Læsetid: 2 min.

Thorsen spillede på to heste

29. januar 1999

Byggematadoren troede ikke på PFA-garanti - forsøgte at sælge samme projekt to gange

En tom byggegrund i Tuborg Havn, hvor der skulle være bygget et pompøst hotel- og boligkompleks, giver nu Kurt Thorsen nye problemer i sagen om de falske PFA-garantier.
Information kan i dag afsløre, at byggematadoren tilsyneladende ikke stolede på et bindende købstilbud på komplekset fra PFA Byg. I stedet forsøgte han at sælge projektet til Topdanmark Ejendom.
Dermed rejses der ny tvivl om Kurt Thorsens uvidenhed i sagen om de falske PFA-garantier.
Hidtil har han fastholdt, at han ikke anede, at garantierne var falske. Men hvorfor skulle han så forsøge at sælge et projekt, som PFA allerede havde købt, spørger flere iagttagere.
Direktør Birger Grubbe fra Topdanmark Ejendom undrer sig.
Han fik i efteråret 1998 besøg af Kurt Thorsen, som ville sælge ham Tuborg-projektet, der skulle ligge i den del af havnen, der bliver kaldt Nokken.
"Vi talte med Kurt Thorsen om at købe et projekt på Nokken. Det selvsamme projekt, som det nu viser sig, at PFA var inde at garantere for. Det undrer mig nu at få at vide, at PFA skulle have fremsat et købstilbud. For hvis det var tilfældet, hvorfor havde Kurt Thorsen så en dialog med os," siger Birger Grubbe til Information.
Også politiet undrer sig over, at Kurt Thorsen tilsyneladende ikke stolede på købstilbuddet fra PFA Byg og vil nu forfølge sagen.
"Det er i høj grad besynderligt, men herrens veje er uransaglige i denne sag," konstaterer kriminalinspektør Bent Hansen fra Københavns Politis bedrageriafdeling overfor Information.

80 lejligheder
Købstilbuddet fra PFA var på 80 lejligheder i et hotel- og boligkompleks, som tilsammen skulle koste 230 millioner kroner. Det var for meget for Topdanmark Ejendom, som i stedet forhandlede om godt 40 lejligheder til den halve pris.
"Vi fik forelagt et godt projekt. Kurt Thorsen kom med gode rådgivere. Blandt andet kom han med arkitekterne Schmidt, Hammer & Lassen. Ligesom kunstneren Per Kirkeby var med til at præsentere projektet. Vi syntes, det var utroligt spændende, men ville under ingen omstændigheder finansiere ham. Vi ville først købe projektet, når det stod færdigt og levede op til det aftalte," understreger Birger Grubbe med en henvisning til Kurt Thorsens blakkede ry efter store konkurser i begyndelsen af halvfemserne.

Kommunen vinder
Tuborg Havnevej 19-23, hvor Nokken-projektet skulle være opført, står stadig tom.
Kurt Thorsen overtog grunden den 1. juni for 47,5 millioner kroner af Københavns Kommune. Pengene var lånt i Skive-banken Sparbank Vest, som med stor sandsynlighed fik forevist købstilbuddet fra PFA som garanti for lånet.
Banken står i dag tilbage med en tom grund og en falsk PFA-garanti, men forventes at sagsøge PFA for at få erstatning.
Det var dog torsdag ikke muligt at få en kommentar fra bankens direktør, Preben Rasmussen.
Eneste sikre vinder indtil nu er Københavns Kommune, der ifølge fuldmægtig Lene Christensen fra Økonomisk Forvaltning har fået de 47,5 millioner kroner i kassen.
"Det eneste vi mangler at få, er 30.000 kroner, som køber skylder i ejendomsskatter. Der er ikke usikkerhed, om købesummen, da der er tale om en bindende handel, hvor Kurt Thorsens tilbud var ubetinget," oplyser Lene Christensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her