Læsetid: 1 min.

Sol over Tromsø

29. januar 1999

Ny undersøgelse rejser tvivl om eksistensen af vinterdepressioner

I Tromsø, Nordnorge, kiggede solen op over horisonten 21. januar - efter ikke at have vist sig på himlen siden 7. november 1998. Denne lange polarnat gør det nærliggende, at Tromsø har interesse for psykiatriske forskere, som forsker i vinterdepressioner.
Vinterdepression (på engelsk SAD - Seasonal Affective Disorder) er i mange lande en anerkendt psykiatrisk lidelse med symptomer som energitab, overdreven fødeindtagelse og søvnløshed.
Nu drager en sammenlignende undersøgelse fra universitetet i Tromsø eksistensen af SAD i tvivl. Undersøgelsen viser, at vinterdepression ikke forekommer hyppigere i Tromsø end i f.eks. Oslo eller New York. Dog synes søvnløshed at være mere udbredt i Tromsø under polarnatten. Men det skyldes ifølge eksperterne, at kroppens normale døgnrytme sættes ud af funktion. Når folk så er energiløse på jobbet, skyldes det træthed, ikke depression, siger de.
Ifølge lægerne har Tromsøs ca. 57.000 indbyggere simpelt hen vænnet sig til at betragte polarmørket som en naturlig del af deres livsvilkår.
Til Washington Post siger byens mangeårige borgmester, Erland Rain: "Vi har flere cafeer og barer i forhold til indbygertallet end nogen anden norsk by. Vi klarer os gennem de lange vinteraftener ved hjælp af rensdyrpølse og vores lokale Arctic Øl."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her