Læsetid: 4 min.

Der er altid plads til en til - endnu

6. februar 1999

Hvert minut dør en kvinde som følge af komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel. Befolkningskonferencen i Haag sætter fokus på reproduktiv sundhed

I oktober 1999 vil antallet af verdensborgere nå op på seks milliarder. Antallet stiger med omkring 78 millioner hvert år - det svarer til den samlede befolkning i Frankrig, Grækenland og Sverige - og om 14-15 år vil der være syv milliarder mennesker på jorden.
Befolkningstilvækst og fattigdom hænger sammen - groft sagt får kvinder flere børn, desto fattigere de er, og befolkningstilvæksten er størst i de mindst udviklede lande i Afrika, Asien og Latinamerika.
De mange børn er ikke alle sammen ønskebørn. Manglende viden om og adgang til prævention og abort resulterer i omkring 75 millioner uønskede graviditeter hvert år.
Næsten 40 procent af verdens kvinder har ikke adgang til reproduktiv sundhedspleje og -service (eks. sundhedsklinikker, oplysning om prævention og fødselshjælp). Det er en væsentlig årsag til, at en kvinde hvert minut dør som følge af komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel.
Den sammenhæng satte en stor befolkningskonference i Cairo fokus på for fem år siden, og i den kommende uge mødes repræsentanter for 180 lande på en international konference i Haag for at diskutere resultaterne af de seneste fem års arbejde.
Konferencen er arrangeret af FN's befolkningsfond (UNFPA), som er den største internationale bistandsorganisation inden for befolknings- og udviklingsarbejde.

Syvmileskridt
Cairo-konferencen var på mange måder et syvmileskridt i debatten om befolkningstilvækst og udvikling. Dels fordi det lykkedes 179 lande - rige såvel som fattige - at blive enige om at nå nogle fælles mål inden år 2015. Herunder:
*at tilbyde alle adgang til en sundhedsservice, de har råd til at betale for, herunder familieplanlægning.
*at sænke børnedødeligheden og dødeligheden i forbindelse med graviditeter.
*at arbejde for lighed mellem kvinder og mænd, og
*at give alle børn en grundskole-uddannelse.
Dette såkaldte Cairo-dokument blev til under heftig modstand fra blandt andet Vatikanet, som hverken bryder sig om adgang til fri abort eller anvendelse af prævention. Diskussionen vil utvivlsomt blusse op i den følgende uge, men UNFPA's talsmænd har slået fast, at Cairo-dokumentet ikke står til genforhandling.
Cairo-konferencen var også et syvmileskridt, fordi fokus så at sige blev flyttet fra befolkningskontrol til frihed til at vælge, hvor mange børn, man vil have - og det kringlede begreb 'reproduktiv sundhed' fik en central placering.
Ordet befolkningskontrol vækker ubehagelige associationer til tvangssterilisationer i Indien og den hårdhændede et-barnspolitik i Kina. Men de to landes regeringer er ikke de eneste, som har brugt tvang i forsøg på at kontrollere befolkningsudviklingen, understreger Hanne Risør, formand for Sex og Samfund. Hun deltager i den officielle danske delegation, som repræsentant for danske NGO'ere (Non Governmental Organisations):
"Det er vigtigt at tage udgangspunkt i de enkelte menneskers behov. Der skal også være plads til dem, der ønsker at få seks eller otte børn - men de skal kunne træffe et valg på baggrund af viden og rådgivning."
"Mange års erfaring viser, at kvinder får færre børn end deres mødre, hvis de får muligheden for at vælge. Derfor lægger vi stor vægt på det, der med et smukt ord kaldes empowerment af kvinder. Det vil sige at bevidstgøre kvinder, udruste dem med færdigheder og gøre dem i stand til at bruge denne viden. I den proces spiller de enkelte landes kvindeorganisationerne en stor rolle."

Den unge milliard
I det hele taget bliver der lagt større vægt på NGO'ernes arbejde og samarbejde mellem regeringer og folkelige organisationer. I forbindelse med Haag-konferencen vil der i weekenden blive afholdt et NGO-forum, hvor repræsentanter fra organisationer, der arbejder med befolkningsproblemer verden over, mødes og blandt diskuterer kløften mellem "officiel retorik og resultater."
Den officielle danske delegation lægger også vægt på de unges rettigheder til uddannelse, rådgivning og prævention. På verdensplan er der i nærheden af 1,2 milliard unge under 25 år, heraf en milliard i u-lande:
"I mange lande er det et tabu overhovedet at tale om, at teenagerne debuterer seksuelt, før de bliver gift. Hvis det eneste, den unge pige får at vide, er, at hun skal holde sig fra drenge - men ikke hvad hun skal stille op, når kroppen forandrer sig og lysterne melder sig - så er grunden til ulykkerne lagt."
"Derfor er det eksempelvis så afgørende, at de unge får ret til rådgivning uden forældrenes tilladelse."
Det tredie område, som den danske delegation vægter højt, er grundskoleuddannelse - herunder pigebørns ret til sådan en: "I det hele taget lægger vi vægt på at indsatsen retter sig mod de svageste i samfundet - lige som i den øvrige udviklingsbistand," siger Hanne Risør.

Brudte løfter
Et vigtigt punkt på dagsordenen, både på NGO-forum og regeringskonferencen er penge.
I Cairo lovede verdens rigeste lande kontant støtte til de ambitiøse mål om grundlæggende reproduktiv sundhedspleje i u-landene. En ny rapport fra Population Action International (PAI) viser imidlertid, at donorlandene langt fra lever op til deres fem år gamle løfter.
Nogle enkelte får ros - Danmark, Norge, Holland og Sverige - for at opfylde deres forpligtelser, men i alt udgør donorlandenes støtte til internationale befolkningsprogrammer kun 1,4 milliarder dollars - hvilket kun er en fjerdedel af de 5,7 milliarder, man blev enige om på Cairo-konferencen.
Ifølge PAI tegner USA og Japan sig for 2,4 milliarder af mankoen på 4,3 milliarder. Amerikanerne yder kun 84 dollar af hver million dollar af landets bruttonationalprodukt, mens danskerne eksempelvis yder 371 dollar.
"Manglen på tilstrækkelig støtte er helt klart en begrænsning af kritisk karakter. Uden flere penge kan der ikke skabes øget adgang til prævention, til sundhedspleje for gravide eller til livsvigtig oplysning om dræbere som HIV og AIDS - tre grundlæggende byggesten inden for reproduktiv sundhed," konkluderer formanden for PAI, Amy Coen.
Rapporten efterlyser en tredobling af støtten fra USA's side, en seksdobling fra Tyskland og Japan bør mere end tolvdoble sin bistand til reproduktive sundhedsprogrammer.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu