vi griber ind i overenskomster. Og specielt jo ikke på et grundlag, vi er enige i. Det med tiden til familierne er meget højt prioriteret hos os. Jeg er helt uforstående overfor, at regeringen har meldt så kraftigt ud på så tidligt et tidspunkt," undres SF-formand Holger K.
Adspurgt om regeringens udmelding kan skyldes, der ikke er råd til mere, siger han:
"Råd til hvad? Det afhænger jo af, hvad man får i lønningsposen. De offentligt ansatte har jo sagt, at de prioriterer tid. Hvis det er det, der får regeringen til at gribe ind, vil vi ikke være med. Råd til hvad? Det er klart vi står med en stram samfundsøkonomi. Der var råd sidste år, så er der også i år."
USA's bagsmæk
En meget vigtigt sag for SF i første halvdel af 1999 er at få genoplivet venstrefløjens engagement i NATO-spørgsmålet. SF-formanden indrømmer, at der har været meget stille et stykke tid, men melder sig nu klar:
"Jeg synes, der er fuldstændig fravær af debat i Danmark om den nye NATO-strategi, der skal diskuteres på NATO-topmødet i april. SF laver en forespørgselsdebat her i begyndelsen af februar. Det er temmeligt pinligt, at regeringen er blevet så USA- venlig, at det er stik imod det, radikale og socialdemokrater gik og mente i 80'erne. Det gælde f.eks. holdningen til NATO's mulighed for at operere uden for sit eget område. Det gælder det tyske forslag om at afvise førstegangsbrug af atomvåben," slutter formanden for Socialistisk Folkeparti.
Dette er er den anden af en række samtaler med partiernes ledere om ønsker og løfter for 1999. Den første - med Venstres Anders Fogh Rasmussen - blev bragt i går tirsdag