Læsetid: 3 min.

... og verden kort

5. januar 1999

Verbale tæv
Ivorianske Alpha Blondy tager stikket hjem for hele det afrikanske kontinent med albummet Yitzak Rabin, hvor han er tilbage i den gyngende roots-reggae som klæder hans stemme og hans tekster bedst. Og teksterne har virkelig noget på hjerte. Alpha Blondy nøjes ikke med at synge om 'peace, love & harmony', men deler øretæver ud til højre og venstre... både til sine egne sorte brødre og til den øvrige verdens hyklere - på et utal af sprog. Et album, der klart kommer på højde med Blondys succes-album 'Masada' fra begyndelsen af dette årti. Ren vellyd. Saftigt, syrligt og sejt.
*Alpha Blondy & The Solar System: Yitzhak Rabin. Lightyear Entertainment. Import: Verdenshjørnet, MS

Kedelig klezmer
Når tyske Network sætter sig for at samle det bedste af det bedste inden for en bestemt genre, kommer der som regel noget ganske unikt ud af det store research-arbejde, der sædvanligvis lægges for dagen. Rêve et Passion - The Soul of Klezmer er ingen undtagelse. Det flotte dobbeltalbum præsenterer både amerikansk og østeuropæisk klezmer af højeste kaliber. Fyldige noter. Unikke optagelser med store kunstnere. Fra de gamle drenge Naftule Brandwein og Dave Tarras til den nyere amerikanske klezmer repræsenteret ved navne som The Klezmatics og Brave Old World. For blot at nævne et par. For der er mange af dem og mange skæringer på de to skiver. For mange - i hvert fald til at nærværende anmelder kunne holde sig vågen...
*Rêve et Passion - The Soul of Klezmer (dobbeltcd). Network. Import: Verdenshjørnet, MS

Balkan på dansk
Chochek Brothers kan bedst karakterisers som en flok garvede rødder fra alle tænkelige hjørner af den danske verdensmusikscene, der er gået sammen for at spille de makedonske og bulgarske sigøjneres dansemusik. Med en enkelt undtagelse: bosniske Rasim Durakovic, der spiller harmonika, som man gør det i Banja Luka. Det er en god ting! Han er først kommet med for nylig, men har sat sit tydelige fingeraftryk på debut-cd'en, der også byder på musik af Ferus Mustafov og vores egen Claus Mathiesen. Det er fin musik, og der har været gang i alle knapperne i Clean Sound Studio. Så lyden er virkelig vasket ren. Hvad skal det til for? Balkan-sigøjnernes dansemusik hører hjemme til store fester - ikke i et studie. Chochek Brothers hører hjemme på den danske verdensmusik-scene. Med sand på gulvet og lakrids mellem tæerne.
*Chochek Brothers: Let's Chochek! - Balkan gipsy music. Kjuchek Records

Bossa novaens gennembrud
Filmen Orfeo Negro spillede en stor rolle for bossa novaens udbredelse i og (især) uden for Brasilien, da den hittede verden over i 1959. Handlingen bygger på den græske myte om 'Orfeus og Eurydike' og udspiller sig op til og under det traditionelle karneval i Rio, hvorfor den er hyllet i glad, medrivende gadesamba. De skønneste og dybeste øjeblikke i filmen står dog i bossa novaens tegn: smukke brasilianske ballader af mestrene Antonio Carlos Jobim og
Luiz Bonfa. Heriblandt den dugfriske "Manha de Canaval" (karnevallets morgen), der kalder gåsehuden frem. Det er bare så smukt. Filmen er et mesterværk og fik i 1959 både en Oscar for bedste udenlandske film og prisen for bedste film i Cannes. Soundtracket banede vejen for Antonio Carlos Jobim, Luiz Bonfa og Joâo Gilbertos gennembrud på den internationale musikscene med klassikere som "Desafinado" og "The girl from Ipanema". Black Orpheus er her 40 år efter stadig lige smuk - og den er stadig tilgængelig, både på cd og som købevideo.
*Black Orpheus. Soundtrack til filmen af samme navn. Verve/Polygam. Import: Verdenshjørnet, MS

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her