Læsetid: 3 min.

Tidsskrifter kort

12. januar 1999

*Passage 30 har for endegyldigt at dekonstruere kanonbegrebet bedt en håndfuld kritikere og forskere om et bud på en kanonisering af den nyere danske litteratur. Meget er indlysende nok forudsigeligt, således at Peter Høeg på jantevis selvfølgelig næsten skrives ud, subjektivt kan man jo så glæde sig, når de mere skæve af ens egne favoritter dukker op enkelte steder som f.eks. Jørgen Leth hos Anne-Marie Mai, Hans-Jørgen Nielsen hos Frits Andersen og C.V. Jørgensen hos Kasper Nefer Olsen. Hans Hauge, der var centralt placeret i det ministerielle kanonudvalg, trækker linjerne skarpt op i sit polemiske bidrag om kanonen, som den den litterære samtales mulighedsbetingelse, og insisterer på, at vi endnu ikke har haft en egentlig kanondebat her i landet. Carsten Seestoft skriver lærd og oplysende om begrebets historie. Nummeret afsluttes med Tue Nexø Andersens interessante afdækning af systemernes betydning og funktion i Inger Christensens alfabet. En produktiv læsning, som fæstnet i en traditionel mere objektiv tekstanalyse kaster nyt lys over hele diskussionen om systemdigtningen, og som besidder masser af pædagogisk formidlingsmateriale, en sjælden kombination i disse år.
Passage 30, 1998. 90 kr. i løssalg

*K & K no 86 er et temanummer om den russiske sprogteoretiker, litteraturforsker og kulturteoretiker Michail Bakhtin, som også herhjemme stadig står centralt i debatten, efter at han blev introduceret af Peter Madsen og Anker Gemzøe for omkring 25 år siden. Bakhtin, der døde i 1975 som en international anerkendt forsker, har måtte lide den tort stort set at være blevet taget til indtægt for næsten alle akademiske modestrømninger gennem de sidste 25 år fra marxistisk materialistisk skrifttænkning til dekonstruktivisme. Ikke kun på grund af sine mangeartede aktiviteter, men også på grund af de mange meget åbne begreber og de mange selvmodsigelser man finder i hans arbejder. Bakhtine præsenteres her fyldigt både med egne tekster, via teoretiske diskussioner og praktiske analyser. Anker Gemzøe læser forfatterskabet og afdækker dets forskelligartede reaktioner på modernismen, mens Bente T. Meyer demonstrerer den praktisk analytiske rækkevidde i en analyse af en af modernismens klassikere Joyces Portræt af kunstneren som ungt menneske. I Jan Lundquists artikel afprøves måske mere problematisk teorien om latterkulturen på mediefænomenet Madonna.
K & K 86. 26 årg. Nr 2. 160 kr. i løssalg

*Spring bringer i sit seneste nummer 11 artikler af nordiske forskere, som fra næsten ligeså mange vinkler trækker linjer ned igennem J.P. Jacobsens forfatterskab, der konstant udfordrer sine læsere. Scoopet er Claudio Magris fremragende essay om nihilisme og melankoli i Niels Lyhne, som tidligere har stået her i bladet i en let forkortet udgave, men som nu kan læses i sin fulde udstrækning. Jacobsen læses her ind i den europæiske bevidstheds krise, værdierne og sensitivitetens krakeleren i mødet med den aggressive modernitet, en pointe som Peter Madsen med i sin artikel med stort både teoretisk og litterært udblik arbejder videre med. Beslægtet hermed er Kjersti Bales ligeledes internationalt orienterede artikel, der argumenterer for, at melankolien på alle niveauer er organiserinsprincippet i Fru Marie Grubbe. Ellers er især Erik Østerud læsning af novellerne "Mogens" og "Pesten i Bergamo" interessant. Ved hjælp af en læsning af kontrapunktiske og polyfone strukturer i Jacobsens allegoriske stil får han overbevisende lagt nye perspektiver til læsninger af de to klassikere. Endnu et nummer af Spring, hvor der er stof til mere end
et efterudddannelseskursus for interesserede dansklærere.
Spring nr 13, 1998. Løssalg 148 kr.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu