Advokatrådet kommer politiet i forkøbet og indklager Thorsen-advokater til disciplinærstraf på møde i dag. Det forudser tidligere direktør i Advokatnævnet
Advokaternes selvransagelse i PFA-skandalen går hurtigt. Advokatrådet vil på et møde i dag indklage Kurt Thorsens tidligere advokater, John Adamsen og Robert Koch-Nielsen, for Advokatnævnet på grund af deres brud på god advokatskik.
Det vurderer tidligere direktør i Advokatnævnet, Mogens Holm, der er medforfatter af bogen God advokatskik.
Både Adamsen og Koch-Nielsen har i PFA-skandalen optrådt som vitterlighedsvidner på falske garantier uden at sikre sig, at underskrifterne på papirerne var ægte.
Det er et klart brud på god advokatskik, siger Mogens Holm: "Jeg forventer, at Advokatrådet siger, at det er i strid med god advokatskik - hvis ikke det er værre. Og så rejser de sagen. Dermed har Advokatrådet samtidig vist flaget," siger Mogens Holm til Information.
Han forventer derudover, at politiet vil rejse en egentlig straffesag mod de to advokater:
"Hvis man skal vitterlighedspåtegne for en person, skal man se den pågældende sidde i kød og blod og skrive under. Er det ikke tilfældet, er der tale om en overtrædelse af straffeloven, som tidligere er blevet honoreret med en bøde."
Nye redegørelser
Advokatrådets formand, Steffen Juul, vil ikke spå om udfaldet af dagens møde, men han oplyser, at nye redegørelser fra John Adamsen og Robert Koch-Nielsen ikke har bragt nyt til sagen.
"For at sikre os et rimeligt beslutningsgrundlag har vi bedt dem om at oplyse, om de har bemærkninger til sagens fremstilling i pressen. Og jeg mener personligt ikke, at der er noget nyt i redegørelserne," siger Steffen Juul til Information.
Vælger rådet at sende de to advokater i Advokatnævnet, vil de kunne idømmes alt fra en irettesættelse til en bøde på op til 200.000 kroner, eller en fratagelse af deres advokatbestaling.
Og der kan endda blive tale om dobbeltstraf. Advokatnævnet vil nemlig ikke afholde sig fra at gå videre med sagen, selv om politiet anlægger en straffesag mod de to advokater, oplyser nævnets formand, højesteretsdommer Torben Melchior, til Information.
"At der kører en straffesag har ikke noget med Advokatnævnet at gøre. Det er to forskellige ting. Politiet vil tage sig af overtrædelser af straffeloven, mens Advokatnævnet vil tage sig af overtrædelse af reglerne om god advokatskik," siger Melchior.
Selv om en straffesag mod John Adamsen og Robert
Koch-Nielsen synes oplagt, har Københavns Politis Bedrageriafdeling endnu ikke taget stilling til, om de to advokater skal stævnes.
Men det skyldes først og fremmest travlhed med efterforskningen i sagen, oplyser kriminalinspektør Bent Hansen.
"Jeg forventer at tage stilling til det spørgsmål på et senere tidspunkt."
Også advokat Jørgen Grønborg er på dagsordenen i Advokatrådet i dag.
Han brød i midten af januar sin tavshedspligt over for Kurt Thorsen, da han fortalte Fondsbørsens formand om de mange PFA-garantier.
Grønborg i søgelyset
Mens sagen mod Adamsen og Robert Koch-Nielsen er forholdsvis klar, er spørgsmålet om Jørgen Grønborgs rolle mere kompliceret, påpeger Mogens Holm: "Advokater har en tavshedspligt, som er meget vidtgående. Men hvis der sker en meget stor offentlig skade, kan der lades hånt om tavshedspligten. Spørgsmålet er, om det er tilfældet."
Selv henviser Jørgen Grønborg til hensynet til aktionærerne i Gefion, som oplevede et kursfald på deres aktier, da Thorsen ikke ville afsløre, at PFA stod bag ham.
FAKTA
Stramning af etikken
Advokatrådet præsenterer til juni et nyt sæt skrappe regler for god opførsel. Regelsættet skal rette op på et tyndslidt renommé efter selskabstømmersagerne og den endnu ikke klarlagte PFA-skandale.
De nye regler vil forbyde advokaterne at:
*Medvirke i transaktioner, der muliggør kriminelle handlinger
*Bane vejen for skattefusk
*Reklamere med bestemt ekspertise, hvis man ikke har efteruddannet personale
*Være sammenspiste. Advokater skal bramfrit sige deres mening - også om andre juristers arbejde
*Medvirke til, at et bevis undertrykkes eller forvanskes
*Fremføre oplysninger, man ved er urigtige, over for voldgiftsret eller domstole