Læsetid: 2 min.

Den sidste hemmelighed

20. januar 1999

Efter års forsøg er det endelig lykkedes at afkode fire Stasi-magnetbånd. De udgør arkivet over alle operationer i udlandet

BERLIN - Dagen før juleaften sidste år havde en 35-årig telefontekniker held til at knække koden til fire edb-bånd fundet blandt Stasis efterladenskaber.
Båndene rummer alle de vigtigste optegnelser om DDR's udenrigsspionage (HVA) fra 1969 til 1987. I årevis har man regnet denne del af Stasis arkiver for evigt tabt, idet stort set alle papirer i HVA blev makuleret før genforeningen 3. oktober 1990. Med fundet af det såkaldte Sira-arkiv kan 4.500 DDR-spioners arbejde i udlandet afdækkes, skriver nyhedsmagasinet Der Spiegel i denne uge.
Fundet sker netop som retsopgøret mod tidligere Stasi-spioner bevæger sig ind i sit tiende år, og bl.a. reformkommunisterne i PDS kræver amnesti for DDR-synderne. Nogen stor juridisk betydning ventes arkivet ikke at få - de fleste spioner er ved at være i sikkerhed for straf, reddet af forældelsesfristen, kun i de helt alvorlige sager om landsforræderi kan materialet formentlig bruges.
Efter anholdelsen af Rainer Rupp i NATO's hovedkvarter i 1993 regner de færreste med, at flere top-spioner kan afsløres.
Vigtigere bliver arkivet til forståelsen af flere mysterier i nyere tysk historie:
For eksempel den tidligere general Gert Bastians selvmord 1992. Han var medstifter af "Generaler for Fred", der modtog store pengebeløb fra Stasi. Eller den tidligere Slesvig-holstenske ministerpræsident Uwe Barschels mystiske død på et hotelværelse i Geneve 1987.
Arbejdet med at afkode de fire edb-bånd med i alt 180.564 meddelelser fra agenter og spioner har været besværliggjort af den forældede østtyske elektronik. Antallet af funktionsdygtige Robotron-computere er lavt, og på forhånd havde de tyske myndigheder ikke store forventninger til at finde brugbare oplysninger i de efterladte edb-bånd.
Flere gange har man overvejet helt at opgive projektet, men nogle enkelte medarbejdere holdt stædigt fast. Efter åbningen af Sira-arkivet, har det fået højeste prioritet.
Arkivet er formentlig blevet skånet for ødelæggelser ved en fejl. Da medarbejderne i HVA slettede sporene efter sine aktiviteter, koncentrerede de sig især om papir-arkivet. I de hektiske måneder overså de, at Sira-arkivet eksisterede i to udgaver, og opdraget i DDR-statens kroniske mangelsamfund nænnede medarbejderne ikke at tilintetgøre edb-båndene.wpr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu