Læsetid: 3 min.

Vestjyderne kan finde ud af at genbruge skidtet

26. januar 1999

Tre vestjyske kommuner er oppe på at genbruge halvdelen af affaldet fra husholdninger
- andre kommuner kunne nå samme mål, hvis de ville, mener lokalt affaldsselskab

I Lemvig Kommune smider hver husstand under et kilo affald i skraldespanden hver dag. Resten bliver komposteret eller sendt til genbrug.
Derfor henter skraldebilerne kun halvt så meget affald hos borgerne i Lemvig som andre steder i landet.
"Når vi er kommet så langt med at genbruge, så er det udelukkende et spørgsmål om vilje. Min fornemmelse er, at mange kommuner ikke har gjort meget for at få genbrugt husholdningsaffaldet," siger John Clausen, driftsleder for affaldsselskabet Renordvest I/S, der er ejet af de tre vestjyske kommuner Lemvig, Ulfborg-Vemb og Thyborøn-Harboøre.
På landsplan er det kun lykkedes at genbruge 15 procent af husholdningsaffaldet, selvom regeringens hidtidige handlingsplan for affald og genbrug har haft som mål, at halvdelen ikke skulle brændes men bruges igen.

Betaling pr. kilo
Nu tager regeringen konsekvensen af de dårlige tal og nedsætter målet til 30 procent i den nye Affaldsplan 21, som fremlægges for Folketinget på fredag.
"Det er helt forkert at sætte procenterne ned frem for at smøge ærmerne op og gøre en indsats," mener John Clausen.
Han kan ikke se, hvorfor det ikke kan lade sig gøre at genbruge affaldet andre steder, når det kan lade sig gøre i Vestjylland.
De tre kommuner har gennem flere år arbejdet målrettet for at gennemføre de centrale udmeldinger om, at genbrug er i højsædet. Nu er så de seneste tal for Lemvig Kommune netop indløbet til affaldsselskabet, og de viser, at hver husstand i 1998 kun smed 384 kilo affald ud til forbrænding, hvilket er cirka halvdelen af landsgennemsnittet på omkring 750 kilo fra hver husstand om året.
"Reelt er tallet for Lemvig under 300 kilo, fordi vi den 1. juli kom afgift på hvert kilo affald, der bliver hentet af skraldebilen, og den effekt er ikke slået igennem for hele årets opgørelse" fortæller John Clausen.
Alt affaldet bliver vejet af skraldebilen, og så falder der en regning på to kroner pr. kilo til hver husstand: "Betaling pr. kilo har givet en meget stor ekstra effekt, selvom vi var langt med genbrug i forvejen," siger John Clausen. Og der er ingen meldinger fra amt eller skovvæsen om, at mere affald bliver smidt rundt omkring i skove eller grøftekanter.
Det ser John Clausen som et resultat af, at affaldsselskabet sammen med kommunerne trinvis har vænnet borgerne til at sende affald til genbrug.

Skal være enkelt
I de tre kommuner ligger der med passende afstand 17 genbrugsstationer, og de lokale spejdere samler papir og flasker ind fra de fleste husstande.
Derudover fik alle husstande allerede i 1990 tilbudt en billig kompostbeholder til baghaven, og et ekstra økonomisk kompost-tilskud oven i, ligesom grønt affald bliver samlet ind fra boligforeningerne.
"Hvis man bygger et logisk og nært system op, så det er nemt for borgerne at komme af med affaldet, så har vi vist, at det kan lade sig gøre," siger John Clausen.
De tre kommuner har gjort sig mange erfaringer med at genbruge husholdningsaffaldet, men John Clausen mener slet ikke at målet er nået.
Næste indsatsområde er de mange sommerhuse i området, som skal med på genbrugsvognen, og så vil han gerne ned på, at hver husstand kun smider omkring 220 kilo affald i skraldespanden om året.
Det er et nogenlunde gennemsnitstal for, hvor meget affald, som simpelthen ikke kan genbruges.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her