Læsetid: 4 min.

Tag for himlens skyld dette alvorligt...

28. januar 1999

Det danske sundhedsvæsen er et mareridt af en folkefiasko. Kurt Strand tog emnet op i 'Profilen', lidt for rutinemæssigt, men bliv endelig ved, for det angår os alle
TV
Medmindre vi er så ufattelig heldige en dag at styrte ned med en flyvemaskine, eller vi finder en anden pludselig og overraskende måde at sætte træskoene på, ja, så får vi alle, hver især, før eller senere og måske gentagne gange, det på det nærmeste uoverskuelige problem på halsen, at vi nødvendigvis må i kontakt med og bliver afhængige af det danske sundhedsvæsen.
Forgangne uge bragte i form af overlæge Niels Høibys rystende og afslørende bog Det danske sundhedsvæsens storhed og fald endnu et inside vidnesbyrd om, hvor forfærdeligt det står til i denne sektor af samfundet. Den kommer oven på to andre sagkyndige, desværre nylig afdøde vidners udsagn, nemlig overlæge Erik Amdrups erindringsbog, Som jeg så det, og overlæge og medicinaldirektør Palle Juul-Jensens redegørelser for egne erfaringer under en sidste visit hos det væsen, han selv havde et betydeligt ansvar for. Og Høibys bog er i sig selv en opfølgning af dels hans egen kritik af forholdene gennem mange år, dels stribevis af rædselsberetninger om kendte og ukendte lægfolks møder med en total sammenbrudt public service på sundhedens område. Og så giver bogen ikke mindst udtryk for, at de, der er mest ulykkelige over tingenes tilstand, er lægerne og det øvrige sygehuspersonale selv.

Mere Strand en Høiby
Niels Høiby har naturligvis med sin bog haft til hensigt at rejse en debat. Han har påpeget skavankerne i systemet, og han har fremlagt et omfattende og overbevisende materiale. Derfor var det et skridt på vejen, da Kurt Strand tirsdag aften havde inviteret ham som gæst i DR's program "Profilen". I udsendelsen kom man da også rundt om det meste. Men alligevel sidder man tilbage med en fornemmelse af, at det mere er Kurt Strand, der har brugt Niels Høiby til at få udfyldt et af sine programmer, end det var Niels Høiby, der fik lejlighed til ved hjælp af massemediet tv, der er så meget stærkere end en sølle bog på 140 sider, at slå et slag for sin sag.
Alene Kurt Strands sidste spørgsmål til Niels Høiby: "Hvad får dig til at tro, at du med din bog kan .....o.s.v." satte proportioner på, hvem der har magten til effektive meddelelser til befolkningen. Til slut hed det rutinemæssigt fra studieværten til seerne: "Og næste tirsdag kan De så møde en ny, aktuel gæst i 'Profilen'." Skruen holdes i vandet, medieskuden sejler videre, "....tak, fordi du ville være med, Niels Høiby."

En opfordring
Denne sag er for vigtig til en sådan 'stofforbrugende' mentalitet hos de stærke medier, som kunne ændre tingenes tilstand, hvis de ville. Jeg foreslår derfor, at vi spænder vores to public service tv-stationer for dette i sit ideale fundament også public service-mindede væsen. Med fare for at de vil snuble over hinanden, sender jeg hermed en opfordring til Danmarks Radio og TV2 om for himlens skyld at tage dette alvorligt.
Kære alle tv-chefer i de to kanaler: I kommer selv ud for dette mareridt af en folkefiasko på et eller andet tidspunkt i de kommende år af jeres liv. Hvorfor ikke for én gangs skyld - endda med god samvittighed - gøre noget i egen interesse og til sit eget og sine pårørendes bedste? Spænd jeres public service forpligtelse for vores sundhedsvæsen og bliv ved med at presse dem, der er ansvarlige for dets elendighed, til der sker noget.

Rejs en folkebevægelse
I kan få det mere konkret formuleret: for at understrege den landsdækkende betydning af temaet burde I, begge tv-kanaler, gå sammen, som var det selveste dronningens nytårstale, det drejede sig om. Vær opmærksom på, at det, danske skatteborgere helst ser deres penge brugt til, er sundhedsvæsenet og alderdomsforsorgen. I må vide, at dette er uhyre populært stof. Så begynd med en fredag aften i den bedste sendetid.
Lad det i starten tage sig ud som en tilforladelig underholdningsaften med populære kunstnere og skæg og ballade.
Lad så udsendelsen, gradvist og uden at humøret af den grund sættes over styr, gå i lag med at afdække noget af det her, som vi i det daglige forsøger at lægge låg på, fordi vi dybest set er bange for at se det i øjnene. Og lad så debatterne løbe, til den sidste seer har slukket sit apparat.
Men hav så også en opfølgning parat i tiden efter udsendelsen, overalt hvor det kan proppes ind i jeres forskellige programflader. Slip det ikke, før der er lavet om på denne landsens ulykke.
Vis det danske sundhedsvæsen, hvad der menes med PUBLIC SERVICE.
Og så min hypotese: hvis landets mest magtfulde og indflydelsesrige politikere - statsministeren, finansministeren, økonomiministeren og (i denne sammenhæng) sundhedsministeren - ingen navne nævnt - alle fire blev indlagt til behandling på danske hospitaler, slap godt fra det og kom ud igen, omend med udsigt til eventuelle repriser... så skulle I se ændringer i systemet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her