Læsetid: 2 min.

Terror-mistænkt blev løsladt

27. januar 1999

Det kniber med politiets beviser mod 67-årig mand, som er sigtet for brandattentater mod lokalpolitikere i Esbjerg-området. Byretten ville i går ikke forlænge hans varetægtsfængsling

Opklaringen af seks tilfælde af brandstiftelse og hærværk mod lokalpolitikere og politifolk i Esbjerg-området ser ikke ud til at være kommet nærmere.
I går afviste retten i Varde at forlænge varetægtsfængslingen af den 67-årige mand, der siden den 16. december har siddet isolationsfængslet sigtet for at have udført de opsigtsvækkende anslag under Ri-Bus-konflikten og igen under den ophedede debat om lukningen af Ribe Sygehus.
Anklageren kærede straks byrettens afgørelse til landsretten, og indtil den har taget stilling, må manden blive bag lås og slå.
Den 67-åriges forsvarer, advokat, Søren Dueholm fra Varde, har hele tiden ment, at grundlaget for varetægtsfængslingen har været tyndt. Hvilket byrettens vurdering tirsdag ligeledes kunne ses som et udtryk for, lyder det diplomatisk fra forsvareren.
Forsvareren må ikke referere fra det lukkede retsmøde, og Esbjerg Politi har siden attentaterne i oktober måned sidste år været yderst fåmælte med oplysninger til offentligheden.
"Af hensyn til efterforskningen kan vi ikke fortælle noget om, hvad vi har på sagen," siger vicekriminalinspektør Jørgen Abrahamsen, Esbjerg Politi.

En hvid Kadett
Ved retsmødets start ønskede forsvareren dørene åbne for offentligheden, hvilket dommeren afviste.
Men først måtte anklageren, vicepolitimester Carsten Serritzlew, Varde Politi, løfte lidt af sløret for, hvad politiet havde af nyt i sin efterforskning.
Han sagde ifølge Ritzaus Bureau, at der var sevet noget ud om en hvid Opel Kadett, hvorefter dørene blev lukket.
Dermed henviste han til, at Esbjerg Politi fredag i sidste uge appellerede til offentligheden om at få henvendelser fra vidner, der havde set en ældre hvid Kadett natten til den 9. oktober, hvor de to brandattentater blev gennemført.
Ifølge Informations oplysninger har den 67-årige en sådan Kadett, men det var allerede fremme for flere måneder siden, at vidner havde set et gammel, hvid stationcar på gerningsnatten.
- Det virker påfaldende, at I først nu - får dage før den sigtede skulle for retten - efterlyser vidner, der har set den bil, som I gennem lang tid har vidst spillede en rolle i sagen?
"Det har intet at gøre med, at vi vil finde et grundlag for at opretholde hans varetægtsfængsling. Efterlysningen af vidner er udtryk for det stadie, vi er kommet til i efterforskningen," siger vicekriminalinspektør Jørgen Abrahamsen, der har hjælp fra en betjent Politiets Rejsehold i efterforskningen, hvor teorien om flere medgerningsmænd stadig indgår.
Denne teori har dog ikke afspejlet sig mere i politiets materiale, end at retten godt mente, den 67-årige kunne gå fri - med den begrundelse, at han ikke ville kunne påvirke efterforskningen.

Besynderlig sag
Sagen mod den 67-årige hører til de mere besynderlige af slagsen.
Oven i sin forholdsvis høje alder er manden gangbesværet og har dårligt syn. Alligevel er han sigtet for seks særdeles veludførte attentater, hvor der ikke er efterladt afgørende spor.
Politiet kom på sporet af den 67-årige efter tip fra Ri-Bus-aktivister, der havde fået anonyme breve og telefonopkald fra manden, hvor han indirekte afslørede sig som ophavsmand til Ri-Bus-hærværket. Men han efterlod samtidig sit telefonnummer på en nummerviser, og afslørede dermed sin identitet.
Det ventes at Vestre Landsret i dag eller senest i morgen tager stilling til, om der er grundlag for at forlænge varetægtsfængslingen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu