Læsetid: 2 min.

Skarp kritik af forslag om patientafgift

30. januar 1999

Både læger og politikere tager skarp afstand til amternes forslag om at indføre betaling på skadestuer og ved screening for brystkræft

Hverken læger eller politikere vil være med til amternes forslag om at indføre en patientafgift på visse ydelser inden for sundhedsvæsenet.
Forslaget, som indgår i et nyt oplæg fra Amtsrådsforeningen, går ud på, at patienterne skal betale en afgift, når de opsøger landets skadestuer, eller hvis de ønsker at blive screenet for en sygdom. Forslaget er inspireret af den svenske model, hvor amterne tager op til 200 svenske kroner for en screening for brystkræft, og et beløb mellem 130 og 300 kroner for et besøg på skadestuen. Men lægerne advarer mod modellen.
"Den frie og lige adgang til sundhedsvæsenet burde være et ukrænket princip. Ulighed vil i første omgang ramme de i forvejen svagest stillede mennesker, og derfor er der grund til at advare imod brugerbetaling," siger Torben Pedersen, som er formand for Den Almindelige Danske Lægeforening, til Information.

Asocialt
Også sygeplejerskerne tager afstand til forslaget.
"Det er dybt asocialt. Politikerne har længe haft de mange skadestuebesøg i kikkerten, og set i det lys er amternes overvejelser selvfølgelig ikke overraskende. Men amterne skulle hellere tage det samlede akutsystem op til revision, i stedet for at pille et enkelt element ud og kræve brugerbetaling," siger Jette Søe, som er formand for Dansk Sygeplejeråd, til Ritzau.
Heller ikke Sundhedsminister Carsten Koch (S) mener, at patientafgifter er vejen frem.
"Man skal ikke løse sygehusenes kapacitetsproblemer ved, at det i højere grad skal være pengepungen, som regulerer, hvem der kommer til. Det giver nogle sociale skævheder, og det er der ingen forståelse for i den danske befolkning. Amtsrådsforeningen skal ikke regne med at få regeringen med på nogle grundlæggende ændringer i det nuværende system," siger han.

En barriere
Professor Jes Søgaard, som er direktør for Institut for Sundhedsvæsen, forstår bekymringen over for at indføre brugerbetaling. Men han peger på, at amterne er underlagt meget snævre økonomiske rammer.
"Amterne er nødt til at tage et stort hensyn til økonomien, og fordelen ved at indføre brugerbetaling er naturligvis, at den vil tilføre amterne økonomiske ressourcer. Den fordel må de så afveje over for de negative konsekvenser, det kan medføre for patienterne, hvis man indfører brugerbetaling," siger han.
Jes Søgaard frygter ikke, at brugerbetaling i den størrelsesorden, som vi ser den i Sverige, direkte vil afskære nogle befolkningsgrupper fra at komme i kontakt med sundhedsvæsenet.
Men han peger på, at brugerbetaling på f.eks. screeninger kan være en barriere, når man skal nå bestemte befolkningsgrupper.
"Folk med en lav indkomst er i forvejen en svær befolkningsgruppe at få i tale, når vi laver de store folkeundersøgelser med screeninger. Og man kan ikke udelukke, at brugerbetaling vil være endnu en barriere," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her