Læsetid: 3 min.

En vægtig udgivelse

14. januar 1999

Opslagsværket til Kenner und Liebhaber: MGG bind ni er kommet. Udgivelsen sætter ny standard for musikalske opslagsværker

NY BOG
Bind 9 af Die Musik in Geschichte und Gegenwart, også blot kaldet MGG, er udkommet. Hermed er sagdelen af den store tyske Allgemeine Enzyklopädie der Musik afsluttet. Med noget der ligner seks punkts skrift i to brede spalter, en ikke særlig høj illustrationsgrad, bliver det hurtigt klart for læseren, at der på de 2.539 sider står ganske mange informationer om ord mellem Sy og Z.
Vi har at gøre med den anden, nyreviderede udgave af MGG, som første gang blev udgivet af Friedrich Blume. Den aktuelle udgivelse udgives af Ludwig Finscher, som også selv har forfattet nogle af de 'tunge' opslag i den foreliggende foliant. Sagdelen fylder som nævnt ni bind, persondelen kommer til at fylde 12 bind. Dertil kommer et omfattende register, samt en cd-rom med sag- og personregister.
Hvis man ønsker en dækkende beskrivelse af et musikalsk område, må man som regel til MGG for at finde den mest uddybende gennemgang. Encyklopædien er et uundværligt redskab for fagfolk, men den konsulteres også af andre, der ønsker sig en grundlæggende viden om et bestemt emne.

Udvidet og revideret
I bind ni, som dækker ord fra Sy-Z finder vi nye fremstillinger af vigtige områder som Symphonie (136 sider), Tragédie lyrique, og det musiketnologiske område er udvidet til at dække områder som Tibet og Zentralasien, der inkluderer store instrument- og landeartikler. Også udvidet i forhold til 1. udgave er opslag som Trauermusik, Theresienstadt, Zweites Vatikanisches Konzil, Virtuosen, Wunderkind og Zitat.
Af mere omfattende opslag i bind ni af MGG, som vil blive studeret og refereret de næste mange år, kan man nævne Symphonie, Tanz, Tempo, Violine, Zeichen og Zwölftonmusik.
Et blik over forfatterlisten viser, at MGGs redaktion har fået de bedste folk til at skrive. Eksempler: Ludwig Finscher (Symphonie, Tricinium og Zyklus); Kyle Gann (Vereinigte Staaten von Amerika); Gerhard Kubik (Westafrika, Xylophone og Zentralafrika); Rudolph Stephan (Wiener Schule og Zwölftonmusik); Elmar Budde (20. Jahrhundert).
Hvis man som denne lytter er faldet for Tangoens hele væsen, er der også et rigtig godt opslag at hente i bind ni af MGG. Suppleret med en fyldig litteraturhenvisning til de encyklopædister, der ønsker at vide endnu mere.

Opdateret viden
Blandt de mange spørgsmål, en encyklopædi-redaktør skal overveje, angår vægtningen af informationerne. Hvad skal med og hvor meget? Hvis vi tager et enkelt opslag som Symphonie, så finder vi her en indkredsning af de enkelte landes symfoniske traditioner.
Under Dänemark (i opslaget Symphonie) når forfatteren via Hartmann, Gade, Hamerik, Glass, Ludolf Nielsen og Børresen til Carl Nielsen. Det er kendt stof viden om, så det er ikke så bemærkelsesværdigt. Værd at bemærke er det imidlertid, at forfatteren når helt op til midten af 90'erne med nye informationer. Det gælder ikke blot musik fra Danmark, det er hele vejen rundt. Per Nørgårds 5. Symfoni er eksempelvis med, dog har forfatteren kun nået at registrere fire symfonier af den finske komponist Kalevi Aho.
Der mange positive ting at sige om dette bind af MGG. Negative sider: Tyske forskere har det vældigt godt med tysk litteratur. Hvis noget er publiceret på tysk, så har de læst det. De har det faktisk så godt med tysk litteratur, at de undertiden ikke orienterer sig i selv engelsk litteratur. Det er ikke så heldigt, når tysktalende/skrivende skribenter forekommer i et stort antal i MGG. Dertil kommer at nogle tyske tidsskrifter, med Neue Zeitschrift für Musik i spidsen kun meget sjældent anmelder litteratur på ikke-tyske sprog. Uheldigt og indskrænkende for en adækvat vidensformidling i denne ellers så veltilrettelagte og sobre udgivelse.

*Die Musik in Geschichte und Gegenwart: Allgemeine Enzyklopädie der Musik. Udgivet af Ludwig Finscher. Bärenreiter og Metzler 1998. Kan bestilles gennem Kasseler Groß Auslieferung, Expedition/Lager, Brandaustraße 10, D-34127 Kassel. 298 DM plus porto

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her